Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Access_2010.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
18.8 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 2

Тема: Розробка форм засобами Access. Обробка даних у таблицях і формах. Багатотаблична форма (складається з головної і підлеглої форм).

Ціль: Навчитися створювати форми різних типів, обробляти дані в таблицях і формах.

Завдання і порядок виконання роботи

Завдання 1:

  1. Обробка даних у таблицях.

    1. У таблиці «Студенти» виконати фільтрацію прізвищ студентів (поле Прізвище), вибрати ті, що закінчуються на букву “а” чи “о” (чи ті, що містять букву “а” чи “о”), за допомогою Фильтра по выделенному

    2. У таблиці «Студенти» виконати фільтрацію і сортування даних у відповідності зі своїм варіантом (Таблиця №1) за допомогою Расширенного фильтра

    3. Відфільтровану (відсортовану) за допомогою Расширенного фильтра таблицю зберегти як запит під ім'ям Фільтр1

Завдання 2:

2. Створення форм

    1. На основі таблиці «Студенти» у режимі Конструктора створити форму СписокСтудентів, що містить поле Прізвище і ще 2 – 3 поля на ваш розсуд (рекомендується включити поля, що застосовувалися при фільтрації і сортуванні). Вибрати вид оформлення (Автоформат) чи Цвет заливки / фона. У вікні Конструктора додати Заголовок формы” (Список Студентів) за допомогою елемента управління Надпись (виберіть Цвет текста, Цвет заливки / фона, Оформление).

    2. На основі таблиці «Предмети» у режимі Мастера форм створити форму викладачіПоПредметам. Як Выбранные поля включити поля Прізвище викладача і Предмет. Вибрати зовнішній вигляд форми (ленточная) і задати необхідний стиль оформлення.

    3. Створити форму в режимі Мастера - Автоформа: ленточная. Як джерело даних вибрати таблицю «Студенти».

Завдання 3:

  1. Обробка даних у формах

    1. На створеній у п. 2.3. Автоформе: ленточной в режимі Конструктора в поле Примечание формы розмістити 2 елементи управління Кнопка: Застосувати фільтр форми і Змінити фільтр форми. За допомогою цих кнопок виконати фільтрацію і сортування даних у формі у відповідності зі своїм варіантом (Таблиця №1 ). Дати ім'я формі Фільтрація.

Завдання 4:

  1. Створення багатотабличної форми (що складається з головної і підлеглої форм).

    1. Створити багатотабличну форму двома способами: а) за допомогою Мастера форм; б) у режимі Конструктора за допомогою елемента управління Подчиненная форма. У головній формі використовувати дані з таблиці «Студенти» (поле Прізвище), у підлеглої – дані з таблиці «Успішність» (поля Код предмета, Оцінка і Дата здачі).

Основні теоретичні відомості

Access надає широкі можливості по конструюванню графічного інтерфейсу користувача для роботи з БД. Форми є найважливішим інструментом, що дозволяє здійснити первісне завантаження записів у таблиці, виконати їхній перегляд і редагування. При цьому робота користувача з БД виконується у звичному для нього вигляді — у вигляді документа.

При наявності схеми даних форми допомагають виконати коректне введення даних у систему взаємозалежних таблиць. При цьому реалізується найважливіший аспект технології роботи з БД — однократне введення даних.

Для конструювання форм необхідно попередньо виконати визначену послідовність дій по розробці СУБД:

сконструювати таблиці БД;

визначити зв'язку між таблицями і створити схему даних;

визначити ескіз екранної форми і склад розташованих на ній об'єктів.

Конструювання форм звичайно виконують у режимі Майстра з наступною доробкою вручну в режимі конструктора. Майстер дозволяє швидко розробити заготовку форми з необхідними полями і зв'язками, однак, він створює тільки типові конструкції, вид яких може не влаштовувати користувача. Перехід у режим конструктора дозволяє усунути недоліки оформлення.

  • Розробка форми в режимі конструктора

Після вибору режиму конструктора у вікні "Новая форма" потрібно задати таблицю — джерело даних для форми. Після цього відкривається вікно конструктора форм, показане на малюнку.

мал. 9

Область виділення форми служить для виклику контекстно-залежного меню, через яке можна одержати доступ до властивостей форми.

Для конструювання форми необхідно викликати Панель элементов натисканням кнопки ("Панель элементов") на панелі форматування вікна Access. Панель элементов має вид, показаний на малюнку 10.

мал. 10

Конструювання форми полягає в послідовному виборі об'єктів на Панелі елементів і установці їх у робочій області форми. Для кожного встановлюваного елемента визначаються його властивості. Для виклику вікна Властивостей для елемента необхідно виділити його, викликати правою кнопкою миші контекстне меню і вибрати пункт "Свойства".

Якщо на панелі елементів включена кнопка "Майстер елементів", то при установці деяких з них (наприклад, кнопки) запускається Майстер, що допоможе визначити головні властивості.