Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологический менеджмент, Семенов. Книга!.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
2.5 Mб
Скачать

5.5. Показник порівняльної економічної ефективності природоохоронних витрат

При розробці довгострокових прогнозів, програм з охорони навколишнього середовища в регіоні, проектуванні природоохо­ронних об'єктів і комплексів виникає необхідність вибрати найбільш ефективні варіанти технічних рішень, що забезпечують заданий рівень якості навколишнього середовища (при Р - const) для всіх порівнянних варіантів, Р - економічний результат.

Показником економічної ефективності порівнянних варіантів у цьому випадку є мінімум сукупних експлуатаційних витрат і капітальних вкладень, приведених до річної розмірності з урахуванням фактора часу.

При порівнянні варіантів вибирається той, що відрізняється мінімальною величиною приведених до річної розмірності витрат за формулою:

В= С + Ен*К Ен = 0,15 (4)

Умовою проведення розрахунків порівняльної ефек­тивності витрат на природоохоронні заходи є вибір їхніх варіантів у межах однієї і тієї ж території, де досягається однакова якість навколишнього середовища.

Порівнювані варіанти повинні відповідати вимогам, що передбачаються системою державних стандартів за умовами

143

Екологічний менеджмент

РОЗДІЛ 5

праці, технологічними і економічними показниками, ком­плексному використанню відходів і вторинних ресурсів.

При порівнянні варіантів, що розрізняються тривалістю будівництва об'єктів і комплексів, варто враховувати ефекти від їхнього дострокового введення в експлуатацію.

У випадку зіставлення двох чи більше варіантів будів­ництва, частина з яких не відповідає вимогам, встановленим нормативами якості навколишнього середовища, у проекті останніх варто передбачити реалізацію додаткових технічних рішень, що дозволяють усунути ці розходження за допомогою суспільно визнаних засобів.

У якості додаткових до показників загальної економічної ефективності природоохоронних витрат використовуються показники їх екологічної і соціальної ефективності.

Екологічна ефективність природоохоронних витрат визначається шляхом віднесення величини екологічних результатів до витрат, які викликані.

Екологічні результати розраховуються за різницею показ­ників негативного впливу на навколишнє середовище, за різницею показників стану навколишнього середовища до і після проведення заходу.

Соціальна ефективність природоохоронних витрат вимірю­ється відношенням натуральних показників, що виражають со­ціальні результати, до витрат, що потрібні для їхнього досягнення.

5.6. Врахування фактора часу при визначенні економічної ефективності

При розрахунках витрат і ефекту від впровадження планованих природоохоронних заходів на тривалу перспективу варто враховувати фактори, що згодом можуть вплинути на ці величини:

• зміна стану навколишнього середовища, яка викликана зростанням виробництва, проведенням комплексу природо­охоронних заходів;

  • зміна чисельності населення, що проживає в умовах запланованого стану навколишнього середовища;

  • підвищення вимог до якості навколишнього середовища;

  • подальший ріст великих міст і міських агломерацій, збільшення їхньої кількості і чисельності проживаючого в них населення;

  • зміна вартості будівельно-монтажних робіт і устат­кування;

  • розвиток науки і техніки, створення нових технічних засобів і технологій, що зменшують негативний вплив вироб­ничої діяльності на навколишнє середовище;

  • зростання обсягу виробленої на одиницю часу чистої продукції чи іншого показника обсягу продукції, за яким обчислюється продуктивність праці;

  • підвищення продуктивності сільськогосподарських і лісових угідь, зміна рибних запасів;

  • зростання згодом економічної цінності мінерально-сировинних, земельних і інших ресурсів.