Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
блок_11.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
114.18 Кб
Скачать

Військово-прикладне плавання

Заняття з плавання спрямовані на формування навичок у військово-прикладному плаванні, виховання витримки і самовладання при перебуванні у воді, розвиток загальної витривалості і загартування організму.

До змісту занять включаються: плавання вільним стилем, брасом; плавання в обмундируванні зі зброєю; пірнання в довжину; стрибки у воду; надання допомоги потопаючому; переправа через водні перешкоди.

Навчання військово-прикладному плаванню проводиться спочатку на суші, а потім на воді.

Стрибки у воду в обмундируванні зі зброєю дозволяються тільки вниз ногами, під час стрибків забороняється плавати біля вишки, наступному військовослужбовцю дозволяти стрибати не раніше, ніж попередній відпливе від місця входу в воду на відстань не менше 5 метрів.

Плавання в обмундируванні зі зброєю проводиться з індивідуальними рятувальними засобами (рятувальні жилети, нагрудники, пояси) з поплавцями із предметів обмундирування, спорядження, підручних матеріалів і без підтримуючих засобів.

Спортивні й рухливі ігри

Заняття із спортивних і рухливих ігор переважно спрямовані на розвиток швидкості та спритності; формування навичок у колективних діях і зняття емоційної напруги; виховання рішучості, ініціативи і винахідливості.

У зміст включається баскетбол, волейбол, гандбол, футбол та інші спортивні ігри, що розвивають необхідні якості й навички, які сприяють залученню військовослужбовців до оволодіння технікою і тактикою спортивних ігор. Крім того, вони є складовою частиною комплексних занять.

Підготовча частина занять складається з: ходьби й бігу різними способами, загальнорозвиваючих вправ в русі, стрибків, зупинок, поворотів, падінь, спеціальних вправ без м’яча і з м’ячем.

Основна частина занять складається з спеціальних вправ, що спрямовані на засвоєння технічних прийомів і тактичних дій, а також двохсторонніх ігор, естафет і комплексних вправ. Навчальні двохсторонні вправи спочатку проводяться за спрощеними, а по мірі оволодіння тими, хто навчається, прийомами і тактичними діями, за офіційними правилами змагань.

Спрощені правила передбачають збільшення чи зменшення гравців у командах, зміну розмірів майданчиків, застосування в деяких випадках вимог до дотримання правил змагань.

Заходи попередження травматизму

1. Чітка організація і дотримання методики занять.

2. Висока дисциплінованість військовослужбовців, їх обізнаність з прийомами страховки та самостраховки.

3. Своєчасна підготовка місць занять та інвентарю.

4. Систематичний контроль за дотриманням встановлених правил і заходів безпеки з боку керівника занять.

Самоконтроль

Одним із основних методів самоконтролю (табл. 43) є визначення частоти серцевих скорочень (ЧСС).

Таблиця 43

Таблиця самоконтролю

Фізичне навантаження

Частота пульсу уд./хв., залежно від вікової групи

1 - а

2 - а

3 - а

4 - а

5 - а

Низьке

Середнє

Високе

Максимальне

До 130

130-150

150- 180

понад 180

До 125

125-145

145- 170

понад 170

До 125

120-140

140-160

понад 160

До 115

115- 130

130- 150

понад 150

До 110

110-125

125-140

понад 140

Самоконтроль – суттєве доповнення до лікарського контролю, який є важливим фактором оберігання військовослужбовців від травматизму під час занять фізичною підготовкою та спортом. Без систематичного лікарського контролю та самоконтролю неможливо успішно розв’язувати загальні завдання фізичної підготовки.

235

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]