Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Уголовное право семинары (ч.2).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
176.13 Кб
Скачать

Тема 11. Співучасть у скоєнні злочину – 8 годин.

Розглядаючи проблематику співучасті у злочині, студенти повинні звернути увагу на характеристики форм співучасті, видів співучасників, межі їх відповідальності. В особливості важливим є правильне розуміння та вирішення питання про відповідальність співучасників – організаторів та учасників організованих груп або злочинних організацій, беручи до уваги відносну розповсюдженість вказаного виду злочинної діяльності в останній час.

Заняття 1.

  1. Поняття та значення співучасті, об’єктивні та суб’єктивні ознаки співучасті.

  2. Теорії співучасті у кримінальному праві.

  3. Проблеми уявної співучасті та співучасті у необережних злочинах.

Завдання:

  • складіть та запишіть у конспект схему ознак співучасті.

Задача 1. Л.В., посварившись з Г. та його друзями, розповів про конфлікт своєму брату Л.Ю. і разом з ним повернувся на місце пригоди. Л.Ю. взяв з собою ніж, про що Л.В. не знав. Підійшовши до хлопців, що сиділи на лавці, Л.Ю. вдарив одного з них – І. Розпочалася бійка. Л.Ю. двічі вдарив Г. ножем в груди, а потім поранив З. Л.В. у цей час завдавав кулаками ударів пораненому Г. Від отриманих ножових поранень Г. у лікарні помер.

Як вирішити справу?

Задача 2. Працівник геологорозвідувальної партії С. під час полювання помітив на світанку, що в кущах поблизу селища щось ворушиться, і побачив якусь чорну тінь у тумані на фоні зелені. Гадаючи, що то ведмідь, С. побіг у будинок, розбудив Б. і повідомив про це. Обидва вони взяли рушниці і, підкравшись до берега річки, зробили постріли в кущі, звідки чутно було тріск гілок. Кулею з рушниці С. був убитий В., який знаходився там. Куля з рушниці Б. не зачепила останнього.

Варіант 2. Внаслідок того, що рушниці С. і Б. були нові й раніше з них постріли не робились, експертиза не змогла встановити, з чиєї рушниці вбито В.

Як вирішити справу?

Заняття 2.

  1. Форми співучасті.

  2. Поняття та відмежування групи осіб без попередньої змови, групи осіб за попередньою змовою, організованої групи та злочинної організації.

  3. Види співучасників, їх об’єктивні та суб’єктивні ознаки.

  4. Підстави та межі відповідальності співучасників.

Завдання:

  • складіть та запишіть у конспект схему форм співучасті;

  • розмежуйте у конспекті ознаки групи осіб за попередньою змовою, організованої групи та злочинної організації;

  • складіть та запишіть до конспекту схему видів співучасників;

  • визначить особливості кримінальної відповідальності співучасників організованної групи.

Задача 1. Ш. підбурив неповнолітніх К. та Г. вчинити ряд крадіжок з квартир громадян на других поверхах будинків. При цьому К. або Г. влазили до квартир через кватирку вікна і передавали викрадені речі Ш. На час вчинення крадіжок К. і Г. не виповнилось 14 років.

Як кваліфікувати дії Ш.?

Задача 2. П. проживала спільно з сином А. та його дружиною. У неї склалися неприязні взаємовідносини з невісткою і вона намагалася створити для тієї нестерпні умови: відмовляла в їжі, примушувала виконувати важку роботу, забороняла спілкуватись з сусідами і щоденно скаржилась на неї синові. Тому А. часто сварився з дружиною, бив її, а після чергової сварки застрелив з пістолета.

Чи можна П. визнати підмовником вбивства?

Задача 3. До Л., який ремонтував власний автомобіль, підійшли троє підлітків і запитали, чи не купить він у них за ціною вдвічі нижчою роздрібної колеса для автомобіля. Л. погодився. Підлітки на сусідній вулиці вночі зняли четверо коліс з автомобіля О., а наступного дня принесли їх Л., одержавши обумовлену суму грошей.

Якою має бути кримінально-правова оцінка дій Л. і підлітків?