Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема_5_Частина_2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
2.18 Mб
Скачать

1.2.10. Вирівнювання тексту в комірці таблиці

У таблиці текст по замовчуванню вирівнюється одночасно по лівому і верхньому краях комірки. Змінити це можна так: виділити елементи таблиці, в яких потрібне вирівнювання, і клацніть правою кнопкою миші по зоні виділення. З контекстного меню оберіть команду „Выравнивание в ячейке” і оберіть спосіб вирівнювання.

Команду вирівнювання тексту можна також викликати з панелі інструментів „Таблиці і границі” .

1.2.11. Зміна орієнтації тексту в комірках таблиці

Текст в комірках таблиці можне повертати на 90 і 270 градусів відносно основного тексту документа.

Щоб змінити орієнтацію тексту, необхідно виділити комірки і клацнути на кнопці „Зміна напряму тексту” () панелі інструментів „Таблиці і границі”. Дана кнопка діє як перемикач. Кожне клацання по ній змінює кут нахилу тексту на 90 градусів.

Змінити орієнтацію тексту у комірках можна з допомогою команди „Направление текста” з меню „Формат”. Виділивши комірки і виконавши команду „Направление текста”, в діалоговому вікні „Направление текста” з допомогою миші необхідно вибрати потрібну орієнтацію тексту і натиснути кнопку ОК.

1.2.12. Повторення заголовку таблиці на кожній сторінці

При роботі з великими таблицями їх приходиться розбивати в місцях розриву сторінок. Щоб зображати дані в зручному вигляді, потрібно повторювати заголовок таблиці на кожній сторінці. Для цього виділіть рядок (або рядки), які будуть використовуватися в якості заголовка таблиці, і в меню „Таблица” виконайте команду „Заголовки”.

Виділений фрагмент повинен обов’язково містити перший рядок таблиці. Однак вони будуть видимі тільки в режимі розмітки сторінок і при друкуванні документа на принтері.

1.2.13. Перетворення тексту в таблицю та таблиці в текст

Припустимо, ми набрали в різних комірках таблиці досить великий об’єм тексту, а потім передумали розташовувати його таким чином. Тобто таблиця вам вже не потрібна, але текс в ній – потрібний. Копіювати вміст з кожної комірки – довго і утомливо. Але можна виділити таблицю (або декілька рядків таблиці) і вибрати в меню „Таблица команду”Преобразовать Таблицу в текст”. В діалоговому вікні „Преобразование в” необхідно вказати чим відокремлювати текст з різних комірок після вилучення таблиці. Якщо встановити мишею прапорець на пункті „символ абзаца”, то текст кожної комірки буде виведено з окремого абзацу. Використання пункту „символ табуляции” розташує слова на відстані один від одного. Можна вибрати пункт „точка с запятой”, або взагалі вибрати будь-який символ, наприклад, прогалину (просто в якості символу у вікні поряд з підписом „другой” введіть прогалину, тобто натисніть цю клавішу на клавіатурі). Зверніть увагу, що в будь-якому випадку текст з різних рядків буде розташовуватись в різних абзацах.

Можна виконати і обернену процедуру: деякий набраний текст перетворити в таблицю. Однак перед тим, як виділяти текст, подумайте яку його структуру потрібно зробити. Для цього необхідно вибрати з меню „Таблица” команду Преобразовать Текст в таблицу”. В результаті виконання команди на екрані з’явиться діалогове вікно „Преобразовать в таблицу”. Кількість рядків буде співпадати з кількістю абзаців у виділеному тесті, кількість стовпців ви зможете задати самі. Але необхідно задати розділювач (символ), який буде показувати границю тексту для задавання стовпців. Установка прапорця у пункті „Разделитель” дозволяє задати символ, який буде використовувати Word для розбиття тексту на стовпці: ”символ абзацу”, „символ табуляции”, „точка с запятой” або символ, введений з клавіатури після установки прапорця „другой”.