Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
attachment.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
427.01 Кб
Скачать

Тема 6. Натурфілософія V ст. До н.Е.

Життя і твори Емпедокла (бл.490-430 до н.е.). Вчення про чотири "коріння" сущого. Проблема виникнення й знищення у філософії Емпедокла. Вчення про світові рушійні сили – Любов і Ворожнечу. Погляди Емпедокла щодо процесу пізнання. Міфологічні компоненти у світогляді Емпедокла.

Життя і творчість Анаксагора (бл.500-428 до н.е.). Вчення про першооснови ("першозародки") буття. Поняття гомеомерії. Космовпорядковуюча функція розуму-"нусу". Суперечливість анаксагорівського вчення про розум. Погляди Анаксагора щодо процесу пізнання.

Тема 7. Атомістика Левкіппа-Демокріта

Атомістика як підсумок розвитку ранньогрецької натурфілософії.

Левкіпп (500-440 до н.е.) як засновник атомістичної філософії. "Левкіппове питання".

Теоретичні витоки атомізму Демокріта (460-370 до н.е.). Синтез іонійських та італійських тлумачень істинно-сущного в ученні про атоми й порожнечу, буття й небуття. Атомістика як натурфілософська гіпотеза та як пізнавальний принцип. Атомістичне вирішення питання про природу якостей.

Проблема руху у філософії Демокріта. Детермінізм Демокріта; вчення про необхідність і випадковість. Космогонія й космологія Демокріта.

Погляди Демокріта щодо процесу пізнання. Вчення про ейдоли. "Темне" й "світле" пізнання. Каноніка Демокріта. Застосування атомістичного принципу до розв’язання математичних проблем.

Соціально-етичні погляди Демокріта. Місце атомістики в історії античної філософії.

Тема 8. Софісти, Сократ і сократичні школи

Розквіт грецької культури у другій половині V – на початку IV ст. до н.е. Софістика як культурна течія та як філософська школа. Поворот до антропологічної проблематики у філософії софістів. "Старші" й "молодші" софісти. Протагор (481-411 до н.е.) та його теза "людина є мірою всіх речей". Міркування Горгія (бл. 483-375 до н.е.) про небуття сущого, його непізнаваність і невимовність знання у слові. Погляди "молодших" софістів (Лікофрон, Алкідам, Фрасімах та ін.). Релігійний скептицизм і соціально-етичний релятивізм софістів.

Сократ (469-399 до н.е.) та його місце в історії світової філософії. "Проблема Сократа". Джерела вивчення життя та вчення Сократа. Сократ і софісти. Сократівське тлумачення предмету філософії. Маєвтика Сократа, його внесок у розробку діалектичної методології. Етика Сократа. Філософія Сократа як одне з ідейно-теоретичних джерел платонізму.

Сократичні школи, їхнє місце в історії античної культури, філософії і літератури. Кінічна школа (Антисфен, Діоген Синопський та ін.): заперечення реальності загального, кінізм як етична позиція. Кіренаїки (Арістипп, Феодор) і формування гедоністичної етики. Внесок представників мегарської школи (Евклід, Евбулід, Діодор, Стилпон) у розвиток логічної думки.

Тема 9. Філософія Платона

Життя і діяльність Платона (427-347 до н.е.). Твори Платона. Теоретичні джерела формування філософії Платона.

Становлення та еволюція вчення про ідеї, його місце у філософії Платона.

Теорія пізнання Платона. Платонівська класифікація видів знання, критика сенсуалістичних уявлень про пізнання. Теорія пізнання як пригадування. Методологічна роль діалектики у філософії Платона. Розробка принципів діалектики у діалогах "Софіст" і "Парменід". Роль міфологічного компонента у платонівському філософуванні. Вчення про Ерос.

Вчення про душу та його відношення до теорії пізнання, космології, етики та вчення про державу.

Соціально-політичні погляди Платона.

Філософські ідеї пізнього Платона. Синтез платонізму і піфагореїзму в космології Платона. Платонівська Академія, головні етапи її розвитку.

Історичні долі платонізму в світовій філософській думці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]