Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Університетська освіта З.Ф.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
485.89 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Назвіть основні документи щодо євроінтеграції України. Що вони собою декларують, які завдання переслідують?

  2. Порівняйте системи вищої освіти в деяких країнах Європи.

  3. Розкрийте зміст Сорбоннської декларації. Які основні ідеї Болонської конвенції, спільної заяви європейських міністрів освіти?

  4. Розкрийте загальні принципи управління якістю підготовки фахівців у вищих навчальних закладах.

  5. Які існують вимоги до Європейського зразка додатка до диплома (DIPLOMA SUPPlEMENT)?

Бібліографічний список

Основна література: (3); (4); (5); (6); (7); (8); (11).

Додаткова література: (3 ); (5); (6); (8); (9); (10); (12); (18).

Тема 2: Фундаменталізація та індивідуалізація підготовки фахівців з вищою освітою

Мета роботи: засвоєння, закріплення, поглиблення і систематизація знань про:

      • особливості індивідуалізації підготовки фахівців з вищою освітою.

Питання теми

  1. Організація навчального процесу з врахуванням індивідуальних відмінностей студентів.

  2. Індивідуальний навчальний план як засіб індивідуалізації навчальної діяльності студентів.

Методичні рекомендації

Індивідуальний навчальний план студента є робочим навчальним документом, який формується на основі навчального плану, погодженого в установленому Міністерством освіти і науки України порядку, з метою індивідуалізації навчального процесу – максимального урахування індивідуальних потреб студентів щодо своєї фахової підготовки, вимог ринку праці та замовників фахівців.

Індивідуальний навчальний план студента відбиває структурно-логічну схему підготовки фахівця з певної галузі знань (перелік навчальних дисциплін, що передбачені освітньо-професійною програмою підготовки, та форми організації навчання ), обсяги навчального навантаження студентів з усіх видів навчальної діяльності та містить оцінку поточної, підсумкової успішності та державної атестації.

Під час роботи над пунктами плану необхідно опрацювати «Положення про індивідуальний навчальний план студента».

Питання для самоконтролю

  1. Який порядок формування індивідуального навчального плану студента?

  2. У чому полягають особливості ведення індивідуального навчального плану студента?

  3. Хто несе відповідальність за виконання індивідуального навчального плану студента?

Бібліографічний список

Основна література: (11), (12).

Тема 3: Організація навчального процесу у вищому навчальному закладі

Мета роботи: засвоєння, закріплення, поглиблення і систематизація знань про:

  • сутність європейської кредитно-трансферної та системи накопичення - ECTS;

  • стратегічні завдання розвитку освіти України;

  • ступеневу освіту в Україні;

  • нормативні та інструктивні матеріали Міністерства освіти і науки України щодо впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу у ВНЗ України.

Питання теми

  1. Вимоги Європейської кредитно-трансферної акумулюючої системи (ECTS).

  2. Основні принципи, шляхи і засоби адаптації Європейської системи перезарахування кредитів (ECTS) у вищу освіту України.

  3. Нормативні та інструктивні матеріали Міністерства освіти і науки України щодо впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу у ВНЗ України.

  4. Положення про організацію навчального процесу у Дніпропетровській державній фінансовій академії згідно з вимогами КМСОНП.

Методичні рекомендації

Оскільки Європейське співтовариство поставило за мету сприяти міжуніверситетській кооперації як засобу покращення якості освіти на благо студентів і вищих навчальних закладів, а програму обміну студентами визначено як вагомий елемент такої міжуніверситетської співпраці та для збільшення можливостей зростання їх навчальної і професійної кар`єри та працевлаштування через визнання дипломів, виникла необхідність розроблення механізму взаємного визнання академічних успіхів студентів та їх кваліфікацій. Тому в експериментальному проекті, організованому в рамках програми «ІРАЗМЕС», було розроблено Європейську систему перезарахування кредитів (ECTS) як засіб покращення визнання освіти для навчання за кордоном.

Розкриття змісту першого питання слід розпочати саме із загальної характеристики ECTS, а потім виявити вимоги щодо останньої.

Розглядаючи друге питання слід зазначити, що стратегічні напрямки модернізації освіти і науки, значущість цих сфер у суспільному розвитку країни визначаються як об`єктивними тенденціями загальносвітового розвитку, так і тісно пов`язаними внутрішньодержавними процесами.

Перехід людства від індустріального виробництва до науково-інформаційних технологій, а потім і формування суспільства високого інтелекту висуває науку як найбільш пріоритетну сферу, що продукує нові знання та освіту, долучає до цих знань суспільство в цілому і кожну людину зокрема. Стає очевидним , що лише країна, яка забезпечить адекватний вимогам часу розвиток освіти і науки, може сподіватись на достойне місце у світовому співтоваристві. Необхідно визначити завдання щодо вдосконалення вищої освіти України у контексті вимог Болонського процесу і показати як формується інноваційне освітнє середовище у ВНЗ; розкрити структуру вищої освіти (за освітньо-кваліфікаційними рівнями).

Для того щоб краще зрозуміти адаптацію європейської системи вищої освіти у вищу освіту України слід ознайомитися з нормативними та інструктивні матеріали Міністерства освіти і науки України щодо впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу у ВНЗ України.

Питання для самоконтролю

  1. Назвіть вимоги Європейської кредитно-трансферної акумулюючої системи (ECTS).

  2. Перечисліть стратегічні завдання розвитку вищої освіти України.

  3. Які існують сучасні підходи до формування змісту підготовки фахівців?

  4. У чому полягає організація та науково-методичне забезпечення навчального процесу?

  5. Які освітньо-кваліфікаційні рівні включає структура вищої освіти України?

  6. Розкрийте зміст нормативних та інструктивних матеріалів Міністерства освіти і науки України щодо впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу у ВНЗ України.

  7. Розкрити структуру «Положення про організацію навчального процесу у Дніпропетровській державній фінансовій академії згідно з вимогами КМСОНП».