Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
блок_6.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
422.91 Кб
Скачать

Розбивання осі моста та опор

Перед початком будівництва розбивають вісь моста, лінію крайніх паль (стояків) і за прийнятою схемою моста – вісі берегових опор, а також рамних (клітинних) і перших пальових опор (рис. 60).

Розбивання осі моста при ширині перешкоди 100 м проводиться, як правило, візуальним провішуванням, а при ширині більш ніж 100 м і в умовах недостатньої видимості – за допомогою інструментів (нівеліру, саперного далекоміру тощо). Вісь мосту позначається на обох берегах перешкоди встановленням віх білого кольору. Відстань між віхами на берегах приймається 8-10 м. Лінії крайніх паль (стояків) позначаються віхами іншого кольору.

Вісі берегової опори, а також окремих проміжних рамних (клітинних) опор на мілині розбивають перпендикулярно вісі моста і прив’язують до реперного кілка, який забитий на зрізі води під час інженерної розвідки водної перешкоди.

Розбивання осі берегової опори, а також визначення положення майданчика під неї проводять у відповідності зі схемою моста у такій послідовності:

визначають перевищення майданчика, що відповідає низу прогінної споруди, за допомогою віхи з поділками, яка встановлена на реперному кілку, і рейки з рівнем; границі майданчика для берегової опори позначають кілками, що забиваються до заданого рівня її поверхні;

визначають горизонтальну відстань від віхи до осі берегової опори і забивають кілок у створі моста;

розбивають вісь берегової опори за допомогою кутоміра, встановленого на забитий кілок (або мотузкового трикутника зі сторонами 3:4:5) і позначають її кілками, які забиваються на відстані 3,5 м від осі моста.

Рисунок 60 – Розбивка осі мосту та опор:

1 – віха (прапор); 2 – вісь мосту; 3 – лінія крайніх паль (стійок); 4 – реперний кілок; 5 – кілок; 6 – вісь опори; 7 – вісь колоди берегової опори; 8 – мотузковий прямокутник

Розбивання осей проміжних опор на березі й суходолі (мілині) проводиться після розбивки вісі берегової опори. Для цього відміряють від осі берегової опори відстані, що кратні довжині прогінної споруди моста, і забивають кілки у місцях перетину осей опор і моста. Розбивка і позначення осей проміжних опор виконується аналогічно розбивці берегової опори.

Будівництво військових мостів

До складу завдань, що виконуються на перешкоді під час будівництва моста, входять: підготовка шляхів під’їзду до мосту, підготовка місць розвантаження і складування мостових конструкцій, розбивка осей моста й осей опор, розгортання засобів механізації для будівництва моста, зведення в’їздних пристроїв, зведення проміжних опор, укладання прогінних споруд на опори, встановлення повздовжніх пов’язей, замикання мосту.

Крім того, може проводитися збирання рамних (клітинних) опор висотою за місцем їх встановлення і виготовлення окремих елементів (прогонів) замикаючої прогінної споруди, підкладок, малих паль тощо.

Для виконання завдань по будівництву моста на ділянці річки, з берегами, що прилягають до неї, обладнується будівельний майданчик, на якому розгортаються мостобудівельні засоби.

Будівництво моста, в залежності від його довжини, наявних сил та мостобудівельних засобів здійснюється однією або декількома ділянками. Зведення моста при двох ділянках ведеться від берегів до середини перешкоди.

Зведення мостів здійснюється з використанням засобів УСМ-2 та автомобільних кранів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]