Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
блок_6.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
422.91 Кб
Скачать

Металеві прогінні споруди

До типових конструкцій металевих прогінних споруд належать:

блочні прогінні споруди з суцільнометалевих колійних блоків і блоків металевих прогонів з дерев’яними щитами настилу;

прогінні споруди з пакетів прогонів з дерев’яними щитами настилу.

Блочні прогінні споруди призначаються, як правило, для перекриття прогонів мосту до 6 м. Для перекриття прогонів довжиною більше 6 м використовуються пакети прогонів зі щитами настилу.

У цих конструкціях передбачається:

десять прогонів у поперечному перерізі прогінної споруди;

зміну довжини прогінної споруди від 3 до 5 м з кроком 0,5 м і від 5 до 9 м з кроком 1 м;

однотипне кріплення прогонів до насадок (лежнів) опор (за винятком прогінної споруди з пакетів прогонів);

об’єднання прогонів у блоки з’єднаннями з куточків з шириною полички не менш ніж 50 см або швелерів висотою не менш ніж 65 мм, які приварюються до прогонів зварними швами висотою 6 мм.

Прогони по ширині моста у блочних конструкціях розташовуються колією паралельно його осі на відстанях між ними в колії по 45 см, стикуються на опорах в переплетення і приймаються довжиною на 50 см більше розрахункової величини прогінної споруди мосту.

Прогони складаються у блочних конструкціях з одного, а в конструкціях з пакетів прогонів з двох швелерів або двотаврів. Прогони, що вироблені з поодиноких швелерів, встановлюються в прогінній споруді поличками в один бік.

Засоби механізації будівництва мостів та заготівлі мостових конструкцій

Під час будівництва низьководних мостів використовуються такі табельні засоби механізації: мостобудівельна установка УСМ-2; автомобільні крани; автомобілі різної вантажопідйомності.

Під час заготівлі лісу та виготовлення мостових конструкцій використовуються: бензиномоторні пилки МП-5 “Урал-2”; лісопильна рама ЛРВ-1; пересувні електростанції ЭСБ-8И.

Для зварювання та різки металу використовується обладнання з комплекту електростанції ЭСБ-8И і ремонтних майстерень, а також народногосподарські зварювальні трансформатори і зварювальні перетворювачі.

Мостобудівельна установка УСМ-2 (рис. 56) призначена для механізації будівництва низьководних мостів (естакад) на дерев’яних пальових і рамних опорах через вузькі водні перешкоди, заболочені пойми і суходільні перешкоди (яри, виїмки тощо).

Рисунок 56 – Мостобудівельна установка УСМ-2

До складу комплекту мостобудівельної установки входять: мостобудівельна машина і допоміжний автомобіль з допоміжним обладнанням, майном і ЗІП.

У якості базового автомобіля мостобудівельної машини використовується шасі автомобіля КрАЗ-260Г, на якому змонтовано обладнання, що забезпечує подачу мостових елементів з транспортного автомобіля, занурювання паль, оббудову опор і укладення прогінних споруд.

Характерною особливістю мостобудівельної машини є те, що у ході будівництва вона переміщується безпосередньо по ділянці мосту, який зводиться. Це дозволяє будувати мости незалежно від стану перешкод: на мілководді, суходолах тощо.

Подача мостових конструкцій до мостобудівельної машини проводиться транспортними автомобілями, що рухаються по зведеній ділянці мосту заднім ходом.

Забивання паль проводиться дизель-молотами ДМ-240, а їх обпилювання – бензиномоторними пилками МП-5 “Урал-2”.

Допоміжний автомобіль призначений для перевезення обслуги, допоміжного обладнання та обладнання, що знімається, поковки і ЗІП. Все майно і ЗІП знаходиться в ящиках, а поковка – у висувних ящиках контейнера.

За допомогою УСМ-2 можна будувати мости з темпом: у звичайних умовах (вдень) – 10...18 м/год; у складних умовах (слабкі і кам’янисті ґрунти, підвищена швидкість течії, льодохід, темний час доби тощо) – 7...10 м/год.

За допомогою мостобудівельної машини можна виконати такі операції:

одночасно забити чотири палі й обпиляти їх на одному рівні;

встановити на обпиляні палі насадку;

укласти прогінну споруду та прикріпити її до насадки.

Виконавши операції, машина пересувається на готову ділянку моста і операції повторюються.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]