Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PU_the_newst.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
1.29 Mб
Скачать
  1. Пристрої виведення графічної інформації

Засобом (пристроєм) виведення графічної інформації називається будь-який пристрій, який перетворить електричні сигнали, що представляють інформацію усередині комп'ютера, в яку-небудь форму, в якій вони можуть існувати і пересилатися поза комп'ютером. Принтер і плоттер є основними пристроєм виведення інформації для отримання «твердої копії».

Зауваження: Іноді монітор теж називають пристроєм виведення графічної інформації.

Основні пристрої графічного виведення інформації:

· Принтери

· Плоттери

Принтер є растровим пристроєм, а плоттер - векторним. Саме з цієї відмінності слід приймати рішення про те, який пристрій графічного виводу краще використовувати для вашого завдання.

Принтер виводить растрове зображення, що є сіткою дискретних пікселів, кожен з яких має певні горизонтальні і вертикальні координати усередині сітки.

Зображення для плоттера повинне зберігатися як масив описів векторів. Для кожного з них задана пара точок - кінців вектора (або точка, напрям вектора і його довжина) і атрибути - колір, товщина лінії і т.п

2.1. Принтери

Принтер є основним пристроєм виведення інформації для отримання «твердої копії».

Класифікація принтерів за способом друку:

· Рядкові

· Послідовні

· Сторінкові

Приналежність принтера до тієї або іншої з перерахованих груп залежить від того, формує він на папері символ за символом або відразу весь рядок, а то й цілу сторінку.

Класифікація принтерів за механічним принципом:

· Ударні (inpact)

· Неударні (non-inpact)

Класифікація принтерів за технологією друку:

· Матричні

· Струменеві

· Лазерні

· LED-принтери

· З термопереносом воскової мастики

· З термосублімацією

· Із зміною фази фарбника

Матричні принтери

Послідовні ударні матричні друкуючі пристрої (impact dot matrix) працюють таким чином: вертикальний ряд (або два ряди) голок, або молоточків, „вбиває" фарбник із стрічки прямо на папір, формуючи послідовно символ за символом. Високу продуктивність забезпечують посторінкові матричні принтери. Замість маленьких точково-матричних головок вони використовують довгі масиви з великою кількістю голок, при цьому досягається швидкість друку порядка 1500 рядків в хвилину. Матричні принтери довго служать і дешево обходяться в експлуатації, але для виведення графічної інформації не підходять, оскільки мають низьку якість і швидкість друку. Працюють тільки з одним кольором. В даний час майже не уживаються.

Струменеві принтери

Струменеві чорнильні принтери відносяться, як правило, до класу послідовних матричних неударних друкуючих пристроїв. Послідовні, неударні, матричні, струменеві, чорнильні (liquid ink jet) принтери, у свою чергу, підрозділяються на пристрої безперервної (continuous drop, continuous jet) і дискретної (drop-on-demand) дії. Останні в своїй роботі знову ж таки можуть використовувати або „бульбашкову" технологію (bubble-jet або thermal ink-jet), або п'єзоефект(рiezо ink-jet). У чорнильних пристроїв, як, втім, і у ударних матричних принтерів, друкуюча головка рухається тільки в горизонтальній площині, а папір подається вертикально. Сопла (канальні отвори) на друкуючій головці, через які розбризкується чорнило, відповідають „ударним" голкам. Кількість сопел у різних моделей принтерів, як правило, може варіюватися від 12 до 64. Самі струменеві принтери відносно дешеві, але велика вартість витратних матеріалів (чорнил). З часом у багатьох принтерів фарби на папері вицвітають.

Лазерні принтери

В лазерних принтерах використовується електрографічний принцип створення зображення. Цей процес включає створення рельєфу електростатичного потенціалу в шарі напівпровідника з подальшою візуалізацією отриманого рельєфу. Власне візуалізація здійснюється за допомогою частинок сухого порошку - тонера, що наноситься на папір. Найбільш важливими частинами лазерного принтера можна вважати фотопровідний циліндр (друкуючий барабан), напівпровідниковий лазер і прецизійну оптико-механическую систему, що переміщає промінь. До найбільш важливих функціональних можливостей принтерів відносяться такі, як підтримка технології підвищення роздільної здатності, наявність масштабованих шрифтів (Postscript, Truetype), об'єм вбудованої оперативної пам'яті і т.п. Відрізняються вищою швидкодією, ніж струменевий принтер.

LED-принтери

LED-принтеры (Light Emitting Diode) отримали свою назву через те, що напівпровідниковий лазер в них був замінений „гребінцем" найдрібніших світлодіодів. В цьому випадку не потрібна складна оптична система дзеркал, що обертаються, і лінз.

З термопереносом воскової мастики

Принцип роботи принтера з термопереносом (thermal wax transfer) полягає в тому, що термопластична фарбувальна речовина, нанесена на тонку підкладку, потрапляє на папір саме в тому місці, де нагрівальними елементами (аналоги сопел і голок) друкуючої головки забезпечується належна температура. Основними складовими частинами друкуючої головки термопринтера є декілька крихітних нагрівальних елементів, які розташовані приблизно так само, як розташовані голки в звичайному матричному ударному принтері: один над одним в два ряди. Як у ударних матричних і струменевих принтерів, друкуюча головка термопринтера позиціонується тільки в горизонтальному напрямі, а подача паперу здійснюється у вертикальному (послідовні принтери). Такі принтери працюють з спеціальним папером.

Принтери з термосублімацией фарбника

Принтери з термосублімацією (dye sublimation) використовують технологію, найбільш близьку до технології термопереносу, тільки елементи друкуючої головки нагріваються в даному випадку вже до вищої температури. При сублімації перехід речовини з твердого стану в газоподібне відбувається минувши стадію рідини. Таким чином, порція фарбника сублімує з підкладки і осідає на папері або іншому носієві. Комбінацією кольорів фарбників можна підібрати практично будь-яку колірну палітру. Дана технологія використовується тільки для кольорового друку, а пристрої, що реалізовують її, мають дуже хороші технічні характеристики і коштують досить дорого.

Принтери із зміною фази фарбника

Принцип роботи пристроїв із зміною фази фарбника, або з твердим фарбником (phase change ink-jet, або solid ink-jet), приблизно наступний. Воскові стрижні для кожного первинного кольору фарбника поступово розплавляються спеціальним нагрівальним елементом і потрапляють в окремі резервуари. Розплавлені фарбники подаються звідти спеціальним насосом в друкуючу головку, що працює зазвичай на основі п'єзоефекту. Краплі воскоподібного фарбника на папері застигають практично миттєво, але забезпечують необхідне з нею зчеплення. На відміну від звичайної струменевої технології (liquid ink-jet) в даному випадку не відбувається ні просочування, ні розтікання, ні змішення фарбників. Саме тому принтери, що використовують технологію із зміною фази фарбника, працюють з будь-яким папером.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]