Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 4-1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
375.81 Кб
Скачать

2. Нефінансові нестворені активи

Ця частина виробничого потенціалу передбачає дві складові, які значною мірою визначають не лише обсяг і структуру, а й динаміку національної економіки: матеріяльні нестворені активи; нематеріяльні нестворені активи (патенти, торговельні марки, "ноу-гау " і ін.).

Матеріяльні нестворені активи. За прийнятою міжнародною методологією, матеріяльні нестворені активи — це активи природного походження, а саме земля, ресурси надр, інші природні активи, тобто активи, які не є результатом природних процесів, але на котрі можуть бути встановлені права власності. До цієї категорії не зараховують природні активи на які права власності не встановлені і не можуть бути встановленні (наприклад, відкрите море чи повітряний простір).

Земля визначається у системі національних рахунків як земельна ділянка, що охоплює ґрунтовий покрив та поверхневі води, на які розповсюджуються чи можуть поширюватися права власності. При тому не включаються розміщені на цій ділянці будівлі і споруди, насадження, посіви, худоба, ліс, ресурси надр, природні біо-ресурси, водні ресурси тощо.

Вартість землі охоплює вартість значних поліпшень, які не можуть бути фізично відокремлені від землі. Витрати на меліорацію землі не приводять до створення матеріяльних активів, які можна було б відобразити в балансах окремо від самої землі, тому вони враховують при оцінюванні вартості землі. Вартість землі оцінюється у поточних цінах, що їх заплатили за неї нові власники, ураховуючи списані витрати при переході прав власності.

Поточна ринкова вартість землі може неабияк змінюватися залежно від місця розміщення і видів її використання, тому при визначені вартості землі рекомендують ураховувати місце та вид використання конкретної ділянки.

Ресурси надр охоплюють розвідані запаси корисних копалин, розміщених на поверхні землі чи під нею, використання яких за досягнутого рівня технологій та існуючої системи відносних цін економічно вигідне. Об'єкти (шахтні входи, свердловини та інші гірничодобувні майданчики) належать до споруд, а не до ресурсів надр. Вартість цих природних ресурсів визначається на основі поточної вартості чистих доходів, які й очікують у майбутньому при їх експлуатації. Дані оцінки здебільшого є приблизні і потребують періодичного перегляду. Зміна власників надр у практиці функціонування зарубіжної ринкової економіки — явище досить рідкісне, як і рідкісно отримати ринкові ціни, необхідні для оцінки їх вартості, які вказують власники цих активів на власних рахунках.

Інші природні активи, до складу яких входять некультивовані (природні) біологічні ресурси та водні ресурси, відображаються у балансах у тому разі, якщо визнано, що вони мають самостійну економічну вартість, яку не враховано у вартості землі. У такому разі формування ринкових цін є малоймовірне, й оцінка таких активів зазвичай ґрунтується на поточній вартості доходів, що очікуються у майбутньому від їх експлуатації.

Отже, при вартісному оцінюванні матеріяльних нестворених активів у міжнародній практиці застосовують два підходи. Перший полягає в оцінюванні за поточною ринковою вартістю, другий — за оцінюванням майбутніх доходів.

Нематеріяльні нестворені активи. До складу нематеріяльн-их нестворених активів входять активи, які дають виняткове право

своїм власникам на зайнятість конкретними видами діяльності чи задля виробництва відповідних товарів чи послуг. Інші інсти-туційні одиниці (юридичні і фізичні особи) не мають такого права без спеціяльного дозволу власників відповідних активів.

Власники цього виду активів можуть отримувати монопольні прибутки. Ця група активів охоплює об'єкти патентування (ліцензії, "ноу-гау" і ін.), угоди про оренду чи інші контракти з правом передання у користування, а також набутий "гудвічл" (умовна оцінка вартості ділових зв'язків і репутації.

Вартість нематеріяльних нестворених активів виражають у поточних цінах, якщо така можливість є при акті купівлі-продажу. В інших випадках оцінюється поточна вартість майбутніх доходів, що їх очікує власник цих активів. Вартість набутого "гудвіла" оцінюється за вартістю придбання мінус нагромадженої амортизації.