Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
251306_F6791_gidrogazodinamika_kurs_lekciy_ukra....doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
5.5 Mб
Скачать

Гідравлічний удар в трубах.

Гідравлічним ударом називається підвищення або зниження тиску рідини у трубопроводі, спричинене раптовою зміною швидкості руху рідини.

Як показали досліди зменшення швидкості руху рідини в трубопроводі на один метр за секунду приводить до збільшення тиску приблизно до десяти атмосфер.

Гідравлічний удар в трубах виникає у водопровідних трубах при швидкому закриванні або відкриванні запірних пристроїв. Гідравлічний удар іноді приводить до розриву стінок трубопроводу.

Теоретично явище гідравлічного удару вперше обґрунтував і запропонував метод його розрахунку у 1898 р. професор М.Є. Жуковський.

Розглянемо гідравлічний удар на прикладі найпростішої схеми.

В трубопроводі рухається вода зі сталою швидкістю v під сталим напором води Н в ємності.

Біля відкритої засувки тиск р і швидкість руху води v. При миттєвому закриванні засувки рух рідини біля засувки припиняється, а тиск різко підвищується на величину Δр. За елементарний проміжок часу ΔТ підвищення тиску пошириться на довжину ΔL. Тобто за час ΔТ елементарна маса рідини (ΔF ΔLρ), що рухалась до закриття засувки зі швидкістю v, припинить свій рух, але тиск біля засувки і на всій елементарній довжині ΔL буде р+ Δр.

Рис. 56

Кількість руху цієї елементарної маси рідини до миттєвого закриття засувки, яка рухалась зі швидкістю v буде ρ F ΔLv.

Після проходження хвилі підвищеного тиску за час ΔТ швидкість руху рідини цієї елементарної маси дорівнює нулю. Тоді зміна кількості руху буде дорівнювати імпульсу сили , (163)

тобто ρ F ΔL v = ,

звідки (164)

де

C − швидкість розповсюдження ударної хвилі, яка дорівнює швидкості розповсюдження звуку в рідині;

v − швидкість руху рідини до закриття засувки;

Δр − підвищення тиску;

ρ − густина рідини.

Для визначення швидкості поширення ударної хвилі виводиться формула з урахуванням особливості води і деформації стінки трубопроводу.

, (165)

де − швидкість поширення звуку в рідині (1425 м/сек.);

Ер − модуль пружності рідини;

Етр − модуль пружності матеріалу труби;

d − діаметр трубопроводу;

δ − товщина стінки труби.

При миттєвому закриванні засувки здійснюється так званий прямий гідравлічний удар. Час, протягом якого ударна хвиля, що виникла біля засувки крана дійде до напірної місткості, відіб’ється від неї і повернеться назад до засувки називається фазою ударної хвилі

. (166)

Якщо тривалість закривання запірного пристрою більше фази ударної хвилі (t > T), то виникає непрямий гідравлічний удар, сила якого менша ніж прямого.

Підвищення тиску при непрямому гідравлічному ударі наближено можна визначити за формулою

. (167)

Застосовуються спеціальні клапани - гасники гідравлічних ударів, які автоматично відкриваються при збільшенні або зниженні тиску проти нормального і скидається частина води з трубопроводу; при цьому тиск знижується.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]