Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Access_2010.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
18.8 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 3

Тема: Конструювання запитів. Розробка звітів

Ціль: Навчитися створювати запити різних типів, навчитися створювати і працювати зі звітами.

Завдання і порядок виконання роботи

Завдання 1:

  1. Створення запитів

    1. Створити запит “Фільтрація” у режимі Конструктора на основі таблиці “Студенти”, у якому відфільтрувати і відсортувати дані в залежності від умови ( див. варіант індивідуального завдання).

    1. Створити багатотабличний запит на вибірку за допомогою Майстра (Простий запит). Як обрані поля використовувати поля: Прізвище (таблиця "Студенти”), Предмети (таблиця “Предмети” ), Оцінка і Дата здачі (таблиця “Успішність”). У запиті вивести прізвища студентів, отриману оцінку по визначеному предмету (наприклад, Інформатиці) і дату здачі. Дати ім'я запиту – “ОцінкиПоПредметам”.

    2. Створити запит з використанням групових операцій. Як обрані поля – поля Прізвище і Стипендія таблиці “Студенти” і два поля Оцінка таблиці “Успішність”. Для кожного студента підрахувати кількість отриманих ним оцінок (функція Count) і обчислити середній бал (функція Avg). Запиту дати ім'я “СереднійБал”.

    3. На підставі запиту “СереднійБал” створити запит “Стипендія”, додавши в цей запит ще одне поле Стипендія з таблиці “Студенти”. У доданому полі Стипендія ( поле, що обчислюється,) виконати обчислення стипендії за допомогою Групповой операции” Выражение. У вікні “Построителя выражений указати формулу для обчислення розміру стипендії в залежності від середнього бала:

= iif ( [ Avg-Оцінка] <=4; [Стипендія] + [Стипендія] *0,2 ; [Стипендія] + [Стипендія] *0,5)

1.5. Тому що назви полів із “Групповой операцией” і “Выражением” створюються автоматично, поміняйте назви отриманих полів збережених запитів “СереднійБал” і “Стипендія” (Count-Оцінка, Avg-Оцінка, Вираження1 відповідно на Кількість, Середній бал, Стипендія_1), змінивши “Свойство” “Подпись” для кожного з цих полів.

1.6. Створити “перекрестный запрос, назвемо його “РезультатиСесії” , використовуючи як назви рядків поле Прізвище таблиці “Студенти”, як назви стовпців поле Предмет таблиці “Предмети”, а на перетині рядків і стовпців – Оцінки кожного студента по даному предмету з таблиці “Успішність”. Для поля Оцінка встановити групову операцію – функцію Sum.

1.7. На основі “перекрестного запросаРезультатиСесії” створити форму Автоформа: в столбец.

1.8. На основі запиту “СереднійБал” створити форму Автоформа: ленточная.

Завдання 2:

  1. Розробка звітів

    1. Створити Автоотчет:ленточный, як джерело даних вибравши запит “РезультатиСесії”.

    2. Створити .у режимі Майстра звітів звіт “Відомість”, у якому вивести успішність студентів по визначеному предмету. Як джерело даних вибрати запит “ОцінкиПоПредметам”. Відредагувати створений звіт у режимі Конструктора.

    3. Створити в режимі Майстра звітів звіт “Стипендія”. Як джерело даних вибравши запит “СереднійБал”, а як обрані поля – 3 поля: Прізвище, Стипендія і поле із Середнім балом. Вибрати стиль макета для звіту – табличний і будь-який вид оформлення.

    4. Додати в звіт “Стипендія” у режимі Конструктора поле, що обчислюється, Нова стипендія, помістивши елемент управління “Надпись в область Верхннй колонтитул” і елемент управління “Поле” в Область данных. За допомогою “Построителя выражений в елемент Поле (“Свойства – Данные) увести формулу для перерахування стипендії в залежності від середнього бала:

= iif ( [Avg-Оцінка]<3; 0 ; iif([Avg-Оцінка]<=4;[Стипендія] + [Стипендія] *0,2; iif ( [Avg-Оцінка]<=4,5; [Стипендія] + [Стипендія] *0,35 ; [Стипендія] + [Стипендія] *0,5 )))

    1. Створити “Автоотчет: ленточный, як джерело даних вибравши запит “СереднійБал”. Дати ім'я “СтипендіяUSD”.

    2. Створити звіт з полями діалогу, у якому перерахувати стипендію в USD за курсом, що вводиться в діалозі. Звіт створити на основі попереднього (“СтипендіяUSD”), додавши в режимі “Конструктора елемент “Надпись в область “Верхний колонтитул і елемент Поле в “Область данных, куди записати формулу перерахування стипендії за курсом USD:[Стипендія]/KursUSD]. В область Примечание помістити ще одне Поле, записавши в його Свойства – Данные: KursUSD

    3. У режимі Майстра звітів створити звіт, у якому підводяться підсумки для даних, узятих з 3- х таблиць “Студенти”, “Предмети” і “Успішність”, згрупувавши ці дані по успішності кожного студента по всіх предметах. Як джерело даних вибрати поле Прізвище таблиці “Студенти”, поле Предмет таблиці “Предмети”, поле Оцінка таблиці “Успішність”. Відсортувати поле Прізвище по зростанню. Визначити підсумкові значення Підсумки…по полю Оцінка в залежності від варіанта:

№ варіант

Підсумки

1 - 5

Sum (Сума)

6 - 10

Avg (Середнє)

11 - 15

Min (Мінімальне)

15 - 20

Max (Максимальне)

Дати ім'я звіту “ПідсумковаУспішність”.