Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
C2_Admin_pravo_doc.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, МОЛОДІ ТА СПОРТУ України

Миколаївський КОМПЛЕКС

Національного університету

Одеська юридична академія”

Кафедра кримінально-правових дисциплін

“ЗАТВЕРДЖУЮ”

Директор_______ П.М. Шапірко

“­­__”­­­___________2011 р.

Робоча навчальна програма

на 2011-2012 навчальний рік

Адміністративне право України

Для спеціальності 6.030401 “Право”

Цивільно-правова спеціалізація

Денна форма навчання

Розробив: к.ю.н., доцент О.В. Ткаля

Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри

Протокол № _ від __ вересня 2011 року

Миколаїв - 2011

1. Навчальний план курсу

Форма навчання

Курс

Семестр

Кількість кредитів ЕСТS

Кількість модульних контролів

Форми контролю

Лекції

Семінарські

Всього ауд. год.

Курсові роботи

Контрол. роботи

Самостійна робота

Всього годин

Денна форма навчання

Цивільно-правова спеціалізація

3

4

2

1,2 - МК

36

30

66

98

148

4

5

2

3,4 – МК,

екз

34

30

44

96

176

Всього

2

3,4

9

4

МК, екз

70

60

130

194

324

2. Загальні положення

В умовах динамічного розвитку суспільних відносин в Україні вагомою є потреба правового супроводу соціальних, економічних та політичних реформ. В цьому аспекті вихідними є принципи вітчизняної системи права сформовані Президентом України В.Ф. Януковичем: зрозумілість для громадян норм поведінки, закріплених у нормативно-правових актах; стабільність і наступність законодавчої діяльності; однаковість застосування правових норм; відповідальність законодавства сучасним світом стандартам прав і свобод людини; відповідність нормативно-правових актів загальним принципам права, закріплених у Конституції України, передусім свободи, у тому числі – свободи слова, справедливості, рівності. 

Провідне місце серед галузей публічного права у процесі реалізації зазначених положень відіграє адміністративне право України. Теоретичні положення адміністративного права є базовим основоположним для всіх галузей публічного права. Воно складає основну правового регулювання різносторонніх суспільних відносин, які виникають в різних сферах суспільного життя.

Основне завдання сучасного адміністративного права України полягає в тому, щоб на основі конституційно-правових норм виробити адміністративні процедури, реалізація яких публічною адміністрацією має дієво забезпечувати права, свободи та законні інтереси фізичних і юридичних осіб в квазісудовому (адміністративному) порядку

Методологічною основою теорії і практики адміністративного права України є теоретичні надбання класиків вітчизняної та німецької адміністративно-правової думки початку ХХ століття, В.М. Гессена, А.І. Єлістратова, В.В. Іванівського, О. Майера, І.Т. Тарасова, Е. Форстхофа та ін., провідних вітчизняних адміністративістів сучасності В.Б. Авер’янова, О.М. Бандурки, Ю.П. Битяка, А.С. Васильєва, В.М. Гаращука, З.С. Гладуна, С.Т. Гончарука, Є.В. Додіна, Р.А. Калюжного, С.В. Ківалова, В.В. Коваленка, В.К. Колпакова, А.Т. Комзюка, В.В. Конопльова, Т. О. Коломоєць, В.І. Курила, О.В. Кузьменко, Є.О. Курінного, Н.Р. Нижник, В.І. Олефіра, В.П. Пєткова, В.М. Плішкіна, Ю.І. Римаренка, В.К. Шкарупи та ін. Також новітній досвід адміністративних шкіл Італії, Російської Федерації, США, Франції, ФРН та деяких інших іноземних країн.

Попри динамічний розвиток вітчизняної науки адміністративного права вище зазначеним вченим не вдалось виробити єдиного підходу до розкриття його змісту та основних інститутів. Вочевидь, значний масив різноманітних адміністративно-правових норм об’єктивно призводить до багатогранного трактування предмету основоположної галузі публічного права.

Відповідно сучасна теорія адміністративного права бере основу та розвиває положення Конституції України, яка утвердила концепцію соціальної демократичної правовою держави з ринковою економікою. При цьому основоположним стало ст. 3 Конституції України, у відповідності до якої «Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю» - «людиноцентристська» концепція адміністративного права України.  Іншим напрямком адміністративного права є всебічний розвиток публічної спрямованості адміністративного права. Адміністративне право врегульовує публічні правовідносини, змістом яких є завжди публічний інтерес.  Сучасне ж адміністративне право покликане захищати права особи в публічних відносинах. Але при таких широких суспільних відносинах, провідним методом адміністративного права є однойменний – адміністративно-правовий метод. Відносини, які виникають під його впливом, характеризуються нерівністю сторін «відносин влади - підпорядкування». Інша справа, що при оскарженні законності дій публічної адміністрації виникає рівність відносини між суб’єктом публічної адміністрації і об’єктом управління. Більш того в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб’єкта владних повноважень обов’язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача (ст. 71 КАСУ).

Наступне концептуальне положення вітчизняного адмінстративного права полягає в тому, що воно було і залишається в своїй основі правом внутрішнього публічного управляння. В умовах сьогодення управлінська природа адміністративного права характеризується такими ознаками: виконавчо-розпорядчого характеру; підзаконності; масштабності і універсальності; ієрархічності; безпосередньо організуючого характеру.

Провідною рисою управлінської діяльності є її виконавчо-розпорядчий характер, що охоплює два взаємопов’язані напрями – виконавчу і розпорядчу діяльність. Органи, які здійснюють публічне управління, - це насамперед органи виконавчої влади. Слушними в цьому аспекті є завдання, які поставив їм Прем’єр Міністр України М.Я. Азаров: «Україна має стати державою з безумовним верховенством законів, без корупції і диктату політичної доцільності, державою з найбільш сприятливим інвестиційним кліматом для громадян і бізнесу, державою що забезпечую прав і свободи громадян в Україні та за її межами, державою, де буде різкого майнового контрасту, а середній клас становити більше половини населення». 

Виходячи з таких позицій у програмі курсу поряд із розкриттям теоретичних положень вагома увага приділена адміністративно-правовому регулювання публічної служби, адміністративно-правовому захисту прав, свобод та законних інтересів фізичних і юридичних осіб, зокрема приділена увага проблемі запобігання та протидії корупції, адміністративно-правовому регулювання сфери господарювання та ін.

Навчальна програма розроблена на діючій законодавчій базі. Що з одного боку надає йому вагому практичну направленість, але з іншого боку привів до висвітлення деяких застарілих і таких що потребують скасування адміністративно-правових норм. В останніх випадках нами надаються пропозиції щодо їх удосконалення.

Основною метою викладання дисципліни «Адміністративне право України» є формування у студентів комплексу знань щодо основних категорій адміністративного права, сприяння в оволодінні студентів уміннями застосовувати набутті знання у практичній діяльності.

До основних завдань, які стоять перед студентами при вивченні навчальної дисципліни «Адміністративне право України», слід віднести:

1) розкрити предмет і метод адміністративного права, його місце і роль в системі юридичних наук;

2) опанувати сутність основних інститутів адміністративного права (адміністративно-правових норм, відносин, принципів, механізму адміністративно-правового регулювання тощо);

3) вивчити зміст основних джерел адміністративного права;

4) уяснити адміністративно-правовий статус суб’єктів адміністративного права;

5) зрозуміти провідну роль публічної служби у забезпечення прав і свобод людини і громадянина;

6) уяснити сутність форм і методів адміністративно-правового регулювання;

7) вміти кваліфікувати адміністративні правопорушення та визначати належні за них адміністративні стягнення;

8) навчитись здійснювати провадження у справах про адміністративні правопорушення;

9) вміти здійснювати адміністративно-правовий захист прав, свобод та законних інтересів фізичних і юридичних осіб засобами адміністративного права;

10) уяснити зміст та набути первинні практичні навики, щодо забезпечення адміністративно-правового захисту соціально незахищених верств населення;

11) з’ясувати зміст адміністративно-правового регулювання у сфері господарювання, набути первинних практичних навиків щодо захисту прав та законних інтересів суб’єктів господарювання засобами адміністративного права;

12) опанувати особливості адміністративно-правового регулювання в адміністративно-політичній сфері;

13) уяснити основні адміністративні процедури щодо забезпечення прав громадян у соціально-культурній сфері.

Представлена навчальна програма відображає сучасну природу норм адміністративного права, характеризується суспільними відносинами, які складають предмет адміністративного.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]