Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 2 НС.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
219.14 Кб
Скачать

Вулканічна діяльність.

Вулканічна діяльність виникає в результаті постійних активних процесів, що відбуваються в глибинах Землі, внутрішня частина якої постійно знаходиться в розігрітому стані. На глибині від 10 до 30 км накопичуються розплавлені гірські породи або магма. При тектонічних процесах в земній корі утворюються тріщини. Магма спрямовується по них до поверхні. Процес супроводжується виділенням пари води і газів, які створюють величезний тиск, усуваючи перешкоди на своєму шляху, при виході на поверхню частина магми перетворюється на шлак, а інша виливається у вигляді лави. З викинутої в атмосферу пари і газів випадають на землю опади вулканічної породи, іменовані тефрою.

По ступеню активності вулкани класифікуються на діючі, ті що дрімають і вимерлі.

Найбільш небезпечні явища, супроводжуючі виверження вулканів, - це лавові потоки, випадання тефри, вулканічні грязьові потоки, вулканічні повені, пекуча вулканічна хмара і вулканічні гази.

Вражаючі фактори:

  • токсичні гази, які будуть призводити до отруєнь різного ступеню важкості;

  • висока температура - термічні опіки органів дихання, слизових оболонок, шкіри;

  • механічна дія, як наслідок землетрусу та ушкодження "вулканічних бомб", що буде призводити до травм (закритих, відкритих), різного ступеню важкості;

  • підвищення радіаційного фону - до опромінень різного ступеню важкості (гострі або хронічні променеві хвороби) або радіаційні опіки;

  • ускладнення кліматичних умов внаслідок диму, пару, хмар, попелу, які погіршуються, знижується тиск, температура, випадають кислотні дощі, попіл, який може покривати землю товщиною за метр;

  • психо-емоційна дія, як і при землетрусі, буде призводити до формування нервово-психічного стресу.

Зсуви

Зсуви — це переміщення поковзом мас гірськиих порід донизу по схилу під впливом сили тяжіння. До 90% зсувів припадає на райони, що розташовані на абсолютній височині від 100 до 1 700 м над рівнем моря. Основна причина їх виникнення - надмірне насичення підземними водами глинистих порід. Сходять вони у будь-яку пору року, але переважно у весняно-літній період на схилах, що мають крутість понад 19о, здебільшого по берегах річок в Карпатах та Криму.

За швидкістю руху зсуви класифікуються як виключно швидкі – 3 м/год, дуже швидкі – 0,3 м/хв., швидкі – 1,5 м/добу, помірні – 1,5 м/місяць, дуже повільні – 1,5 м/рік, виключно повільні – 0,06 м/рік.

За потужністю процесу і кількістю гірських порід, що зсуваються, вони поділяються на малі – до 10 тис. м3, середні – 11-100 тис. м3, великі – 101-1000 тис. м3, дуже великі – понад 1000 тис. м3.

Просадка земної поверхні. Це явище зумовлено створенням підземних порожнин, що може бути пов’язано як з природними явищами (зсуви земної поверхні, підземні водяні потоки тощо), так і результатами діяльності людей (видуботок корисних копалин, підземні будівельні роботи). Наслідком цього може бути просадка або провал земної поверхні, що в свою чергу призводить до людських і матеріальних втрат.