Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК Соціологія політики.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
347.65 Кб
Скачать

Тема 19. Політична поведінка та політична участь особистості в політичному житті.

Політична поведінка як взаємодія субєкта з політичною реальністю. Поняття політичної поведінки. Дії, орієнтації, мотиви та характер політичної поведінки субєктів (особистостей, соціальних груп та спільност). Легітимація політичної поведінки.

Політична участь: поняття, сутність. Основні концепції політичної участі: теорія раціонального вибору, теорія мічиганської моделі, теорія психологічної школи та теорія інституціонального підходу.

Види політичної участі: активна і пасивна, індивідуальна і колективна, добровільна і примусова, традиційна і новаторська, легітимна і нелегітимна.

Форми, рівні та масштаби політичної участі.

Соціологічні дослідження політичної поведінки та політичної участі особи в політичному житті України. Порівняльний аналіз форм політичної участі – Україна і Європа.

Тема 20. Політична культура: соціологічний вимір.

Поняття політичної культури. основні концепції політичної култури та підходи до її вивчення (Г.Алмонд, С.Верба, Л.Пай, Р.Такер). Концепція політичної культури В.Липинського. Політична соцілогія про сукупність політичних поглядів і позицій громадян щодо політичної системи суспільства, їх типових раціональних та емоціальних компонентів політичної поведінки, про масштаби оцінювання політичних подій як найважливіших елементів політичної культури.

Риси, види та функції політичної культури. Порівняльний аналіз політичної культури особистості в Європі і Україні.

Особливості формування політичної культурив українському суспільстві в період його трансформації. Політична субкультура молоді.

Тема 21. Соціолоігя політичного конфлікту.

Поняття соціального конфлікту. Закони та категорії конфліктології. Визначення конфлікту. Історія кофліктології та сучасні теорії конфлікту. Види та типи конфлікту. Поняття політичного конфлікту та політичної напруги., засоби його вимірювання. Характерні ознаки політичного конфлікту, його складові та стадії. Методи мінімалізації та вирішення політичного конфлікту.

Історія формування соціально-політичних поглядів. Теорія соціального конфлікту Р.Дарендорфа і Л.Коцера. Влада як джерело конфлікту. Нерівність політичного стану (громадянського) статусу як причина породження нерівності забезпечення життєвими шансами і благами. Форми вияву та вирішення політичних конфліктів в закритих і відкритих політичних системах.

Соціальний і демократичний мінімум як шляхи вирішення політичного конфлікту. Косенсус – технологічна процедура вирішення конфліктиних пиатнь і конфліктів, результат узгодження політичних протиріч і позицій.

Тема 22. Політична соцілогія міжнародних відносин і світової політики.

Формування і розвиток політичної думки з проблем зовнішньої політики й міжнародних відносин. Предмет і особливості соцілогії міжнародних відносин і світової політики. Міжнародні відносини і світова політика. Основні принципи сучасної міжнародної політики. Підвищення ролі міжнародного спілкування та питання соціологічного аналізу. Соцілогічні методи дослідження думок і позицій для інтерпретації мотивів дій у галузі міжнародних відносин. Використання соціологічного методу аналізу пропаганди для інтерпретації ролі пропаганди міжнародних відносин. Застосування соціологічних методів дослідження організацій для аналізу функціонування і впливу як великих міжнародних організацій, так і національних організацій і дипломатії. Прогнозування як спосіб соцілогічного аналізу перспективного розвитку міжнародних відносин. Міжнародні конфлікти: причини, сутність і шляхи розв’язання. Міжнародний конфлікт як об’єкт соцілогічного досілдження. Україна в сучасному геополітичному просторі. Соцілогія набуття Україною ознак повноцінної розвиненої держави – суб’єкта міжнародних відносин.