Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформатика посібник.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
2.14 Mб
Скачать
  1. Видавнича система

ADOBE PAGEMAKER

  • Специфіка роботи у програмі

  • Панелі інструментів

  • Алгоритм роботи з фотографією

  • Гарячі клавіші

П

Специфіка роботи

у програмі

(на прикладі версії 7.0)

ід час макетування і верстки друко­ваних засобів масової комунікації най­важливіше вміння оформлювача полягає в тому, аби скомпонувати матеріал як­найзручнішим для читання чином.

Дизайн друку – художнє конструювання та оформлення друкованого ЗМІ – полягає не тільки у розміщенні текстових матеріалів, ілюстрацій і заголовків чи застосуванні різних шрифтів і кольорів. Це врахування пропорцій, рівноваги, мет­ричних і ритмічних повторів, контрастів, нюансів, симетрії й асиметрії усіх матеріалів, з котрих складається шпальта.

Правильне позиціонування об’єктів (текст, графіка) можли­ве тільки тоді, коли особа, котра працює в редакції макету­вальником (дизайнером, верстальником), володіє належними навиками й уміннями. Коли за допомогою засобів певної видавничої системи видавець може створити високоякісний оригінал-макет видання (чи простого – брошури, листівки, чи складнішого – газети, журналу).

Найбільш популярні пакети видавничих систем – Adobe InDesign, Adobe PageMaker, QuarkXPress, Corel Draw та інші. Microsoft Word, як текстовий процесор, теж володіє власти­востями, притаманними простій видавничій системі, щоправда – мінімальними. Вибір застосування певної видавничої системи у кожному конкретному випадку залежить від досвіду користува­ча і характеру роботи: кожен із перелічених пакетів має свої сильні і слабкі сторони.

Видавнича система Adobe PageMaker – система, доволі проста в користуванні; освоївши її, користувач може братися й за “серйозніші” програми. Вона дає змогу комбінувати текст і графічні зображення, створювати нові об’єкти, використовуючи автоматизоване керування процесами верстки (колонтитули, стилі, обтікання ілюстрації текстом тощо).

Відкриття документа. Коли користувач створює публі­кацію, програма відкриває вікно, яке містить порожню сторінку в центрі робочої площі (буфера зображення). Сторінка і буфер зображення, куди вставляється текст і графіка, схожі на робочий простір, що використовується в традиційному макетуванні (див. ілюстр. на наступній сторінці).

Зліва – комплект інструментів для створення або редагу­вання об’єктів (головна панель інструментів, або Toolbox). Додаткова панель інструментів (Control palette) – внизу робочої області, з її допомогою коректується тексті і графіка. Внизу – піктограми сторінок, які вказують на шаблони правої та лівої сторінок, а також на самі сторінки документа (по порядку). Палітри кольорів і стилів використовуються для додавання, ви­далення і редагування кольорів та стилів. Лінійки вгорі та зліва допомагають вирівняти об’єкти на сторінці.

При створенні нового документу користувач задає парамет­ри майбутніх сторінок: розмір, кількість сторінок, орієнтацію, поля та ін. Ці параметри з’являються при задаванні команди Файл → Новий (File → New).

Ці та інші параметри можна змінювати будь-коли під час роботи з документом Файл → Параметри документу (File → Document Setup).

Текст і графіка, створені тут або імпортовані з іншої про­грами, називаються об'єктами. Об'єкт може “лежати” на сторінці або на буфері зображення (робочій площі, чи “робочому столі”).

Сторінки. Для перегляду сторінок існує кілька способів. Можна інструментом “лупа” збільшити необхідний ареал перегля­ду, а потім смужками прокрутки чи інструментом “рука” вибира­ти необхідне місце (детальніше див. “Панелі інструментів”).

При роботі з багатосторінковим документом макетувальник може легко перейти до необхідної сторінки. Можна відразу пе­рескакувати на потрібну йому сторінку або гортати їх по черзі.

Щоби переходити на іншу сторінку, можна використовувати кілька технік на вибір: 1) клацнути на піктограму в нижньому лівому кутку сторінки; 2) задати команду меню Макет → Іти до сторінки (Layout → Go to Page); 3) натиснути клавіші Page Up і Page Down (відповідно – вперед і назад).

Додати і забрати сторінки можна двома шляхами: 1) обираю­чи команди меню Макет → Вставити сторінки (Layout → Insert Pages) або Макет → Забрати сторінки (Layout → Remove Pages) (тут потрібно вказати конкретну кількість і послідовність сторінок); 2) клацнувши правою клавішею мишки на відповід­них піктограмах в лівому нижньому кутку сторінки й обравши аналогічну команду. Гарячі клавіші для додавання сторінки: Ctrl+Alt+Shift+G (сторінка додасться в кінці документа).

Стираючи сторінку, програма стирає й об’єкти, розташовані на ній. Тому перед тим потрібні з-поміж них варто перенести на інше місце або на буфер зображення, який не залежить від жодної сторінки.

Якщо стираються сторінки, розміщені всередині документа, то всі наступні “пересуваються”: програма автоматично пере­носить текст і всі інші об’єкти ближче до початку і розміщує їх відразу після забраних сторінок.

Виправлення помилок. Програма повертає назад тільки од­ну останню дію. Для цього існує команда: Правка → Знищи­ти… (Edit → Undo…). Цю ж дію (одну) можна повторити відразу Правка → Повтор… (Edit → Redo…). Схожа команда, Файл → Повернути назад (File → Revert), повертає до остан­ньої збереженої версії документа.

Панелі інструментів

(на прикладі версії 7.0)

Робоча (головна) панель інструментів. Головна панель (ще її називають робо­чою) розташована вгорі зліва. Проте вона не закріплена за цим місцем, задля зруч­ності її можна перетягувати мишкою. Піктограмами на головній панелі інструментів позначені інструменти, які використову­ються при макетуванні. Для того, щоби вибрати інструмент, потрібно просто клацнути по ньому мишкою.

Перелік усіх піктограм: “Стрілка” – для вибору, переміщення і зміни розмірів об’єктів.

Текст” – для набору, виділення й редагування тексту.

Обертання” – для обертання об’єктів.

Ножиці” – для обрізування імпортованих гра­фічних об’єктів.

Лінії” – для рисування прямих ліній у будь-якому напрямі.

Сковані лінії” – для рисування вертикальних, горизонтальних і діагональних ліній.

Прямокутник” – для рисування квадрата або іншого прямокутника.

Овал” – для рисування кола або овалу.

Багатокутник” – для рисування інших фігур.

Рамки” – для створення замінника.

Рука” – для прокручування сторінки, попереднього перегляду і перевірки гіперпосилань.

Масштаб” – для збільшення або зменшення масштабу зображення.

Додаткові панелі інструментів текстового режиму. Дві додаткові панелі обробки тексту з’являються у робочому вікні програми тоді, коли активований текстовий режим (увімкнена піктограма “Текст” на головній панелі інструментів). По суті, це є одна панель із двома закладками – закладкою форматування символів і закладкою форматування абзаців.