Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 4.1. Кореспондентські відносини між банків....docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
39.1 Кб
Скачать

7

Тема 4. Облік розрахункових операцій

Тема: 4.1. Кореспондентські відносини між банківськими установами

1. Порядок відкриття кореспондентських рахунків іншим банкам у територіальних управліннях Національного банку України

2. Здійснення міжбанківських розрахунків через систему електронних платежів (СЕП) НБУ

3. Механізм кореспондентських відносин між банками

4. Виконання судових ухвал про арешт грошових коштів банків

Література

1. «Інструкція про міжбанківський переказ грошей в Україні в національній валюті» затверджена постановою Правління НБУ від 16.08.2006 р. №320.

Національний банк запровадив автоматизовану систему міжбанківських розрахунків з використанням прогресивних технологій у банківській справі. Система обслуговується комплексом програмно-технічних засобів, які забезпечують обмін електронними документами, їх перевірку, аналіз та захист від несанкціонованого втручання. Система функціонує в режимі реального часу.

Міжбанківські трансакції здійснюються через кореспондентські рахунки банків, які відкриті в установах НБУ, що дає змогу Національному банку щоденно аналізувати рух коштів на кореспондентських рахунках банків та рух готівки.

Водночас через систему кореспондентських рахунків НБУ контролює дотримання мінімальних обов'язкових резервів, тобто обов'язкової норми ресурсів у процентному відношенні до величини залучених ресурсів. Ці резерви інші банки зобов'язані зберігати в центральному банку.

Створення централізованого в рамках банківської системи фонду грошових коштів сприяє підтриманню безперебійності функціонування платіжно-розрахункового механізму в народно­му господарстві України.

Способи, умови та порядок проведення міжбанківських розрахунків у гривнях та іноземній валюті на кореспондентських рахунках банків-резидентів, відкритих у банківських установах України, визначає «Інструкція про міжбанківський переказ грошей в Україні в національній валюті» затверджена постановою Правління НБУ від 16.08.2006 р. №320.

1. Порядок відкриття кореспондентських рахунків іншим банкам у територіальних управліннях Національного банку України

Як суб'єкт господарської діяльності банк не може функціонувати без кореспондентських відносин з територіальним управлінням Національного банку України та безпосередньо з іншими банками.

Відкриття кореспондентського рахунку банку, у тому числі через свою філію (далі — або кореспондентський рахунок банку, або кореспондентський рахунок банку (філії), або кореспондентський рахунок філії), здійснюється територіальним управлінням на підставі укладеного договору про кореспондентський рахунок у Національному банку України.

2. Для відкриття кореспондентського рахунку банку голова правління (ради директорів) банку (далі — керівник банку), головний бухгалтер подають до територіального управління за місцезнаходженням банку такі документи:

а) заяву про відкриття кореспондентського рахунку в Національному банку України;

б) копію статуту банку, засвідчену нотаріально або територіальним управлінням;

в) копію свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи, засвідчену нотаріально або органом, що видав документ;

г) копію документа, що підтверджує взяття банку на облік відповідним органом державної податкової служби, засвідчену або нотаріально, або органом, що видав документ, або територіальним управлінням;

ґ) копію документа, що підтверджує реєстрацію банку у відповідному органі Пенсійного фонду України, засвідчену або нотаріально, або органом, що видав документ, або територіальним управлінням;

д) копію довідки про внесення банку до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ), засвідчену або нотаріально, або органом, що видав довідку, або територіальним управлінням;

е) копію страхового свідоцтва, що підтверджує реєстрацію банку у Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України як платника соціальних страхових внесків, засвідчену або нотаріально, або органом, що видав страхове свідоцтво, або територіальним управлінням;

є) картку із зразками підписів та відбитка печатки банку, засвідченими нотаріально (кількість примірників обумовлюється сторонами).

У разі відкриття кореспондентського рахунка територіальне управління НБУ обов'язково (в триденний термін) повідомляє про це податкову інспекцію , на території якої розташований банк. Копія повідомлення залишається у справі про відкриття рахунка.

Юридичною адресою власника кореспондентського рахунка вважається та, яку зазначено в картці зі зразками підписів, причому вона має відповідати адресі, указаній у статуті. Про зміну юридичної адреси власник коррахунка зобов'язаний у тижневий термін повідомити територіальне управління НБУ письмово. У разі невиконання цієї умови територіальне управління НБУ має право порушити питання про розірвання укладеної з банком угоди.

Заповнюючи зразки підписів виходять з того, що право першого підпису належить керівникові банку та вповноваженим ним особам, право другого — головному бухгалтеру та вповноваженим ним особам. Отже, право першого підпису не може бути надане головному бухгалтеру чи іншим особам, які мають право другого підпису, і навпаки, право другого підпису не може бути Передане особі, яка має право першого підпису.

У разі зміни хоча б одного підпису або заміни особи, що має право такого підпису, подається нова картка зі зразками підписів усіх осіб, що мають право першого та другого підпису, у тижневий строк.

У картці зі зразками підписів та печатки вказується номер кореспондентського рахунка, а також проставляється ідентифікаційний код власника рахунка.

За браком печатки (у процесі створення банку, у зв'язку з реорганізацією, зміною найменування чи підпорядкованості, втратою печатки тощо) керівник (або вповноважена ним особа) територіального управління НБУ на підставі відповідного звернення визначає власникові кореспондентського рахунка термін для виготовлення печатки.

У разі реорганізації банку шляхом перетворення, зміни найменування, а також у зв язку з взаємним обміном банком та його філією місцезнаходження та пов язаною з цим зміною обслуговуючих їх територіальних управлінь банк (філія) зобов язаний подати такі самі документи, що і під час відкриття рахунку, а також внести зміни до договору про кореспондентський рахунок у Національному банку України. Реквізити номер кореспондентського рахунку та код банку можуть залишатися без змін.

Кореспондентський рахунок банку закривається на підставі:

· рішення Національного банку України про ліквідацію банку;

· рішення суду про ліквідацію банку чи визнання його банкрутом;

· рішення загальних зборів акціонерів (засновників) банку про реорганізацію чи ліквідацію.

Підставою для закриття кореспондентського рахунку банку (філії) є розірвання договору, що здійснюється за ініціативою власника кореспондентського рахунку відповідно до заяви або Національного банку у випадках, передбачених законом.

Залишок коштів за кореспондентським рахунком має бути перерахований на рахунок, визначений його власником або Національним банком відповідно до законодавства.

Територіальне управління протягом трьох робочих днів з дня закриття кореспондентського рахунку, уключаючи день закриття, зобов язане повідомити про це відповідний орган державної податкової служби. Повідомлення про закриття кореспондентського рахунку банку (філії) територіальне управління надсилає засобами системи електронної пошти Національного банку (далі — система ЕП) з використанням засобів захисту інформації Національного банку. Отримання органом державної податкової служби повідомлення підтверджується файлом-квитанцією, що надсилається цим органом до територіального управління. Файл-квитанція на паперовому носії зберігається в справі з оформлення кореспондентського рахунку банку (філії).

Справа з оформлення кореспондентського рахунку банку (філії) після його закриття залишається в територіальному управлінні і зберігається протягом строку, установленого нормативно-правовим актом Національного банку, який регламентує строки зберігання документів, що утворюються в діяльності Національного банку.

Національний банк України здійснює контроль за додержанням банками банківського законодавства та нормативних актів, що регламентують порядок проведення міжбанківських розрахунків.

Виконані банком протягом операційного дня операції за міжбанківськими розрахунками мають бути відображені того самого дня на його кореспондентському рахунку як у балансі банку, так і в балансі територіального управління НБУ.

Кореспондентський рахунок відображає міжбанківські розрахунки, які здійснюються через систему електронних платежів. Отже, територіальне управління НБУ надає весь комплекс послуг з розрахунково-касового обслуговування з доручення і коштом банку. У договорі про встановлення кореспондентських відносин обумовлюється порядок обслуговування кореспондентського рахунка, права та обов'язки сторін, відповідальність сторін, порядок розрахунків, порядок змін у договорі та розірвання його тощо.

Усі банківські установи, зареєстровані НБУ, мають бути включені до довідника банківських установ України . Для цього територіальне управління НБУ, що обслуговує банк, надсилає засобами системи ЕП департаменту Інформатизації НБУ такі реквізити:

· повну та скорочену назву банку;

· повну поштову адресу;

· назву та код району міста;

· прізвища та телефони керівників;

· номер факсу;

· дату і номер реєстрації;

· ідентифікаційний код;

· форму власності;

· номер кореспондентського рахунка.

На підставі цієї інформації обчислюється код банку, визначається електронний ідентифікатор банку для роботи в СЕН та із засобами системи електронної пошти, а також адреса вузла системи ЕП, за якою має обслуговуватися банк.