Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 2 НС.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
219.14 Кб
Скачать

Природні пожежі

Пожежі — стихійне поширення горіння, що виявляється нищівною дією вогню, який виходить з-під контролю людини. Виникають пожежі, як правило, у разі порушення пожежної безпеки, від розрядів блискавки, самозаймання, особливо під чаї посухи, з інших причин.

Лісові пожежі — некероване горіння рослинності, що по­ширюється на площі лісу. Залежно від того, в яких елементах лісу розповсюджується вогонь, пожежі ділять на:

  • низові,

  • верхові,

  • наземні (ґрунтові).

Низові пожежі поширюються тільки приґрунтовим покри­вом (горіння хвойного підліска, опалої хвої, листя, кори, трус­ку, пнів тощо).

Верхові пожежі можуть бути швидкими і стійкими. В ос­танньому випадку вогонь рухається суцільною стіною від при­ґрунтового покриву до крон дерев із швидкістю до 8 км/год. Швидкі пожежі виникають тільки під час сильного вітру, во­гонь розповсюджується «стрибками» із швидкістю до 25 км/год і зазвичай випереджає фронт низової пожежі.

Наземні (ґрунтові) лісові пожежі, як правило, розвивають­ся внаслідок низової пожежі. Вони виникають на ділянках із торф'яними ґрунтами або де є значний шар підстилки. У шар торфу вогонь заглиблюється переважно біля стовбурів дерев, горіння відбувається повільно, без полум'я, підгорає коріння дерев, через що вони падають, утворюючи завали.

Торф'яні пожежі частіше виникають у місцях видобутку торфу внаслідок розрядів блискавок, через неправильне пово­дження з вогнем або самозаймання. Торф горить повільно на всю глибину залягання. Торф'яні пожежі охоплюють великі площі, що утруднює їхню ліквідацію.

1.2. Техногенні надзвичайні ситуації: аварії та катастрофи

Аварія – це небезпечна подія техногенного характеру, що створює на об’єкті, території або акваторії загрозу для життя і здоров’я людей і призводить до руйнування будівель, споруд, обладнання і транспортних засобів, порушення виробничого або транспортного процесу чи завдає шкоди довкіллю. За цих умов може статися витік (викид) у великих кількостях небезпечних хімічних або радіоактивних речовин, велика пожежа, вибух, які є наслідком не передбачуваних обставин, що виникають в процесі тієї чи іншої виробничої діяльності та створюють серйозну пряму або непряму небезпеку для людини, а також можуть призвести до дестабілізації довкілля.

Аварія (з точки зору охорони здоров’я) – це вихід із ладу, руйнування споруд, будівель, обладнання, транспортних засобів та порушення виробничого або транспортного процесу, внаслідок якого на об’єкті, певній території (акваторії) створюється загроза для життя та здоров’я людей.

Катастрофа – великомасштабна аварія або інша подія, що призводить до важких, трагічних наслідків.

Катастрофа (з точки зору охорони здоров’я) - це раптова, швидкоплинна подія, викликана силами природи або діяльністю людини, що спричинила численні людські втрати, завдала шкоди чи створила загрозу здоров’ю значної кількості людей, руйнування чи знищення об’єктів та інших матеріальних цінностей у значних розмірах, а також нанесла серйозну шкоду довкіллю.

Надзвичайні ситуації техногенного характеру різноманітні як по причині їх виникнення, так і по масштабах. За характером явищ вони поділяються на 6 основних груп:

  • аварії на хімічно небезпечних об'єктах;

  • аварії на радіаційно небезпечних об'єктах;

  • аварії на пожежо- та вибухонебезпечних об'єктах;

  • аварії на гідродинамічних небезпечних об'єктах;

  • аварії на транспорті (залізничному, автомобільному, повітряному, водному, метро);

  • аварії на комунально-енергетичних мережах.