Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екологический менеджмент, Семенов. Книга!.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
2.5 Mб
Скачать

4.4. Визначення розмірів платежів за скиди забруднюючих речовин у поверхневі води, територіальні і внутрішні морські води та підземні горизонти

Розміри платежів за скиди забруднюючих речовин у поверхневі води, територіальні та внутрішні морські води, а також підземні горизонти (Яв) визначаються за формулою:

Цр^{НбіМЛІ+КпНвІМтиК0К,Іід 5 , (4)

де: Нб. - базовий норматив плати за скидання 1 тонни г-тої забруднюючої речовини в межах ліміту, грн/т: Мн - маса річного скиду z'-тої забруднюючої речовини в межах ліміту, т; Кп -коефіцієнт кратності плати за понадлімітні скиди забруднюючих речовин, т; КТ - регіональний (басейновий) коефіцієнт, що враховує територіальні екологічні особливості, а також еколого-економічні умови функціонування водного господарства; КіпЙ -коефіцієнт індексації.

Базові нормативи плати за скидання z'-то'і забруднюючої речовини у поверхневі води, територіальні та внутрішні морські води, а також підземні горизонти (Яб.) встановлюються на підставі їхньої гранично допустимої концентрації, відносно агресивності та оцінки економічного збитку від шкідливої дії скидів і затверджується Міністерством охорони навколишнього середовища України за погодженням з Міністерством економіки України та Міністерством фінансів України (Додаток 1, п. 3).

РОЗДІЛ 4

Значення показника Мл. береться рівним річному обсягу скиду г-тої забруднюючої речовини в межах ліміту, а показника Мп. - річному обсягу понадлімітного скиду (фактичний скид мінус ліміт).

Регіональні (басейнові) коефіцієнти Кг які враховують територіальні соціально-економічні особливості, а також еколого-економічні умови функціонування водного госпо­дарства, наведені у табл. З Додатка 2.

4.5. Визначення розмірів платежів за розміщення відходів у навколишньому природному середовищі

Розмір платежу за розміщення відходів у навколишньому природному середовищі (Ям) визначається за формулою:

Пв = £ МЛІ + KH6iMtti) КтК0Кінд; (5)

де: Н - базовий норматив плати за розміщення 1 тонни %-го виду в межах ліміту (згідно з дозволами на розміщення) грн/ т; Млі - річна маса відходів г'-го виду в межах ліміту (згідно з дозволами на розміщення), т; Кп - коефіцієнт кратності плати за понадлімітне розміщення відходів у навколишньому природному середовищі; Мп - маса понадлімітного річного розміщення відходів г'-го виду, т; Кц - коефіцієнт, який враховує розташування місця (зони) розміщення відходів; Ко - кое­фіцієнт, який враховує характер обладнання місця розміщення відходів; К.ш) - коефіцієнт індексації.

Базові нормативи плати за розміщення 1 тони відходів г'-го виду у навколишньому природному середовищі (Я,.) вста­новлюється з урахуванням їхньої небезпечності для навко­лишнього природного середовища і оцінки економічних збитків від розміщення відходів у природному середовищі та затвер­джуються Міністерством охорони навколишнього природного середовища України за погодженням з Міністерством економіки України та Міністерством фінансів України (табл. 4.5.1).

132

133

Коефіцієнт, який враховує характер облаштування місця розміщення відходів у навколишньому природному середовищі, визначається за табл. 4.5.3.

РОЗДІЛ 5