Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Текстовка отчёта.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
338.05 Кб
Скачать

8.1. Планування проектів

Щоб ефективно управляти проектами, необхідно знати їх життє-  вий цикл та основні фази їх розвитку.  Життєвий цикл проекту — час від першої витрати до останньої  вигоди проекту. Це поняття включає визначення різних фаз (етапів)  розробки та реалізації проекту.  Фази управління проектами операційної системи. Щодо проек-  тів операційної системи, то управління ними прийнято поділяти на  три основні фази.  Планування проектів передбачає створення всередині фірми від-  повідних проектних організацій для виконання робіт, які виходять за  межі звичайного управління операційною системою. Склад виконав-  ців проекту тимчасово призначається для здійснення проекту і дово-  диться до відома про результати роботи на верхній рівень управління.  Керівники проектів отримують можливість користуватися широкою  інформацією на фірмі та контролювати.  Ключові елементи планування й розвитку робіт проекту.  Планування проектів включає такі етапи:  • визначення ідеї (необхідності) проекту;  • визначення цілей проекту;  • вибір кращих варіантів проекту;  • аналіз вірогідності здійснення проекту.  Визначення цілей. Проекти можуть мати численні цілі, при їх  визначенні слід приділяти особливу увагу врахуванню пропозицій  усіх учасників проекту. Неузгодженість щодо цілей проекту, незаці-  кавленість учасників часто призводить до низької якості реалізації  проекту.  При виявленні кращого варіанта проекту важливо розглянути  широке коло можливих альтернатив. Причинами відхилення варіан-  тів проекту можуть бути:  • надмірні витрати та ризики порівняно з очікуваними вигодами;  • не придатна для здійснення цілей проекту технологія;  • завеликий масштаб проекту, що не відповідає наявним організаційним  та управлінським можливостям;  • надто високі витрати на експлуатацію проекту порівняно з наявними  фінансовими ресурсами або альтернативними рішеннями  тощо.  Аналіз вірогідності здійснення проекту допомагає тоді, коли при  доборі ідеї проекту не вдалося скоротити кількість поданих варіантів  до кількох, які заслуговують на детальне вивчення.  На стадії планування проекту команда, що ним управляє, визначає  також послідовність робіт (дій) та пов’язаних із ними витрат, оцінює  загальну потребу персоналу, постачальників, обладнання тощо.

8.2. Методи управління проектами

Існує певна кількість методів управління проектними активностями, включаючи Еджайл (англ. Agile), інтерактивні, послідовні та методи розподілу на етапи.

Незважаючи на метод, що використовується, необхідно дуже уважно розглядати загальні цілі проекту, календарний план, вартість(витрати), одночасно з ролями та відповідальністю усіх виконавців та зацікавлених сторін.

[Ред.]Традиційний метод

Традиційний метод поділу на етапи передбачає визначення послідовності дій, що мають бути завершені. В «традиційному методі» можливо визначити 5 складових проекту (4 етапи та контроль) розвитку проекту:

Типові етапи виконання проекту

1. Ініціювання. 2. Планування та розробка. 3. Виконання та впровадження. 4. Моніторинг та контроль. 5. Завершення.

Не всі проекти проходять кожен з етапів, так як проект може бути припинений до того як буде завершений. Деякі проекти не мають етапів структурованого планування та/або моніторингу. Деякі проекти проходять стадії 2, 3 і 4 декілька разів.

Багато галузей використовують варіації зазначених етапів. Наприклад, будівельні проекти зазвичай проходять через приблизно такі етапи: Попереднє планування, Концептуальне проектування, Схематичне проектування, Розробка проекту, Будівельні креслення (або Договірні документи) та Управління будівництвом. В розробці програмного забезпечення цей підхід відомий під назвою, дослівно, «модель водоспада», (англ. waterfall model),[16] наприклад, друга група завдань виконується після першої в лінійній послідовності. Для «моделі водопада» використовуватимемо назву «послідовна модель». З метою адаптації послідовної моделі при розробці програмного забезпечення багато організацій використовують методологію Раціональних уніфікованих процесів (англ. Rational Unified Process - RUP). RUP не вимагає та однозначно не вказує на необхідність використання послідовної моделі. Використання послідовної моделі управління проектами ефективне для невеликих, визначених проектів, але для більш великих, невизначених та нових проектівзазначена модель часто призводить до негативних результатів. «Конус невизначеності» (англ. Cone of Uncertainty) пояснює таке явище тим, що планування, яке виконується на початкових етапах проекту є не ефективним через значний ступінь невизначеності. Це особливо актуально для розробки програмного забезпечення, оскільки така розробка часто є новим продуктом. В проектах, де вимоги не були завершені і можуть змінюватися, використовується управління вимогами з метою розробки точного і повного визначення поведінки програмного забезпечення, що може бути базисом для його розробки.[17] Тоді як визначення можуть змінюватися в залежності від галузі, фактичні етапи зазвичай відповідають загальним крокам вирішення проблем (англ. problem solving) — «ідентифікація проблеми, оцінювання варіантів вирішення, вибір шляху вирішення, впровадження та оцінювання».