Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PU_the_newst.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Механізм руху

Визначальним фактором для даного параметра є спосіб переміщення голівки сканера, що зчитує, і папера відносно один одного. В даний час усі відомі сканери за цим критерієм можна розбити на два основних типи: ручний (hand-held) і настільний (desktop). Проте, існують також комбіновані пристрої, що сполучать у собі можливості настільних і ручних сканерів. Як приклад можна привести модель Niscan Page американської фірми Nisca.

Ручний сканер

Ручний сканер - найпростіший тип сканера. Тут роль приводу читаючого механізму виконує рука людини, і по характеру роботи цей тип сканерів чимось нагадує мишу. Очевидно що, наскільки рівномірно користувач переміщає сканер, залежить ступінь спотворення передаваного в комп'ютер зображення. До основних достоїнств цього типа сканерів відносяться невеликі габаритні розміри і порівняно низька ціна, а недоліки витікають з принципу конструкції. За допомогою таких сканерів неможливо ввести зображення формату А4 за один прохід, оскільки прочитуюча голівка має малі габарити (стандартна ширина - 105 мм). Сучасні ручні сканери можуть забезпечувати автоматичне "склеювання" зображення, тобто формують ціле зображення з його часток, що окремо вводяться. Загалом, добитися високої якості зображення з їх допомогою дуже важко, тому ручні сканери можна використовувати для обмеженого круга завдань. Крім того, вони абсолютно позбавлені "інтелектуальності", властивої іншим типам сканерів.

Настільні сканери

Настільні сканери називають і сторінковими, і. планшетними, і навіть авто сканерами. Такі сканери дозволяють уводити зображення розмірами 8,5 на 11 чи 8,5 на 14 дюймів. Існують три різновиди настільних сканерів: планшетні (flatbed), рулонні (sheet-fed) і проекційні (overhead).

В рулонних сканерів скануюча голівка стоїть на місці, а папір переміщається відносно її за допомогою протяжного механізму (як в матричному принтері). Основна перевага - при порівняно невисокій ціні сканера - можливість вводу документів формату А4. Проте відсканувати книгу вдасться, лише заздалегідь розділивши її на окремі листи.

Цього недоліку позбавлені планшетні (найбільш поширений тип) сканери, в яких скануюча голівка переміщається відносно паперу за допомогою крокового двигуна. Зовнішнім виглядом і принципом роботи вони нагадують копіювальні машини — "ксерокси". Для сканування зображення (чого-небудь) необхідно відкрити кришку сканера, підключити сканований лист на скляну пластину зображенням униз, після чого закрити кришку. Усе подальше керування процесом сканування здійснюється з клавіатури комп'ютера — при роботі з однією зі спеціальних програм, що поставляються разом з таким сканером. Майже всі моделі мають знімну кришку, що дозволяє сканувати "товсті" оригінали (журнали, книги). Додатково деякі моделі можуть оснащуватися механізмом подачі окремих листів. Спочатку такі сканери використовувалися для сканування непрозорих оригіналів. Останнім часом багато фірм-лідерів у виробництві планшетних сканерів почали додатково пропонувати слайд-модуль (для сканування прозорих оригіналів). Слайд-модуль має своє розташоване зверху джерело світла. Такий слайд-модуль встановлюється на планшетний сканер замість кришки і перетворює його на універсальний.

В проекційних сканерів читаючий пристрій переміщається при допомозі мікро-механізму. Зовнішній вигляд їх нагадує фотозбільшувач. Деякі з цих сканерів не використовують спеціального джерела світла, їм вистачає природного освітлення. Хоча проекційні сканери забезпечують сканування з високим дозволом і якістю слайдів невеликого формату (як правило, розміром не більше 4 на 5 дюймів), документів, книг, додаючи здатність вводити в комп'ютер проекції тривимірних предметів, вони володіють істотним недоліком - низькою швидкістю сканування. Існують дві модифікації: з горизонтальним і вертикальним розташуванням оптичної осі зчитування.

Основна відзнака барабанних сканерів полягає в тому, що оригінал закріплюється на прозорому барабані, який обертається з великою швидкістю. Читаючий елемент розташовується максимально близько від оригіналу. Дана конструкція забезпечує найбільшу якість сканування. Зазвичай в барабанні сканери встановлюють три фото помножувача, і сканування здійснюється за один прохід. "Молодші" моделі в деяких фірм з метою здешевлення використовують замість фото помножувача фотодіод як прочитуючий елемент. Барабанні сканери здатні сканувати непрозорі і прозорі об’єкти одночасно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]