Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PU_the_newst.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
1.29 Mб
Скачать

2.2. Плотери

Плотер використовується для виведення переважно графічної інформації. Є векторним пристроєм і переважно для виведення зображень, що вимальовувалися лініями.

Першими з'явилися і традиційно широко використовуються перові плотери. Друкуючим пристроєм в перових плотерах є вставлені в барабан, що обертається, змінні фломастери. На базі даних плотерів було створено ще один периферійний пристрій - каттер (cutter), в якому вузол, що пише, замінений на ріжучий інструмент.

Деякі моделі графічних пристроїв комплектуються або можуть оснащуватися насадками, доповнюючими їх функціями сканера.

Основні сфери застосування плотерів:

. моделювання

. автоматизоване проектування (CAD)

. архітектурне проектування

. ювелірна справа

. виготовлення прототипів і лінійних форм

. дизайн упаковки

. гравіювання по різних матеріалах

. розкрій тканин

. геоінформаційні системи (ГИС)

Перові плотери умовно можна розділити на три групи:

· плоттери, що використовують фрикційний притиск для переміщення паперу у напрямі однієї осі і руху пера по іншій;

· барабанні (або рулонні плоттери), такі, що працюють приблизно так само, як і фрикційні, але такі, що використовують для переміщення безперервної перфорованої стрічки паперу спеціальний трактор (tractor feed);

· планшетні плоттери, в яких папір нерухомий, а перо переміщається по обох осях.

Різні моделі плоттерів можуть мати як одне, так і декілька пер різного кольору (зазвичай 4-8).

Типи пер:

· Гнітючі (що заправляються чорнилом)

· Кулькові (аналог кулькової ручки)

· Пера з трубчастим вузлом (інкографи), що заправляється спеціальною тушшю.

· Спеціалізовані (ріжуче вістря і т. д.)

Деякі моделі графічних пристроїв оснащуються вбудованим буфером (1 Мбайт і більше). Більшість відомих сьогодні ріжучих плотерів керуються за допомогою однієї з двох мов. Це або мова HPGL ( Hewlett Packard Graphics Language), або мова DMPL (Digital Microprocessor Plotter Language). Графічна мова HP-GL (Hewlett-packard Graphics Language) є стандартом в промисловості і сумісний з багатьма прикладними програмами (Correldraw, Cad/cam/cae системи і т. д.). Деякі плоттери використовують власні графічні мови (наприклад, мова DXY-GL моделей фірми Roland).

  1. Комбіновані пристрої введення/виводу

Існують пристрої, за допомогою яких можна як вводити графічну інформацію, так і виводити.

Широко поширений багатофункціональний пристрій (БФП) "все в одному"– принтер /копір/сканер/факс. Наскільки економічно і зручно ним користуватися – питання залишається відкритим.

Складнішим і дорожчим пристроєм є настільні три-координатні машини Mdx-15 і Mdx-20 фірми Roland. Машина поєднує в собі функції трьохкоординатної фрезерної машини і 3D-сканера.

Механічна частина такого пристрою вельми дорога, і тут "комбайн" напевно себе виправдає.

При встановленій скануючій головці машина здатна оцифровувати тривимірні об'єкти, створюючи їх точні комп'ютерні моделі. Після зміни скануючої головки на фрезерну Mdx-20/15 перетворюється на повноцінну трьохкоординатну фрезерну машину.

Mdx-20/15 використовують для виготовлення тестових зразків, для зниження кількості виробничих помилок, зменшення тимчасових витрат і вартості, при створенні нового продукту.

Діапазон об'єктів для сканування включає як м'які, так і пластилінові моделі, свіжі фрукти або квіти, недоступні іншим контактним сканерам. MDX може також сканувати скляні об'єкти, що завжди представляло складність для оптичних сканерів, оскільки промені проходили крізь скло, не відбиваючись.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]