Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
V_V_T_1.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
510.98 Кб
Скачать

2.З .Основні переваги та можливості тр. Техн. Схем.

Тр. тех. сист. В майбутньому будуть визначати одне з важливих напрямків в розвитку транспортного забезпечення виробництва.

Тип Т.Т.С. (контейнерна, пакетна, трейлерна, фейджерна, ліхтарна) визначають в залежності від можливостей вантажовідправника, вантажоотримувача перевізника та специфікою транспортної мережі.

Контейнерна Т.Т.С.- відправка укрупненими місцями-контейнерами базується на строгій стандартизації та уніфікації техн. засобів, що зумовлює швидкий вихід за межі країни.

В основу — покладена модульна система, що встановлює взаємоув'язку розмірів контейнерів та рухомого складу. Враховуються приєднуючі пристрої, параметри перевантажувальної техніки.

Одиницею укрупнення вантажів при контейнерній Т.Т.С. є 1 контейнер .

Контейнери класифікують:

  • за: видами сполучень;

  • матеріалом виготовлення;

  • призначенням;

  • масою брутто і розмірами ;

  • термінами використання.

Основний парк (80%) в світі - крупнотонажні контейнери, танк-контейнери-для хімічних матеріалів.

Недоліки : Контейнерні перевезення потребують значних капіталовкладень; не забезпечується повне використання вантажопідйомності; необхідні затрати на повернення порожніх контейнерів.

Переваги: Дозволяє підвищити продуктивність праці в 4-6 разів; на морському - до 30 раз ; в 1,5-2 рази знизити затрати на тару та упаковку; знизйти втрати вантажу, прискорити на 25-30 % доставку; зменшити площу складів шляхом багатоярусного складування на відкритих майданчиках. Перевезення І млн.т вантажу дає можливість вивільнити від ручних робіт до 1,5 тис.чоловік.

Пакетна тєх. сис.- доставка вантажів укрупненими місцями (пакетами), забезпечують збереження вантажів, їх форму та дають можливість комплексної механізації навантажувально - розв. робіт.

Класифікують:

- за видам/сполучень: 1- міжконтинентальні, 2 - континентальні 3 -технологічні;

- за призначенню 1-універсальні; 2-спеціалізовані;

- за способом пакетування: 1-на піддоні, 2-без піддона;

- за масою та розмірами:

- за матеріалом виготовлення

Для формування пакетів використовують пакетоформувальні машини. та стрічкообв'язочні машини.

Переваги: відносно низька капіталоємкість (8-10 разів менше ніж в контейнерної)

дозволяє скоротити в 2-3 рази використання ручної праці• звільнити 800-900 чоловік на млн.тон; більш повно використовуєься вантажопідйомність транспорту.

Недоліки потребують спеціальних складських приміщень із стелажами.

Трейлерна тр.тех. сис.. -доставка вантажів трейлерами а/м причепами та напівпричепами.

Класифікують за:

1)- видам сполучень : (міжконтинентальні; континентальні; технологічні;)

2) - способом формування: тарно-штучні, пакети, контейнери

3)- терміном використання: багаторазові

4)- матеріалом

5) - призначенням - універсальні, спеціалізовані

6) - масою та розмірами.

Переваги: менша ніж в контейнерної т.т.с капіталоємність; - забезпечує свободу вантажовідправників; - в портах не потребує спорудження дорогих терміналів;- не потребує складного кранового обладнання для вант.розвант.робіт.

Недоліки: низький рівень використання вантажопідйомності морських та залізничних платформ та ролкерів; - висока ціна трейлерів та ролкерів (в 2-3 рази > чим контейнеровозів).

Фійджерна тр.тех. сис.. - доставка фійджерами та товарними вагонами.

Одиниця укруплення - вагон, напіввагон, платформа, які завантажуються у постачальника та доставляються залізничним та морським транпортом.

Використовують в місцях де є переправи, пороми.

Недоліки - ефективність суден-поромів в 2-3 рази менша звичайних, та в 1,6 разів менше контейнеровозів;- вартість перевозки на поромі в 5 раз > в порівнянні з іншими судами.

Переваги - час розвантаження поромів в 20 раз < ніж при перевантаженні звичайним методом; - вартість навант./розвант робіт становить всього 7 - 8 % від вартості при звичайному завантаженні.

Особливо ефективна ця схема при великому вантажопотоку.

Ліхтерна тр.тех. сис.. – відправка вантажів здійснюється плавучими контейнерами-ліхтерами. Класифікують за:- видам сполучень; - способом формування; - розмірами.

Задіює 2 види транспорту - морський та річковий. Обслуговує напрямки, де потоки розосереджені по великій кількості мілководних та слабообладнаних портів.

Є дві системи : -ЛЕШ - маса ліхтерів 450 т і об'ємом 560 м3

-СіБі - маса ліхтерів 1000 т і об'єм 1130 м3.

На річках — буксирами На морських портах ліхтеровозами

Використовується при перевезенні металу, довгомірних вантажів, колісної техніки, сировина паперової промисловості.

"-" невелика оборотність, велика капіталоємність ( ніж в контейнеровозів), мала швидкість руху;

"+" можливість обробки суден на рейді (без заходу в порт), 1 ліхтеровоз заміняє 5-6 звичайних суден.

1.3 Транспортні вузли

Транспортні мережі з'єднуються між собою у транспортних вузлах. Формування транспортних вузлів обумовлено необхідністю забезпечення безпосереднього зв'язку різних видів транспорту між собою, а також з підприємствами та організаціями розташованими у межах дії вузлів.

Транспортні вузли розрізняють за кількістю жителів населеного пункту, в околицях якого вони розташовані, за об'єктом перевезень, за кількістю взаємодіючих видів транспорту, за топологічними прикметами. Кожний транспортний вузол, уявляє собою окреме конструктивне рішення і має індивідуальну забудовну структуру.

Узагальнена принципова структура транспортного вузла передбачає наявність терміналів. Термінал може мати спеціалізовані ділянки. Кожна спеціалізована ділянка вміщує: фронт вантажних робіт (причал, платформа, майдан), шляхове господарство (дороги, залізничні колії), складські споруди (сортувальні, комплекту­вальні, довгострокового зберігання), засоби технічного забезпечення (транспортні засоби, технічне обладнання та механізми, засоби управління та зв'язку), інші елементи структури (адміністративні та допоміжні споруди).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]