Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бух_у4ёт_конспект.doc
Скачиваний:
196
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.57 Mб
Скачать

9.1. Класифікація звітності підприємств

За підсумками роботи на підприємстві складаються різні види та форми звітності, які можна згрупувати за певними ознаками:

економічним змістом;

строками складання й подання;

рівнем спеціалізації;

ступенем узагальнення;

призначенням;

роллю у господарському комплексі країни.

Звітність, що формується в межах підприємства, розкриває різні сторони його діяльності і базується на взаємопов'язаних та взаємодіючих видах господарського обліку. Тому за економічним змістом звітність поділяється на оперативну, бухгалтерську, податкову та статистичну.

Бухгалтерська звітність містить показники виробничо-фінансової діяльності підприємства. Вона складається на підставі даних синтетичного та аналітичного обліку, підтверджується первинними документами, використовує також дані оперативної та статистичної звітності.

Статистична звітність представляє собою систему кількісних та якісних показників, вимірювання та узагальнення яких не характерне для бухгалтерського обліку, призначену для статистичного вивчення господарської діяльності підприємств і галузей економічної діяльності. Вона служить для відображання окремих сторін діяльності підприємства. Так, за її допомогою контролюється виконання плану за обсягом та якістю продукції; норми виробітку, використання устаткування та робочого часу; динаміка продуктивності тощо. Статистична звітність складається на підставі даних бухгалтерського, статистичного й оперативного обліку, а також бухгалтерської звітності та єдиної методики, за єдиними формами при централізованому управлінні та повній регламентації зі сторони державних органів. На підставі її даних формуються мнкроекономічні показники розвитку нашої держави.

Податкова звітність подається до органів податкової служби і позабюджетних фондів. Характеризує стан зобов'язань підприємства, пов'язаних з нарахуванням і сплатою податків та інших обов'язкових платежів. За періодичністю її поділяють на квартальну, піврічну, дев'ятимісячну і річну.

Оперативна звітність призначена для внутрішнього поточного контролю та управління підприємством на момент здійснення господарських операцій або одразу ж після їх завершення. В ній містяться дані про виконання плану поставок матеріалів, виробництва важливих видів продукції, а також про дотримання укладених договорів та фінансовий стан підприємства. Оперативна звітність характеризує окремі фрагменти діяльності підприємства і використовується для потреб поточного управління і контролю (наприклад, звіт касира про рух готівки в касі, звіт про хід відвантаження і реалізації продукції). Для відображення інформації використовуються різні вимірники: натуральні, трудові і грошові.

За періодичністю вона поділяється на внутрішньозмінну, добову, тижневу, декадну, місячну.

За строками складання та подання звітність підприємств підрозділяється на поточну (періодичну) та річну.

Поточна (періодична) звітність складається за квартал, півріччя та дев'ять місяців. Вона більш коротка, містить обмежену кількість форм та показників, а строки її представлення більш стислі. Аналіз періодичної звітності дозволяє визначити і швидко виправляти недоліки в роботі, попереджати їх появу надалі.

Річна звітність характеризує всі сторони господарської діяльності та фінансові результати роботи підприємства за рік.

За рівнем спеціалізації звітність буває загальна та спеціалізована.

Звітність загальна охоплює всі сторони діяльності даного підприємства, тоді коли звітність спеціалізована охоплює лише певний вид діяльності (наприклад, звітність з виробництва, про використання фонду заробітної плати тощо).

За ступенем узагальнення звітність поділяється на індивідуальну та спеціалізовану.

Індивідуальна звітність складається за показниками діяльності однієї юридичної особи.

Консолідована фінансова звітність — це звітність, яка відображає фінансовий стан і результати діяльності юридичної особи та її дочірніх підприємств як єдиної економічної одиниці.

За призначенням виділяють зовнішню та внутрішню звітність.

Зовнішня бухгалтерська звітність (окрім бюджетних організацій) є відкритою для зацікавлених користувачів (інвесторів, банків, кредиторів, покупців тощо). В окремих випадках законодавством передбачено публікацію річної бухгалтерської звітності.

Зокрема, відкриті акціонерні товариства, банки та інші кредитні організації (компанії), біржі, інвестиційні та інші фонди, які створюються за рахунок власних коштів товариств та державних коштів (внесків).

Внутрішня звітність розробляється відповідними міністерствами та відомствами для власних потреб та затверджується Міністерством фінансів. Вона не підлягає оприлюдненню та не надається зовнішнім користувачам.

За важливістю та роллю у господарському комплексі країни звітність поділяється на загальнодержавну та внутрішньо - галузеву.

Загальнодержавна звітність містить дані виробничо-фінансової діяльності підприємства, потрібна для аналізу розвитку економіки країни.

Внутрішньогалузева звітність розробляється відповідними міністерствами та відомствами.

Таким чином, система звітності в Україні в цілому дозволяє отримувати всі необхідні дані для оцінки діяльності підприємств усіх форм власності і різних галузей господарства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]