Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
блок_11.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
114.18 Кб
Скачать

Форми одягу для фізичної підготовки

Для проведення занять з фізичної підготовки встановлюється така форма одягу.

Форма №1 – у спортивному одязі (плавках, трусах, майці, тренувальному костюмі, тапочках, кедах або черевиках). Дозволяється на спеціально підготовленому (чистому) трав’яному, піщаному або дерев’яному майданчику проводити заняття без взуття.

Форма №2 – літня повсякденна, польова або робоча форма одягу, без головного убору, з оголеним торсом або у майці (тільняшці), у польових брюках або прямого крою (навипуск), черевиках з високими берцями або черевиках.

Форма №3 – для військовослужбовців строкової служби та курсантів військових навчальних закладів – літня повсякденна або робоча форма одягу, у куртці з розстібнутим коміром на один ґудзик, без головного убору, у куртці з розстібнутим коміром на один ґудзик, без головного убору та поясного ременя;

для офіцерів, прапорщиків, мічманів та військовослужбовців надстрокової служби – повсякденна форма одягу у сорочці з розстібнутим коміром на один ґудзик, з погонами, без краватки та без головного убору.

Форма № 4 – для військовослужбовців строкової служби та курсантів військових навчальних закладів – літня повсякденна або робоча форма одягу, у куртці (кітелі) з розстібнутим коміром на один ґудзик та послабленим поясним ременем;

для офіцерів, прапорщиків, мічманів та військовослужбовців надстрокової служби – повсякденна або літня польова;

Форма №5 – зимова повсякденна, польова або робоча форма одягу, куртка утеплена з розстібнутим коміром та послабленим поясним ременем.

Навчальні заняття

Навчальні заняття є основною формою фізичної підготовки і проводяться у вигляді: теоретичних, практичних (навчально-тренувальних, навчально-методичних і показових) занять.

Практичні заняття є основним видом навчальних занять. Вони проводяться за розділами фізичної підготовки (гімнастика, подолання перешкод, рукопашний бій, прискорене пересування, лижна підготовка, військово-прикладне плавання, спортивні та рухливі ігри) або комплексно, і повинні мати навчально-тренувальну та методичну спрямованість.

Навчання фізичним вправам і прийомам включає: ознайомлення з вправою, її розучування та удосконалення.

Ознайомлення сприяє створенню в тих, хто навчається, правильного уявлення про вправу, що розучується. Для ознайомлення необхідно: назвати вправу; зразково показати її в цілому; пояснити техніку виконання та її призначення; показати, за необхідністю, вправу ще раз частинами чи розділами з паралельним поясненням техніки виконання.

У процесі ознайомлення може проводитися пробне виконання вправи тими, хто навчається.

Розучування спрямоване на формування в тих, хто навчається, нових рухових навичок. Залежно від їх підготовленості й складності вправ, застосовуються такі способи розучування:

в цілому, якщо вправа не складна і доступна для тих, хто навчається, або її виконання за елементами (частинами) неможливе;

за частинами, якщо вправа складна і її можна розділити на окремі елементи;

за розділами, якщо вправа складна і її можна виконати із зупинками;

за допомогою підготовчих вправ, якщо вправу виконати в цілому не можна, через її складність, а розділити на частини неможливо.

Удосконалення спрямоване на закріплення у тих, хто навчається, рухових навичок і умінь. Удосконалення виконання вправ, розвиток фізичних і спеціальних якостей забезпечується постійним фізичним тренуванням.

Навчально-тренувальні заняття складаються з трьох частин: підготовчої, основної, заключної.

Підготовча частина проводиться 7-10 хвилин (10-25 хв. при 2 годинах занять). У ній вирішуються завдання організації, загального зміцнення організму, і підготовки його до оволодіння руховими навичками в розвитку фізичних та спеціальних якостей в основній частині занять.

Зміст підготовчої частини становлять вправи, прийоми й дії загальнорозвиваючого характеру, які виконуються в русі й на місці. Загальнорозвиваючі вправи включають вправи на підтягування, вправи для м’язів рук і плечового поясу, тулуба, ніг, всього тіла, у парах, комплекси вільних вправ, стрибки.

Виконання вправ на місці і в русі починається з вихідного положення, яке приймається за командою “Вихідне положення – ПРИЙНЯТИ”. Вправа починається за командою “Вправу почи-НАЙ”. Для закінчення виконання на місці замість останнього рахунку подається команда “СТІЙ”, в русі – “Вправу – ЗАКІНЧИТИ”. Показ загально-розвиваючих вправ, що виконуються на місці, керівник виконує стоячи обличчям (дзеркально) або боком до тих, хто навчається, а вправи, що виконуються в русі, – назустріч строю.

Прості і раніше вивчені загальнорозвиваючі вправи тільки називаються керівником занять, всі інші – демонструються.

Складні вправи виконуються за розподілами, наприклад, “Упор присівши, роби-РАЗ, упор лежачи, роби-ДВА, упор присівши, роби-ТРИ, стройова стійка, роби-ЧОТИРИ”. Потім вправи виконуються за командою “Роби-РАЗ, роби-ДВА, роби-ТРИ, роби-ЧОТИРИ”. Після цього вправи виконуються в цілому за командою “Вправу почи-НАЙ”.

Для підвищення щільності підготовчої частини вивчені вправи виконуються одна за одною без пауз для відпочинку за командою “Потоком вправу почи-НАЙ”.

Основна частина занять проводиться 35-40 хв. (65-85 хв. при годинному занятті). У ній вирішуються завдання оволодіння військовоприкладними рухами, навичками та їх удосконалення, розвитку фізичних і спеціальних якостей, виховання моральних та психічних якостей, удосконалення бойової злагодженості військових підрозділів, формування умінь діяти в складних умовах. Зміст основної частини занять складають вправи, прийоми та дії, передбачені програмою з фізичної підготовки. Основна частина занять проводиться на трьох і більше навчальних місцях з поступовою їх зміною і закінчується тренуванням у бігові чи комплексним тренуванням протягом 6-10 хв. (10-20 хв. при 2 годинному занятті).

Для зміни місць занять керівник подає команду “Вправу-ЗАКІНЧИТИ”. Після цієї команди командири відділень (взводів) припиняють виконання вправ і шикують свій підрозділ, зміна місця занять проводиться за командою “Право-РУЧ”, для зміни місць занять “Кроком (бігом)-РУШ”. При першій зміні вказується порядок переходу.

Вихід зі строю того, хто навчається, для виконання вправи проводиться за командою “Рядовий Петров, на вихідне положення “Кроком (бігом)-РУШ”. Військовослужбовець, почувши своє прізвище, приймає стройову стійку, відповідає “Я”, за командою про вихід на вихідне положення відповідає: “СЛУХАЮСЬ”, а потім стройовим кроком чи бігом займає його. За командою “ДО СНАРЯДУ” чи “ВПЕРЕД” військовослужбовець приймає стройову стійку і виконує вправу.

На перевірках, після команди “ДО СНАРЯДУ” (“ВПЕРЕД”) військовослужбовець приймає стройову стійку і, повернувши голову вбік перевіряючого, доповідає військове звання і прізвище, після чого повертає голову прямо і виконує вправу.

Заключна частина занять проводиться 3-5 хв. (5-10 хв. при 2 годинних заняттях). У ній вирішуються завдання приведення організму військовослужбовця у відповідно спокійний стан, наведення порядку на навчальних місцях та підведення підсумків занять. Зміст заключної частини становить ходьба, біг в у повільному темпі, вправи з глибоким диханням і для розслаблення м’язів.

Комплексні заняття (табл. 42) включають вправи з двох і більше розділів фізичної підготовки у різних поєднаннях і може проводитись за наступним планом.

Таблиця 42

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]