Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бух_у4ёт_конспект.doc
Скачиваний:
196
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.57 Mб
Скачать

1.4. Місце бухгалтерського обліку у системі економічних наук

Бухгалтерський облік займає важливе місце серед інших економічних наук.

Економічні науки мають за свою основу економічну теорію, що вивчає виробничі відносини, які склалися в суспільстві. Економічна теорія дозволяє формувати такі категорії, як продуктивні сили, ресурси, ціна, товар, гроші, прибуток

та ін.

Для узагальнення й угруповання показників у бухгалтерському обліку користаються статистичними методами, що вивчаються в теорії статистики й економічної статистики. Бухгалтерський облік як наука поділяється на теорію і галузевий облік. В теорії бухгалтерського обліку розглядаються питання про предмет, метод, організацію і техніку бухгалтерського обліку, вивчаються загальні його принципи, властиві обліку в усіх галузях. Галузевий облік відбиває специфіку обліку у відповідних галузях, на промислових підприємствах, у сільському господарстві, торгівлі, будівництві та ін.

Фінанси — економічна дисципліна. Вона розкриває природу і суть таких понять, як "бюджет", "фінансування", "капітальні вкладення", "податки" та ін. Ці категорії знаходять висвітлення при вивченні об'єктів бухгалтерського обліку.

Але бухгалтерський облік пов'язаний не лише з економічними науками.

Юридичні науки дозволяють контролювати діяльність осіб, зайнятих у господарських процесах, оцінювати законність прийнятих цими людьми рішень. Бухгалтерський облік як наука є сполучною ланкою між економічними і юридичними науками.

Для вивчення бухгалтерського обліку необхідно вникнути в його термінологію. Бухгалтерський облік є не що інше, як мова, на якій викладається інформація про господарські процеси. Тому для розуміння бухгалтерських фраз необхідно мати уявлення про мовознавство, філологію.

Математика — засіб проведення обліку на практиці, вона потрібна бухгалтеру не тільки для виконання арифметичних дій, але і для побудови тих чи інших чисто бухгалтерських моделей.

Теорія ймовірностей необхідна бухгалтеру, вона дозволяє оцінити ймовірність помилок, що виникають при реєстрації фактів, використовувати науково обгрунтовані вибірки.

Кібернетика — наука про найбільш загальні закони управління. Вона необхідна бухгалтеру для прийняття управлінських рішень.

Окрім того, бухгалтерський облік безпосередньо впливає на наукові дисципліни, похідні від нього.

Економічний аналіз (дисципліна, що виділилася з бухгалтерського обліку в 20-ті роки XX сторіччя) є логічним завершенням всієї облікової роботи, головним чином ґрунтується на даних бухгалтерського обліку.

Аудит — дисципліна, в якій вивчаються методи, пов'язані з перевіркою бухгалтерського обліку, дотриманням діючого законодавства, доцільності й ефективності господарської діяльності.

Судово-бухгалтерська експертиза — дисципліна, що носить характер економіко-правового контролю. Експертиза, як правило, проводиться в тих випадках, коли уже виявлені серйозні порушення в роботі посадових чи осіб за рішенням суду.

Бухгалтерський облік тісно пов'язаний з інформатикою. Крім того, бухгалтер повинен використовувати знання логіки, психології, бібліографії, етики, уміти працювати з діловою кореспонденцією. Тому зв'язок бухгалтерського обліку з іншими науками є передумовою для успішної організації економічної роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]