Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
блок_11.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
114.18 Кб
Скачать

9. Стройова підготовка Загальні положення

Стройова підготовка є складовою частиною бойової підготовки, яка впливає на всі сторони життєдіяльності військ. Вона загартовує волю воїнів, удосконалює вміння володіти своїм тілом, розвиває уважність, спостережливість, колективізм, наполегливість, що сприяє дотриманню військового порядку та зміцненню дисципліни.

Основою підготовки особового складу підрозділів до спільних дій був, є і залишається стрій. Він, як ніякий інший вид навчання, виховує швидке, точне і одностайне виконання волі командира.

Стройовий вишкіл дисциплінує військовослужбовців, сприяє виробленню в них швидких і чітких дій з озброєнням і на бойовій техніці, а також у набутті навичок, які необхідні на заняттях з тактичної, вогневої, спеціальної підготовки та з інших предметах навчання.

Стройова підготовка складається з: одиночного стройового навчання без зброї та зі зброєю; стройового злагодження відділень (обслуги, екіпажів), взводів, рот, батальйонів при їх спільних дій у пішому порядку або на машинах; стройових оглядів підрозділів і частин. Стройове навчання проводиться на планових заняттях і удосконалюється під час інших занять та у повсякденному житті.

У стройовому навчанні в основному застосовуються наступні методи: усне викладення навчального матеріалу; показ; тренування; самостійне вивчення прийому або дії.

Навчання стройовим прийомам треба проводити в наступній послідовності: ознайомлення з прийомом; розучування прийому; тренування.

Для ознайомлення з прийомом командир повинен: назвати прийом і вказати, де і з якою метою він застосовується; подати команду, за якою виконується прийом; показати виконання прийому відповідно Стройового статуту в цілому, а потім у повільному темпі – за розподілом, з коротким поясненням порядку його виконання.

Кожне заняття повинне складатися з трьох частин:

ввідної частини, до якої входять огляд зовнішнього вигляду і виведення підрозділів до місця занять на стройовий плац, оголошення теми, мети заняття, навчальних питань і повторення раніше вивчених прийомів;

основної частини, яка включає вивчення і відпрацювання нових прийомів за розподілом і в цілому; тренування прийомів проводиться за командою командира або під барабан самостійно, попарно і у складі відділення (взводу);

заключної частини, в якій рекомендується провести розбір і оголосити оцінки підлеглим, організувати змагання, виділити кращих і дати завдання на самостійну підготовку.

Одиночна стройова підготовка

Одиночна підготовка є найбільш відповідальним розділом стройового навчання підлеглих. Навчання одиночній підготовці, як правило, здійснює безпосередньо командир відділення. Він особисто проводить заняття з відділенням і відповідає за індивідуальну підготовку кожного солдата. Тематику заняття по одиночній стройовій підготовці командир відділення бере із розкладу роти занять.

У години самостійної підготовки командир відділення вивчає статутні положення і команди, складає план-конспект (Додаток 14), виходячи із вказівок командира взводу, використовує методичні посібники зі стройової підготовки, удосконалює техніку виконання стройових прийомів і дій, що відпрацьовуються на заняттях, контролює підготовку особового складу до занять.

Заняття з вивчення стройових прийомів на місці необхідно проводити у розімкненому строю, а під час руху – на збільшених дистанціях, з тим, щоб командиру відділення чітко були помітні помилки й неточності в діях кожного підлеглого. Одиночна стройова підготовка повинна проводитися на спеціально обладнаному майданчику або на стройовому плацу.

Навчання військовослужбовців стройовим прийомам зі зброєю проводиться за тими ж методами, що і без зброї. При цьому на початку кожного заняття командир відділення зобов’язаний оглянути зброю, щоб вона не була заряджена, та перевірити справність кріплення ременя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]