Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
социология ответы(печать).doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
658.94 Кб
Скачать

5 Сутність соціального механізму економічного розвитку

В житті суспільства надзвичайно велику роль відіграє соц механізм ек розвитку, який являє собою складну взаємодію її вн спонукальних мотивів і чинників, що впливає на поведінку (соц-ек становище соц спільностей, різні соц інститути, культура та інше), активність суб”єкта, виступає способом функціонування економіки. Велике значення мають всі елементи соц механізму функіонування і розвитку економіки, але особливе місце посідає культура суспільства, яка забезпечує певний рівень, сутність і зміст ек свідомості, що виступає у формі вн збудника — інституціоналізованими формами економіки та іншими соц-пол й еко чинниками.Соціальний механізм розвитку економіки складається з елементів: Система управління економікою, Соц-ек становище соц спільностей, Культура суспільства, Діяльність і поведінкка соціальних спільностей, Результати економічного розвитку суспільства

Економісти ототожнюють механізм розвитку економіки з госпо­дарським механізмом, який регулює відносини економічних інсти­тутів та організацій, але носить внутрішньоекономічний характер і не охоплює відносин економіки з іншими сферами суспільства.Соціологи розглядають механізм розвитку економіки значно ширше, включаючи взаємодію не тільки економічних, а й соціаль­них інститутів та організацій. Якщо економісти вивчають в основ­ному формалізовані відносини, що грунтуються на регламентованих законодавчих нормах, посадових статусах, то соціологи враховують як формалізовані, так і неформалізовані відносини.

6 Соціальна структура сучасної індустріальної економіки України

Соціальна структура сучасної індустріальної ек. Укр. репрезентована таким ек. суб’єктами: підприємець, менеджер, робітник, споживач. Підприємець – власник, що розпоряджається своїм майном, наймає робітників для виробничої діяльності. У малому бізнесі він може поєднувати функції власника та менеджера. Власники великих підприємств є акціонерами та наймають менеджерів – центральних постатей в структурі ринкової ек. Їм притаманні творчі пошуки, енергія, особиста ініціатива у вирішенні проблем управління. Успіх ек. перетворень в Україні залежить від ек. поведінки робітників, у якій виділяють 2 стратегії: 1) макс. інтенсифікація праці, орієнтована на високий прибуток, ризик; 2) обмежений прибуток без ризику. Перша стратегія повинна переважати. Покупець – повноправний учасник ек. відносин. Від його попиту та оплати залежить добробут виробника. В Укр. за ек. кризи і низького рівня життя покупець ще не може справити відчутного впливу на розв. ек. У майбутньому платоспроможний попит населення стане одним з головних рушіїв ек. розв.

7.Підприємництво в Україні : соціологічний аспект. Процес розвитку підприємництва є сьогодні однією із предметних сфер не тільки економічної теорії, але й ряду соціальних наук, серед яких важливе приємництва виступають соціальні аспекти ринку. У той же час ринок як соціальний феномен є мало розробленою проблемою в науці. У цьому зв'яз­ку головна увага приділяється питанням концептуалізації підприємництва в контексті сучасної ринкової системи. Аргументовано, що ринок як систе­ма взаємодіючих між собою господарських ланок по праву є базовим соціаль­но-економічним інститутом суспільства, що стабілізує підприємництво.

Багато хто вважає, що прерогатива дослідження ринку і взаємообумо-влюючої іманентної суспільної реалії — підприємництва належить еконо­мічній теорії. Безумовно, першими, хто усебічно дослідив природу рин­кової системи у невід'ємності із підприємництвом, були відомі мислителі економісти А. Сміт, Р. Кантільон, Ж. Б. Сей, Д. Рікардо та інші предста­вники політекономічної школи. Однак надалі основи вже соціологічного підходу було закладено в роботах німецьких дослідників М. Вебера, В. Зо-мбарта і Й. Шумпетера. Особливістю їх позиції є акцентована увага до індивідів, як носіїв підприємницької діяльності, а також до неекономічних чинників підприємництва і ринку.

Серед сучасних дослідників ринку, у чиїх |працях категорія "ринок" набула достовірного висвітлення, є: голландський економіст і суспільство­знавець Я. Тінберген, норвезький економіст Р. Фріш, американські еконо­місти, соціологи М. Грановеттер, Р. Коуз, К. Полан'ї, Р. Сведберг, Н. Фліг-стин, К. Ерроу, а також М. Портер, Ф. Котлер, Ю. Рубін та ін.