Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бух_у4ёт_конспект.doc
Скачиваний:
196
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
5.57 Mб
Скачать

(к.е.н., доц. Василевська Н.Є.)

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З КУРСУ

«БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК»

для студентів-бакалаврів денної форми навчання

за напрямом 0501 «Економіка підприємства»

2007 рік

Тема 1. Бухгалтерський облік, його сутність і основи організації

Зміст.

1.1. Бухгалтерський облік, його суть і значення. Види обліку. Облікові вимірники

1.2. Завдання бухгалтерського обліку та вимоги до нього

1.3. Принципи бухгалтерського обліку

1.4. Місце бухгалтерського обліку у системі економічних наук

ЛІТЕРАТУРА до теми:

1. Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні: Закон України. – К., 16 липня 1999 року №996-ХІV.

2. Положення (стандарти) бухгалтерського обліку / №№ 1–12, 14–17, 19–21 і 25 // Все про бухгалтерський облік. – 2002. – № 84. – 80 с.

3. Васюта-Беркут О.І. та ін. Теорія бухгалтерського обліку. Навч. посібник. / О.І. Васюта-Беркут, Г.Ф. Шепітко, Н.О. Ромашевська; За заг. Ред. В.Б. Захожая. – 2-ге вид., стереотип.— К.: МАУП, 2003. — С. 4-9

4. Грабова Н.М. Теорія бухгалтерського обліку: Підручник / За ред. Кужельного М.В. 6-е вид .– К.-А.С.К., 2003.– С. 3-13, 253-263.

5. Малюга Н.М. Теорія бухгалтерського обліку. Збірник задач і вправ. - Житомир: ЖІТІ, 2000.— С.8-91.

6. Маляревський Ю.Д., Отенко В.І, Понікаров В.Д., Сєрікова Т.М. Теорія бухгалтерського обліку. Навчальний посібник. - Харків: Вид.ХДЕУ, 2001. – С.5-17, 150-164.

7. Пачоли Л. Трактат о счетах и записях. / Под ред. Я.В. Соколова. – М.:Финансы и статистика, 2001. – 368 с.

8. Соколов Я.В. Бухгалтерский учет: от истоков до наших дней: Учебн. Пособие для вузов. – М.: Аудит: ЮНИТИ, 1996. – 638 с.

9. Теория бухгалтерского учета. Учебник для студ. экон. спец. вузов І-IV уровней аккредитации. / Нар. Укр. акад.; Авторы: А.Ф. Кондратьева и др., Под общ. ред. А.Ф. Кондратьевой. – Харьков: Фолио, 2002. – 271 с.

1.1. Бухгалтерський облік, його суть і значення. Види обліку. Облікові вимірники

Основою бухгалтерського обліку в Україні є Закон України "Про .бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" від 16 липня 1999 р., за № 996-XIV, який визначає правові основи регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності. Цей Закон набрав чинності з 1 січня 2000 р., водночас з цим почалася реалізація Програми реформування бухгалтерського обліку із застосуванням міжнародних стандартів фінансової звітності, затвердженої постановою № 1706 Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 1998 р. Поширюється цей Закон на всіх без винятку юридичних осіб (підприємства, організації, банки, бюджетні установи).

Господарський облік — це облік господарської діяльності підприємства, суспільства, виробництва, реалізації та розподілу матеріальних благ, необхідних для задоволення матеріальних потреб.

Складовими господарського обліку є оперативний, статистичний бухгалтерськийі податковий облік. Усі вони тісно пов’язані між собою і доповнюють один одного (Рис. 1.1).

в и д и

Користувачі економічної інформації

Рис.1.1. Бухгалтерський облік як підсистема господарського обліку.

Оперативний облік – це спосіб спостереження і контролю за окремими операціями та процесами з метою управління ними.

Статистичний облік – це планомірне збирання й вивчення інформації про масові кількісні та якісні явища й закономірності загального розвитку за конкретних умов, місця й часу.

Податковий облік призначений для відображення валових доходов і витрат підприємства з метою визначення прибутку, що підлягає оподаткуванню. Поняття цього виду обліку введено в дію Законом України “Про оподаткування прибутку

підприємств” (вступив у силу з 01.07.97 р.)

Бухгалтерський облік – це спосіб суцільного документального спостережен-ня й контролю за господарською та фінансовою діяльністю підприємств і організацій та відповідного відображення отриманої інформації.

Суть бухгалтерського обліку визначають такі його властивості:

  • систематичне і послідовне відображення всіх господарських операцій у міру їх здійснення;

  • документальне обгрунтування господарських операцій;

  • застосування різних способів обробки облікової інформації – рахунків, подвійного запису, балансу та ін.

В обліку застосовують різні вимірники для відображення господарських засобів і процесів, що здійснюються на підприємстві, а також їх кількісних та якісних характеристик.

Облікові вимірники застосовують для оцінювання ефективності господарських операцій за кількісними та вартісними критеріями в бізнес-плані та державній фінансовій і статистичній звітності. Об­лікові вимірники поділяють на натуральні, трудові та грошові.

Натуральні вимірники застосовують для отримання інформації про господарські засоби та процеси в їх натуральному вираженні (через масу, об'єм, площу). Їх застосовують для обліку тільки однорідних об'єктів.

Трудові вимірники використовують для визначення кількості витраченої праці в одиницях робочого часу (хвилинах, годинах, днях, місяцях, роках). За допомогою трудових вимірників можна узагальнювати й порівнювати різнорідні величини.

Грошові вимірники застосовують для узагальненого відображення наявності та руху засобів підприємства, джерел їх формування, господарських процесів і результатів діяльності в єдиному грошовому вираженні (з метою планування та обліку процесів виробництва і обігу, визначення фінансових результатів підприємства).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]