Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
251306_F6791_gidrogazodinamika_kurs_lekciy_ukra....doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
5.5 Mб
Скачать

Гідравлічні розрахунки елементів складних трубопроводів.

Вплив елементів складних трубопроводів, що входять в систему нагнітального трубопроводу, на показання манометра, встановленого на виході з насоса.

До елементів складного трубопроводу відносяться: просте відгалуження (вилка), відгалуження від основного трубопроводу в різних точках (тупиковий трубопровід); паралельне роз’єднання і з’єднання основного трубопроводу; кільцевий трубопровід.

Характерним для гідравлічних розрахунків складних трубопроводів (крім рівняння Бернуллі) є рівність напорів в точках відгалуження для всіх гілок(одної або декілька). Також – рівність напорів точках з’єднання потоків в один магістральний (рис. 51 а, б).

В точці А і А′ напір однаковий для всіх гілок. Точки розгалуження і з’єднання трубопроводів називаються вузловими точками.

Рис. 51

Просте відгалуження (вилка).

Приклад 1. Для горизонтального трубопроводу з розгалуженням в точці А на дві однаковою довжини гілки, з однаковими витратними характеристиками к (к1 = к2) і однаковими тисками на кінцях відгалужень Б і В (рБ = рВ = рат) (рис. 52). Відомі також К, l, Q – для магістрального трубопроводу і q1 = q2витрати рідини для двох гілок.

Гідравлічний опір, який зустрічає рідина при русі від точки Н (де встановлений манометр) до точки А буде . Якщо відомий тиск в точці А, то показ манометра в точці Н буде

Рис. 52

. (145)

Напір у вузловій точці А для двох гілок А-Б і А-В є однаковим. Тоді

, , тобто ,

або .

З умови приклада К1 = К2, l1 = l2;

Тоді q1 = q2; тобто ; .

Покази манометра на виході з насоса визначаться:

, або .

Приклад 2. Чи зміниться показання манометра, якщо в умовах попереднього прикладу в кінці гілки А-Б замість тиску рат прийняти

.

В цьому випадку , але

; .

Якщо q1=q2, то для рівності

необхідно: або зменшити довжину гілки l1 до l1 , настільки, щоб різниця між ;

або збільшити к1 (), тобто збільшити діаметр трубопроводу d1 (при цьому збільшиться і) настільки щоб різниця між .

Показання манометра в цьому випадку теж буде

. (149)

В той же час . (150)

Тобто не зміниться по зрівнянню з показанням у прикладі 1.

Приклад 3. Для тих же самих умов, що в прикладі 1, але q1 q2 і невідомі величини; також.

Відомо, що к1 = к2; l1 = l2; рВ = рат; Q = q1+q2.

Щоб визначити необхідно визначити тиск в точці А, який знаходиться з умов, що в точці А тиск для двох гілок А-Б і А-В однаковий, також відомо, що загальні втрати напорів однакові для різних гілок . Для знаходження і необхідно знати q1 і q2.

; (151)

З метою визначення q1 і q2 скористаємось графоаналітичним методом. Для чого побудуємо гідравлічні характеристики трубопроводів для гілки А-Б і гілки А-В і їх сумарну характеристику (при однакових відкладається сумарні величини q1 = q2 (рис. 53).

Рис. 53

Крива лінія ДЕЖ є сумарною гідравлічною характеристикою трубопроводів (гілок) А-Б і А-В.

Відкладаємо на осі абсцис (вісь Q) задане значення витрати рідини Q=q1+ q2, яку повинен здійснювати насос. В точці А (рис. 52) ця витрата рідини розподіляється на q1 (для гілки А-Б) і на q2 (для гілки А-В).

Від заданого значення Q проводимо вертикаль до перетину з сумарною гідравлічною характеристикою Е-Ж (точка М). Від точки М проводимо горизонталь, яка перетинає гідравлічні характеристики трубопроводів А-Б і А-В при сталому напорі , який дорівнює втратам напору в гілках А-Б, або А-В. ( = ). Напір hА є напором в точці А.

, або ;

З рис. 53 визначаємо графічно в певному масштабі q1 i q2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]