Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема_5_Частина_2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
2.18 Mб
Скачать

1.2.6. Перестановка рядків таблиці.

Щоб розташувати рядки в потрібному порядку, не обов’язково сортувати інформацію в таблиці. Інколи достатньо змінити положення одного-двох рядків. Виконати це можна не тільки з допомогою миші, але і з допомогою комбінації клавіш.

Для переміщення рядків таблиці призначені комбінації клавіш Alt-Shift-↑ і Alt-Shift-↓. Перед переміщенням одного рядка достатньо встановити в неї курсор , а перед переміщенням декількох рядків слід виділити їх.

1.2.7. Розбиття таблиці

Таблицю можна розділити на дві частини. Це потрібно, якщо між частинами таблиці повинен бути вставлений тест або малюнок, або якщо таблиця розташовується на декількох сторінках. Ділення проводять по горизонталі – на стикові двох рядків. Для розбиття таблиці на дві частини потрібно встановити курсор в першому рядку другої половини і натиснути комбінацію клавіш Ctrl-Shift-Enter. (або викликати команду „Разбить таблицу” меню „Таблица”).

Якщо таблиця розташована в початку документа і виникла необхідність ввести текст перед нею, слід встановити курсор введення в першій комірці таблиці і натиснути комбінацію клавіш Ctrl-Shift-Enter. В результаті Word розмістить перед таблицею новий абзац.

1.2.8. Автоформатування таблиці.

В текстовому редакторі Word передбачена можливість побудови таблиць з допомогою шаблонів, кожен з яких містить елементи форматування таблиці: обрамлення, заливання, шрифти, кольори та розміри комірок, які підганяються автоматично. Застосування шаблонів дозволяє економити час і створювати ефективно оформлені таблиці.

Якщо таблицю побудовано, то необхідно вибрати команду „Автоформат таблицы” з меню „Таблица”. В діалоговому вікні „Автоформат таблицы” оберіть один із шаблонів форматування.

Приблизний вигляд таблиці ви можна побачити у діалозі „Образец”.

Якщо ви бажаєте змінити зовнішній вигляд зразка, скористайтесь кнопкою „Изменить” і в діалоговому вікні „Изменение стиля” виконайте потрібні зміни. Після закінчення зміни стиля натисніть кнопку ОК.

Для створення власного стилю необхідно скористатися кнопкою „Создать”. Використовуючи інструменти діалогового вікна „Изменение стиля” створіть власний стиль таблиці. На завершення натисніть кнопку ОК.

Після переглядання форматів таблиці (створеного вами або формату, запропонованого Word) виберіть формат, який найбільш вам підгодить і натисніть кнопку „Применить”.

Якщо таблиця будується і ви хочете скористатися стандартними шаблонами таблиць Word, то викличте діалогове вікно „Вставка таблицы” меню „Таблица” (дивись мал.1) і натисніть кнопку „Автоформат”. Після вибору необхідно формату таблиці в діалоговому вікні „Формат таблицы” натисніть кнопку ОК.

1.2.9. Зміна контурних ліній і фону комірок таблиці

По замовчуванням товщина обмежувальних (контурних) ліній таблиці дорівнює 0,5 пт. Користувач може розробити власний стиль оформлення таблиці і провести інші контурні лінії. Щоб змінити вигляд контурних ліній таблиці, насамперед потрібно виділити всю таблицю, розмістивши покажчик миші на смузі маркування і клацнути лівою кнопкою маніпулятора при натиснутій клавіші Ctrl.

Існують інші способи виділення всієї таблиці. Самий простий і швидкий – клацнути над правим стовпцем таблиці при натиснутій клавіші Shift (в цьому випадку ні один стовпець не повинен бути виділеним, інакше буде маркуватися та частина таблиці, яка розташована праворуч від виділеного стовпця). Якщо курсор введення знаходиться всередині таблиці, для виділення всієї таблиці необхідно виконати в ній подвійне клацання мишею, утримуючи натиснутою клавішу Alt.

Варіанти обрамлення таблиці можна створити з допомогою панелі інструментів „Таблицы и границы” (дивись мал.3), команди „Границы и заливка” із меню „Формат” або команди „Свойства таблицы” з меню „Таблица”, натиснувши кнопку „Границы и заливка”.

Провести нові контурні лінії можна, виконавши наступну послідовність дій:

 Викликати команду „Границы и заливка” меню „Формат”. В відкритому діалоговому вікні „Границы и заливка” перейти на вкладку „Граница”.

 В області „Тип” виконайте клацання мишею на елементі „сетка”.

 В полі „Тип” в центрі діалогового вікна виберіть стиль лінії.

 В списку „Цвет” виберіть колір лінії.

 В списку „Ширина” встановіть товщину лінії і натисніть кнопку ОК.

В результаті в таблиці з’являться обмежувальні лінії, які відповідають заданим вами параметрам. Нове обрамлення можна задавати і для частини таблиці, попередньо її виділивши.

В цьому ж діалоговому вікні „Границы и заливка” меню „Формат”, клацнувши мишею по вкладці „Заливка” ви можете встановити фон і узор комірок таблиці..