Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК Соціологія політики.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
347.65 Кб
Скачать

3. Навчальна програма курсу

Соціологія політики як галузь соціологічної науки та навчальна дисципліна дістає дедалі більшого визнання у системі гуманітарної освіти українського суспільства. Інтерес до неї визначається такими чинниками:

  • Значним впливом політики на всі сфери суспільства, її різноманітними проявами у соціальній практиці;

  • Широкими можливостями соціології політики не тільки спостерігати та коментувати явища у суспільстві, а й роз’яснювати причини існування негативних їх проявів, формулювати конкретні висновки, узагальнення і рекомендації;

  • Використанням соціологічних методів і нормативів дослідження у сфері політики, що дає змогу отримати комплексне уявлення про соціологічну науку в цілому та про її місце у системі гуманітарних знань;

Соціологія політики тільки формується, її структура, напрямки і межі досліджень, нормативи, співвідношення з іншими гуманітарними дисциплінами є сьогодні «експериментальним простором», здійснюється інтенсивний пошук об’єктивно-предметних характеристик соціології політики. Сучасне розуміння змісту навчальної дисципліни «соціолога політики» передбачає також вивчення як світового, так і вітчизняного досвіду історичного розвитку соціологічних досліджень політики і політичних відносин.

Мета викладання «Соціології політики» полягає в тому, щоб студенти опанували системою знань про предмет соціології політики та розуміти об’єкти її досліджень, закони, категорії у системі суспільствознавства, функції соціології політики в сучасному суспільстві і в українському зокрема, взаємозв’язок політики та економіки, політики та культури; ознайомитися з основними напрямками становлення та розвитку соціології політики в Україні, а також набути навичок здійснення соціологічних досліджень політичних процесів.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ І

Тема 1. Соціологія політики як галузь соціологічного знання. Об’єкт і предмет соціології політики.

Соціологія політики як наука і навчальна дисципліна. Політика та політична сфера як різновиди життя людського суспільства. Соціологічні підходи до вивчення політичного життя. Історичні, соціокультурні та філософсько-методологічні чинники виникнення соціології політики. Місце соціології політики в структурі загальної соціології. Особливості соціології політики як галузевої соціології. Предмет і об’єкт дослідження соціології політики. Структура соціології політики. Рівні соціологічного знання політичної сфери суспільства.

Закони, принципи, категорії, поняття та функції соціології політики.

Місце соціології політики серед інших соціально-гуманітарних наук та її взаємозв’язок з ними.

Тема 2. Історія становлення та еволюція соціології політики.

Джерела соціології політики. Головні етапи розвитку соціології політики. Соціологічне бачення проблем політики і політичних відносин у творах Платона та Аристотеля. Дослідження форм і змісту політичного життя в період середньовіччя. Основні напрямки соціально-політичної думки в епоху Відродження. Розробка соціологічного розуміння політики Н.Макіавеллі, Ж.Боденом, Т.Гоббсом, Ш.Мотескє, А. де Токвілем та ін. Розвиток соціолого-політичних ідей Ф.Гегелем. М.Вебер як один із засновників соціології політики. Основні положення марксистської соціології політичних відносин. В.Парето, Г.Моска – засновники теорії еліт, концепції політичних партій (Р.Міхельс) та зацікавлених груп і груп тиску (А.Бентлі, А.Трумен) та ін.