Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема_5_Частина_2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
2.18 Mб
Скачать

1.2.3.2. Зміна висоти рядків

Висота рядка визначає об’єм введеного тексту і відстанню між абзацами в комірці.

Змінити ширину рядка можна з допомогою миші. Для цього слід розмістити покажчик миші на нижній обмежувальній лінії рядка (він набуде вигляду подвійної риски з двосторонньою стрілкою - ) і перемістити обмежувальну лінію вверх або вниз до отримання необхідної висоти рядка. При цьому зміниться висота тільки одного рядка таблиці – того, який розташований над переміщуваною обмежувальною лінією.

Якщо при зміні елементів таблиці з використанням обмежувальних ліній утримувати натиснутою клавішу Alt, на координатних лінійках будуть відображені відповідні розміри в установлених одиницях вимірювання.

Точно висоту рядка встановлюється на вкладці „Строка” діалогового вікна, яке відкривається в результаті активації команди „Свойства таблицы” із меню Таблица. Потрібно встановити прапорець на опції „высота” і ввести значення висоти у сантиметрах до поля лічильника.

При задаванні висоти рядка пропонується у полі „режим” обрати варіант „Минимум”. Це відповідатиме задаванню мінімальної висоти рядка: при недостачі місця в комірці встановлюється висота, яка забезпечує розташування всієї інформації. При виборі режиму „Точно” висота рядка буде фіксованою, і інформація, яка не вмістилась до комірки, залишиться невидимою.

Якщо ви хочете відформатувати сусідні рядки таблиці, то зробіть це кнопками „Следующая строка” і „Предыдущая строка”, не закриваючи діалогового вікна „Свойства таблицы”. Закінчивши налагодження рядка, натисніть кнопку ОК.

Таблицю з однаковою висотою рядків можна отримати з допомогою команди „Выровнять висоту строк” із підменю команди „Автоподбор” меню „Таблица” або скориставшись кнопкою панелі інструментів „Таблиці і границі”.

1.2.4. Поділ і об’єднання комірок

В деяких випадках таблицю необхідно спорядити заголовком (шапкою). Заголовок повинен бути загальним для всіх або декількох стовпців таблиці. Найпростішим розв’язком в даному випадку є об’єднання декількох комірок рядка для отримання комірки великої величини.

Для об’єднання комірок слід виділити всі комірки, які об’єднуються і викликати команду „Объединить ячейки” із меню „Таблица” або натиснути кнопку „Объединить ячейки” () панелі інструментів „Таблиці і границі”.

Об’єднувати комірки шляхом вилучення обмежувальних ліній дозволяє кнопка „Ластик” () панелі інструментів „Таблиці і границі”.

Щоб поділити комірки на складові, слід виділити їх і вибрати в меню „Таблица” команду „Разбить ячейки” або натиснути кнопку „Разбить ячейки” () панелі інструментів „Таблиці і границі”. В результаті відкриється діалогове вікно „Разбиение ячеек” для вказівки кількості стовпців та рядків, які потрібно створити. Після виконання установок слід натиснути кнопку ОК.

1.2.5. Сортування даних таблиці

Повне сортування даних таблиці, яке супроводжується перестановкою цілих рядків, виконується з допомогою команди „Сортировка” меню „Таблица” або кнопок „Сортування по зростанню” () і „Сортування по спаданню” () панелі інструментів „Таблиці і границі”.

Сортування виконується наступним чином:

 Виділяються рядки, вміст яких потрібно відсортувати. Необхідно пам’ятати, що вміст рядка заголовка не підлягає сортуванню.

 Активується команда „Сортировка” із меню „Таблица”. Укажіть тип сортування даних в полі „тип” (Текст – сортування тексту, Число – сортування цифр, Дата – сортування дат) і виберіть спосіб сортування з допомогою прапорців „по возростанию” і „по убыванию”.

 В полях „Сначала по” і „Затем по” укажіть номери стовпців, вміст яких буде використано при сортуванні.

 Натисніть кнопку „Параметры” і в відкритому діалоговому вікні „Параметры сортировки” встановіть додаткові параметри сортування.

 Натисніть кнопку ОК в вікнах „Параметры сортировки” і „Сортировка”.

Щоб швидко відсортувати дані таблиці по вмісту певного стовпця, слід скористатися кнопками або панелі інструментів „Таблиці і границі”. Достатньо встановити курсор в стовпці, по якому здійснюється форматування, і натиснути кнопку панелі інструментів.