Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PU_the_newst.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
1.29 Mб
Скачать

1.6.1 3D дигитайзер

Одним з прикладів повнофункціонального рішення для оцифрування об'єктів будь-якої форми служить недорогий дигитайзер з модельного ряду Microscribe-3d виробництва компанії Immersion Corporation.

На несиметричній основі прикріплений трьохшарнірний важіль, що закінчується пером-датчиком. Шарніри з низьким рівнем тертя забезпечують практично абсолютну свободу переміщення сталевого пера. Дигитайзер Microscribe може оцифровувати предмети, що знаходяться в радіусі до 840 мм. Важіль пристроїв - жорсткий, наявність шарнірів дозволяє провести дугу з максимальним кутом в 330°. Наконечник «руки» може мати різну форму: у вигляді кульки або гострої голочки - для зняття точніших показників. У комплекті з сканером поставляються також ножні педалі, які відіграють роль правої і лівої кнопок миші.

Тривимірні дигитайзери використовуються як системи тривимірного боді-сканування (3d body scan, тобто «тривимірне сканування людського тіла»). Розробка цих систем була пов'язана з вимогами швидкого обміру великої кількості чоловік (армія), отримання точного комп'ютерного зображення (кіноіндустрія) і індивідуального пошиття. Тривимірне боді-сканування застосовується також в медицині, мультиплікація і при створенні систем віртуальної реальності (VRML).

1.7. Сканери

Сканером називається пристрій, що дозволяє вводити в комп'ютер зображення текстів, малюнків, слайдів, фотографій або іншої графічної інформації.

Типи сканерів за способом переміщення прочитуючої головки:

· Ручний (hand-held)

· Настільний (desktop)

. Планшетний (flatbed)

. Скануюча головка на плоттері

. Рулонний (sheet-fed)

. Проекційний (overhead)

Ручний сканер

Застосовується як пристрій введення для обмеженого кола завдань. У інженерному документообігу не застосовується.

Планшетний сканер

Скануюча головка переміщається щодо паперу за допомогою крокового двигуна.

Скануюча головка на плоттері

Такий сканер застосовується для великих по протяжності об'єктів. Скануюча головка - це недороге CCD. Розміри і роздільна здатність невеликі. Тому, щоб відсканувати креслення, необхідне взаємне переміщення носія і головки по двох координатах. Це забезпечується кінематикою плоттера. За один прохід сканується одна смужка. Склеювання смужок відбувається автоматично за допомогою програмного забезпечення, що додається. Проте із-за механічних погрішностей склеювання ніколи не буває точним, тому для отриманого зображення характерна смугастість, що практично не компенсується.

Рулонний сканер

Окремі листи документів протягуються через роликовий пристрій, при цьому і здійснюється їх сканування (схоже на факс-машину).

Проекційний сканер

Переміщається тільки скануючий пристрій (нагадує проекційний апарат). Масив CCD, аналогічний тому, який застосовується у відеокамерах, дозволяє отримати зображення без взаємного переміщення носія і скануючого елементу. Дозвіл таких сканерів обмежений, проте вони можуть сканувати носії довільної товщини і навіть зовсім неплоскі предмети.

Сканери для роботи з прозорим носієм

Деякі сканери можуть працювати з прозорим носієм. Звичайно це фотографічні слайди.

В даний час існують портативні сканери вагою в 300 грамів і розміром 5х4х29 см. і поміщаються в сумку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]