Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК Соціологія політики.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
347.65 Кб
Скачать
      1. Тема 6. Суспільство і політика. Соціальні основи політики, влади, панування та держави.

  1. Методологічні засади аналізу і підходи до розуміння суспільства, механізмів його функціонування та розвитку. Типологія суспільств. Місце та роль політичної сфери в суспільстві. Сутність політичних процесів. Соціальна сфера і соціальна структура суспільства. Соціальна політика: функції основні завдання. Політика і влада. М.Вебер про політику і владу та панування (легітимне і нелегітимне).

Політична система як форма взаємодії між політичною організацією влади та суспільства. Соціальні групи – основні складові політичної системи суспільства. Держава – основний політичний інститут суспільства. Соціальне конструювання політичних процесів у розвинутих суспільствах. Політика та політичні процеси в сучасній Україні.

  1. Тема 7. Політичні традиції як соціально-культурні детермінанти політичного життя.

Поняття традиції. Політичні традиції. Політичні традиції як відображення історичного розвитку різноманітних соціально-політичних інститутів, зокрема держави. Політичні традиції як форма міжпоколінної соціалізації. Традиція і етнос. Традиція та ідентифікація і само ідентифікація особистості. Політичні стереотипи.

Соціокультурні детермінанти політичного життя. Соціокультурна система суспільства. Теорія етногенезу Л.Гумільова та теорії культурно-історичних типів М.Я.Данилевського і О.Шпенгера.

Вплив політичних традицій на характер функціонування і трансформації інститутів держави і громадянського суспільства.

Особливості формування політичних традицій в Україні. Взаємообумовлене співіснування (симбіоз) автократії і демократії в політиці та владі – специфічна риса українських політичних традицій. Баланс інститутів представницької і виконавчої влади – суспільна потреба розвитку політичних традицій в сучасному українському суспільстві.

  1. Тема 8. Політична взаємодія як форма соціальної взаємодії.

  2. Поняття соціальної дії і взаємодії в загальній соціології. Типології соціальної взаємодії та її форми: кооперація, конкуренція, конфлікт

Теоретичні концепції П.Сорокіна, Дж.Міда, Т.Парсонса, П.Блау, Д.Хоманса. Представницька демократія як форма політичної взаємодії між особистістю, владою та державою.

Політична взаємодія: поняття, види, форми, механізми. Макро і мікрорівень політичної взаємодії. Взаємодія особистості, соціальних груп з політичними інститутами суспільства.

  1. Тема 9. Деомкратія і громадянське суспільство.

Громадянське суспільство: поняття, суність, загальна характеристика. Громадянське суспільство як високий якісний ступінь соцілаьної і політичної свободи особистості. Г.Гегель про громадянське суспільство. Громадянське суспільство і демократія.

Демократія як спосіб організації життєдіяльності людей в усіх сферах суспільного життя. Історичні типи, класичні та сучасні теорії демократії. Представницька демократія і демократія участі (партиципаційна). Демократія як духовний і соціальний стан людей, характер їх уявлень про самих себе, про свуої права, можливості та обовязки.

Стан демократичних свобод в Україні (на основі останніх опитувань та дослідження стану громадської думки ведучими україхнськими соціологічними установами).

Тема 10. Соціальна стратифікація і політичне життя.

Поняття соціальної структури суспільства та її основні елемнти. Основні теорії соціальної структури. Характеристика елемнтів соціальної структури з позицій обмеженостіматеріальних ресурсів та суспільної нерівності. Бортьба за доступ до розподілу і перерозподілу ресурсів і ефективність політичної влади. Соціальна ідентифікація. Нерівнозначність різних соцілаьних груп.

Соціальна стартифікація сусіпільства і методологічні підходи до її вивчення. Теорії соціальної стратифікації К.Маркса і М.Вебера.

Соціальна нерівність і політика. Середній клас – основа соціальної стабільності і соціального порядку в суспільстві.

Політичні партії – групи людей, організовані для боротьби за владу. Система ознак, володіння якими обєднує людей в групи (П.О.Сорокін). Сучасні соцілаьні теорії П.Бурдє, Е.Гідденса, Ю.Х.Хабермаса. Габітус – сускіпність диспозицій (нахилів), характерних соціальному агенту (П.Бурдє). Життєві стандарти соцліьаних груп в різних типах суспільства.

Вплив соціальної стратифікації на політичне життя суспільства: механізми та форми вияву. Обумовленість політичної диференціяції суспілсьтва соціальною стратифікацією.