Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бух_у4ёт_конспект.doc
Скачиваний:
196
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.57 Mб
Скачать

Тема 3. Бухгалтерський баланс

Зміст.

3.1. Бухгалтерський баланс, його зміст і значення

3.2. Структура балансу

3.3. Зміни в балансі, зумовлені господарськими операціями література до теми:

1. Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні: Закон України. – к., 16 липня 1999 року №996-хіv.

2. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку № 2.

3. Васюта-Беркут О.І. та ін. Теорія бухгалтерського обліку. Навч. посібник. / О.І. Васюта-Беркут, Г.Ф. Шепітко, Н.О. Ромашевська; За заг. Ред. В.Б. Захожая. – 2-ге вид., стереотип.— К.: МАУП, 2003. — С. 18-26

4. Грабова н.М. Теорія бухгалтерського обліку: Підручник / За ред. Кужельного м.В. 6-е вид .– к.-а.С.К., 2003.– с. 31-47

5. Малюга Н.М. Теорія бухгалтерського обліку. Збірник задач і вправ. - Житомир: ЖІТІ, 2000.

6. Маляревський Ю.Д., Отенко В.І, Понікаров В.Д., Сєрікова Т.М. Теорія бухгалтерського обліку. Навчальний посібник. - Харків: Вид.ХДЕУ, 2001. – 33-43.

7. Теория бухгалтерского учета. Учебник для студ. экон. спец. вузов І-IV уровней аккредитации. / Нар. Укр. акад.; Авторы: А.Ф. Кондратьева и др., Под общ. ред. А.Ф. Кондратьевой. – Харьков: Фолио, 2002. – С. 85-103.

3.1. Бухгалтерський баланс, його зміст і значення

Нагадаємо, що метою ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства [1, ст. 3]. Однією з найважливіших форм фінансової звітності підприємства є бухгалтерський баланс.

У загальному розумінні, баланс ─ це рівновага. Вперше слово “баланс” у бухгалтерському розумінні було застосовано ще в першій половині ХV століття. Етимологією цього терміну є його утворення від латинських слів “bis“ (двічі) і “lanz“ (чаша терезів).

Існує два визначення балансу:

  • економічне, згідно з яким це спосіб економічного групування та узагальненого відображення у грошовій оцінці стану господарських засобів і джерел їх утворення на певну дату,

  • бухгалтерське, згідно з яким це двобічна таблиця, ліва частина якої (актив) призначена для відображення ресурсів підприємства, а права (пасив) — для відображення джерел їх формування.

Бухгалтерський баланс (далі, Баланс) одночасно входить до складу як річної, так і проміжної звітності. Звітним періодом для складання балансу як форми річної звітності є календарний рік. Проміжна ж звітність складається щоквартально, наростаючим підсумком з початку звітного року. Саме тому Баланс підприємства складається за станом на кінець останнього дня кварталу або року (тобто, на: 31 березня, 30 червня, 30 вересня і 31 грудня).

Відповідальність за складання Балансу покладена на керівника та бухгалтера підприємства. Тож, після складання, Баланс обов’язково повинен підписуватись цими особами.

Розрізняють такі види бухгалтерського балансу:

  • вступний складається на початку діяльності підприємства;

  • періодичний складається протягом календарного року за звітними періодами;

  • річний відображує стан капіталу підприємства, розміщеного в активах і пасивах на початок наступного року, а також результати діяльності за попередній рік;

  • об'єднувальний складається в разі злиття кількох підприємств у об'єднання на правах юридичної особи;

  • розподільний складається при реструктуризації великих підприємств, поділу їх на менші за обсягом підприємства з правами юридичної особи;

  • санований призначений для коригування контрактивних ти контрпасивних статей балансу;

  • ліквідаційний складається в разі ліквідації підприємства, яке має статус юридичної особи;

  • зведений складається на підприємстві, до складу якого входять реструктуризовані підприємства чи господарства, виділені на самостійний

баланс;

  • консолідований передбачає включення до його складу всіх підприємств однієї компанії, фірми, концерну з правом юридичної особи.

Тож, під бухгалтерським балансом ми будемо розуміти звіт про фінансово-майновий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, власний капітал і зобов’язання, та надає змогу отримати узагальнену та згруповану у відповідний спосіб інформацію про них.

Зміст бухгалтерського балансу складають такі його характеристики:

• повнота охоплення сукупності всіх господарських процесів підприємства;

• здійснення економічно обгрунтованого групування господарських процесів;

• відображення зв'язків між господарськими явищами з додержанням типової кореспонденції рахунків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]