Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PU_the_newst.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
1.29 Mб
Скачать

1.7. Сканери………………………………………………………………………..7

2. Пристрої виведення інформації……………………………………………….8

2.1. Принтери……………………………………………………………………...9

2.2. Плотери………………………………………………………………………12

3. Комбіновані пристрої введення/виводу……………………………………...14

Висновок………………………………………………………………………….16

Джерела використаної літератури………………………………………………17

Вступ

Зовнішні пристрої – важлива частина будь-якого обчислювального комплексу. Достатньо сказати, що по вартості зовнішні пристрої інколи складають 50-80% всього ПК. Від їх складу і характеристик багато в чому залежать можливості і ефективність застосування ПК в системах управління і в народному господарстві в цілому.

Зовнішні пристрої ПК забезпечують взаємодію машини з оточуючим середовищем користувача, обєктами управління і іншими ПЕОМ. Ці пристрої досить різноманітні і можуть бути класифіковані по ряду ознак. Так, по призначенню можна виділити наступні види зовнішніх пристроїв:

- зовнішні запамятовуючі пристрої (ЗЗП) або зовнішня пам'ять ПК;

- діалогові засоби користувача;

- пристрої вводу інформації;

- пристрої виводу інформації;

- засоби звязку і телекомунікації.

Більшість перечислених пристроїв саме призначена для вводу/виводу графічної інформації. Класифікацію яких розглянуто у даному рефераті.

  1. . Пристрої введення графічної інформації

Пристрій введення – пристрій, який передає дані, програми або сигнали в процесор.

Основні пристрої введення графічної інформації:

· Клавіатура

· Маніпулятор миша (і подібні пристрої: джойстик, трекболл і т. д.)

· Цифрова камера

· Сканер

· Дигитайзер

    1. Клавіатура

За допомогою клавіатури вводиться інформація в цифровому вигляді.

1.2. Маніпулятор миша

Миша є координатним пристроєм. Переважне число комп'ютерних мишок використовують оптико-механический принцип кодування переміщення. З поверхнею стикається важка покрита гумою кулька порівняно великого діаметру. Ролики, притиснуті до поверхні кульки, встановлені на осях з двома датчиками. Осі обертання роликів перпендикулярні одна одній. Датчиками є оптопари (світлодіод-фотодіод) і розташовуються по різні сторони дисків з прорізами. Порядок, в якому освітлюють фоточутливі елементи, визначає напрям переміщення миші, а частота імпульсів, що приходять від них, - швидкість. Хороший механічний контакт з поверхнею забезпечується спеціальним килимком.

Вводити (малювати) графічну інформацію за допомогою миші можливо, але дуже важко. Безпровідні (cordless) мишки використовують передачу даних в радіо- або інфрачервоному діапазоні хвиль.

1.3. Джойстик

Джойстик - пристрій у вигляді важеля (рукоятки) з двома ступенями вільності, закріплений на кульовому шарнірі і забезпеченого одним або декількома клавішами. За допомогою джойстика можна переміщати курсор по екрану дисплея і фіксувати його координати у момент натиснення однієї з клавіш.

1.4. Трекбол

Трекбол - пристрій управління курсором з вбудованою у верхній частині корпусу кулею. Обертання кулі рукою погоджено переміщає по екрану курсор.

1.5. Цифрова фотокамера

Працює як звичайний фотоапарат, але замість фотоплівки в ній використовується світлочутливий елемент, що перетворює зображення в електричні сигнали. Після кодування сигналів, вони запам'ятовуються в пам'ять камери, звідки їх можна переписати в комп'ютер. Маючи якісну фотокамеру, Ви можете відмовитися від сканера і ксерокса.

1.6 Дигитайзери

Дигитайзер (digitizer) - це кодуючий пристрій, що забезпечує введення двовимірного (у тому числі і півтонового) або тривимірного (3d дигитайзери) зображення в комп'ютер у вигляді растрової таблиці. Є типовим зовнішнім спеціалізованими пристрої графічного введення.

Завдання отримання 3D-моделей реальних об'єктів стоїть перед промисловими дизайнерами, інженерами, художниками, аніматорами, розробниками ігрових застосувань. Вимірювання геометрії складних просторових форм є основною вимогою для сучасних виробників технологічного забезпечення.

Основні області застосування дигитайзера:

· Мультиплікація

· Оцифровування географічних карт для роботи з географічними інформаційними системами (ГІС)

· Інженерне проектування, створення прототипів і зворотний інженеринг

· Наукова візуалізація

Простим дігитайзером є графічний планшет.

До складу пристрою входить спеціальний покажчик з датчиком, який називається пером. Власний контроллер посилає імпульси по ортогональній сітці провідників, розташованій під площиною планшета. Отримавши два таких сигнали, контроллер перетворить їх в координати, щр передадуться в ПК. Комп'ютер переводить цю інформацію в координати точки на екрані монітора, відповідні положенню покажчика на планшеті. Перевернувши перо, можна стерти зображення. Дигитайзер є інструментом оцифрування тривимірних об'єктів. Для подальшої обробки і редагування результатів сканування існує безліч різних програм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]