Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Access_2010.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
18.8 Mб
Скачать

Запит на створення таблиці з використанням групових операцій

Запит на створення таблиці використовується для збереження результату запиту. Цей запит заснований на запиті на вибірку, але на відміну від нього зберігає таблицю з результатами запиту. Необхідність у запиті на створення таблиці виникає при побудові запиту на відновлення полів таблиці з використанням операцій угрупування даних. У цьому випадку крім обновлюваної таблиці потрібна таблиця — джерело даних.

    1. Розглянемо приклад запиту на створення таблиці, що містить дані про кількість отриманих кожним студентом оцінок (функція Count) і середній бал (функція Avg).

Створимо запит на вибірку в режимі конструктора як показано на малюнку 17:

мал. 17

На панелі інструментів натиснемо кнопку “Групповые операции — у бланк запиту буде доданий відповідний рядок. Замінимо слово “Группировка в 1-му стовпці Оцінка на функцію Count і в 2-му стовпці Оцінка на функцію Avg Збережемо запит під ім'ям “Середній бал

Якщо перетворити запит на вибірку в запит на створення таблиці, то для цього в режимі Конструктора потрібно вибрати меню “Запрос/Создание таблицы”. У вікні “Создание таблицы вводиться ім'я таблиці.

При відкритті запиту будуть видані попередження про створення таблиці і про кількість записів, що додаються. При наступних відкриттях — видається попередження про видалення старої таблиці.

Запит на відновлення

Для відновлення даних у полях базових таблиць може бути використаний Запит на відновлення. Зміни вносяться в групу записів, що відбираються за допомогою зазначених користувачем умов відбору. Значення для змін у полях визначаються в бланку запиту в рядку “Обновление.

Спочатку Запит на відновлення створюється як Запит на вибірку, а потім у вікні конструктора запитів перетворюється в запит на відновлення за допомогою кнопки “Обновление.на панелі інструментів чи команди меню “Запрос/Обновление. Після виконання цієї команди в бланку запиту з'являється рядок “Обновление.

Для відбору обновлюваних записів треба включити в бланк запиту поля, що вимагають відновлення, а також поля, по яких задаються умови відбору. Умови відбору записуються так само, як при створенні запиту на вибірку.

Для обновлюваного поля в рядок “Обновление.треба ввести значення чи вираз, що визначає нове значення поля. Вираз можна створити за допомогою “Построителя виражений.

Після виконання команди “Запрос/Запуск” чи натискання відповідної кнопки відкривається діалогове вікно з повідомленням про число обновлюваних записів і питанням про продовження операції відновлення.

Зазначимо, якщо в Схемі даних установлений параметр “Обеспечение целостности данных і “Каскадное обновление связанных полей, то при відновленні ключових полів результат залежить від взаємозв'язків обновлюваної таблиці з іншими таблицями.

Запит на додавання

За допомогою запиту на додавання виконується додавання записів з таблиці запиту в іншу таблицю. Тому треба подбати, щоб у запиті були сформовані записи з полями, що відповідають полям в іншій таблиці. Структура запису таблиці запиту може не цілком збігатися зі структурою запису таблиці, у яку додаються записи. У записі запиту може бути менше полів, якщо на поля в таблиці, куди додаються записи, не накладена вимога по обов'язковості їхнього заповнення. Допускається невідповідність типів полів, якщо можливе перетворення типу даних одного поля в тип даних іншого поля.

Спочатку запит на додавання створюється як запит на вибірку з однієї чи декількох взаємозалежних таблиць. Потім у вікні Конструктора запитів він перетворюється в запит на додавання за допомогою кнопки “Добавление на панелі інструментів чи команди меню “Запрос/Добавление. При цьому відкривається діалогове вікно “Добавление

У цьому вікні в поле “Имя таблицы уводиться чи вибирається ім'я таблиці, у яку треба додати записи.

Після виконання цієї команди в бланку запиту з'являється рядок “Добавление.

Для формування записів, що додаються, треба включити в бланк запиту поля, що відповідають визначеним полям таблиці, у яку буде виконуватися додавання. Крім того, у бланк запиту можуть бути включені поля, по яких задаються умови відбору. Умови відбору вносяться в комірки рядка “Условие отбора. Якщо в таблиці, куди додаються записи, є ключ, ключові поля повинні бути обов'язково внесені в бланк запиту.

Для того, щоб вказати в рядку “Добавление” імена полів таблиці одержувача, у які будуть додаватися значення з відповідних полів таблиці запиту, треба в кожній комірці відкрити список і вибрати потрібне ім'я.

Для попереднього перегляду записів, що планується додати в таблицю, треба натиснути кнопку “Представление запроса на панелі інструментів. Повернення в режим Конструктора запитів виконується по цій же кнопці.

Для додавання записів треба натиснути кнопку “Запуск (Run) на панелі інструментів. Відкривається діалогове вікно з повідомленням про число обновлюваних записів і питанням про продовження операції відновлення.

Ті записи, додавання яких приведе до появи співпадаючих чи порожніх значень у ключовому полі, не будуть додані. Записи не додаються й у випадку, якщо неможливе перетворення типу даних у полях, що додаються, чи не виконуються умови на значення.