Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Уголовное право семинары (ч.2).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
176.13 Кб
Скачать

Тема 14. Звільнення від кримінальної відповідальності – 4 години.

При вивченні даної теми необхідно засвоїти положення статей 44-49 Кримінального кодексу України. Звільнення від кримінальної відповідальності може мати місце після скоєння злочину в період, коли для цього виникли та існують передбачені КК підстави, однак у будь-якому випадку – до закінчення терміну, протягом якого в особи є обов’язок відповідати за вчинене перед державою.

Заняття 1.

  1. Поняття та правові підстави звільнення від кримінальної відповідальності.

  2. Види звільнення від кримінальної відповідальності.

  3. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з дійовим каяттям.

  4. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з примиренням винного з потерпілим.

Завдання:

  • складіть та запишіть до конспекту схему видів звільнення від кримінальної відповідальності.

Задача 1. Проживаючи в одній комунальній квартирі, Г. та С. часто сварились, ображали одна одну. Одного разу Г. звинуватила С. у крадіжці її костюма. Та у відповідь образила сусідку, а потім кілька разів ударила, спричинивши легке тілесне ушкодження з короткочасним розладом здоров`я. Потерпіла звернулась до суду, який порушив кримінальну справу за ч.2 ст.125 КК і призначив до розгляду. У період судового розгляду С. придбала для Г. дефіцитні ліки, а також передала їй 300 грн. за зниклий костюм. У зв’язку з цим між Г. та С. відбулося примирення, про що вони заявили в суд.

Варіант 2. С. не придбала ліки і не передала гроші, а лише попросила вибачення у потерпілої під час останнього слова підсудної, внаслідок чого у залі судового засідання відбулось примирення між потерпілою та підсудною.

Ознайомтесь зі ст.27 КПК.

Чи може С. бути звільненою від кримінальної відповідальності?

Задача 2. К., під час судового розгляду справи про зґвалтування її Г., офіційно оголосила суду, що вона згодна на звільнення Г. від кримінальної відповідальності у зв’язку з примиренням, тому що він відшкодував завдану їй шкоду і вона не має до нього претензій.

Чи може Г. бути звільнений від кримінальної відповідальності у зв’язку з примиренням з потерпілою?

Задача 3. Л. прийшов на квартиру своєї колишньої дружини і запропонував знову жити разом. Дружина йому відмовила, після чого виникла сварка. В процесі сварки колишня дружина тяжко образила Л. У нього виник стан сильного душевного хвилювання, під час якого він наніс колишній дружині кілька ударів у голову та груди. Цими ударами їй було заподіяно тяжке тілесне ушкодження. Була порушена кримінальна справа. В ході досудового слідства Л. щиро покаявся, помирився з колишньою дружиною, повністю оплатив витрати на її лікування.

Варінт 2. Л. не перебував у стані сильного душевного хвилювання і заподіяв дружині умисні середньої тяжкості ушкодження.

Ознайомтеся зі статтями 122 і 123 КК України.

Чи може бути Л. звільнений від кримінальної відповідальності?

Заняття 2.

  1. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з передачею особи на поруки.

  2. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із зміною обстановки.

  3. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності.

Задача 1. С. за вчинення злочину, передбаченого ч.1 ст.185 КК, був звільнений від кримінальної відповідальності з передачею його на поруки колективу житлово-експлуатаційної контори (ЖЕК) №3 Київського району м.Одеси, де він працював слюсарем-сантехніком. Протягом перших 6 місяців з дня передачі на поруки він поводив себе належним чином, але потім кілька разів з’являвся на роботу в стані сп’яніння, допустив прогул, а за 2 місяці до закінчення річного строку поручительства вчинив ще одну крадіжку. У зв’язку з цим колектив ЖЕКу прийняв рішення про відмову від поручительства за С. і направив це рішення до відповідного суду.

Яке рішення щодо С. має прийняти суд? Чи може вчинена ним друга крадіжка розглядатись як повторна?

Задача 2. Л., перевищуючи межі необхідної оборони, застрелив з мисливської рушниці Д. та Ш., які вчинили незакінчений замах на зґвалтування його неповнолітньої доньки. Була порушена кримінальна справа за ст.118 КК. В ході досудового слідства Л. давав правдиві показання стосовно фактичної сторони вчиненого, висловлював готовність матеріально допомогти сім’ям потерпілих, однак свою вину визнавав частково й у вчиненому не розкаювався. Справа з обвинувальним висновком була направлена до суду. Одночасно в суд надійшло клопотання від автотранспортного підприємства, де Л. працював водієм, з проханням передати його на поруки колективу. Під час судового розгляду Л. зберіг позицію, яку він займав на досудовому слідстві, – вину свою визнавав частково й у вчиненому не розкаювався.

Варіант 2. Після находження клопотання від автотранспортного підприємства Л. змінив позицію – в суді він свою вину визнав повністю та заявив, що щиро розкаюється у вчиненому.

Чи може Л. бути звільнений від кримінальної відповідальності? Якщо таке звільнення можливе, який з передбачених у КК його різновидів має бути застосований до Л.?

Питання для самоперевірки:

  1. Види звільнення від кримінальної відповідальності:

А) звільнення з випробуванням;

Б) у зв’язку з примиренням винного з потерпілим;

В) у зв’язку із зміною обстановки;

Г) у зв’язку з вагітністю жінки;

Д) у зв’язку з хворобою;

Е) у зв’язку із закінченням строків давності.

Література:

  1. Баулін Ю.В. Звільнення від кримінальної відповідальності: Монографія. – К., 2004.

  2. Ендольцева А. Некоторые проблемы института освобождения от уголовной ответственности // Уголовное право. – 2004. - №2.

  3. Келина С.Г. Теоретические вопросы освобождения от уголовной ответственности. – М., 1974.

  4. Кибальник А. Иммунитет как основание освобождения от уголовной ответственности // Российская юстиция. – 2000. - №8.

  5. Постанова Пленуму Верховного Суду від 23.12.2005р. №12 «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності».

  6. Сухарева Н. Некоторые проблемы регламентации примирения с потерпевшим // Уголовное право. – 2005. - №1.

  7. Туркота С. Виникнення та розвиток правового компромісу: історичні передумови // Право України. – 2002. - №5.

  8. Усатий Г.О. Кримінально-правовий компроміс: Монографія. – К., 2001.

  9. Хавронюк М.І. Приватне обвинувачення і примирення за кримінальним законодавством України та інших держав Європи // Підприємництво, господарство і право. – 2005. - №3.