Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 2 НС.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
219.14 Кб
Скачать

1.2.5 Аварії на біологічно небезпечних об'єктах

До біологічно небезпечних об'єктів належать, в основному, об'єкти, на яких виго­товляються або зберігаються біологічноактивні препарати. Такі пре­парати можуть використовуватись у медицині або сільському госпо­дарстві (вакцини, діагностикуми, біодобавки тощо). Аварії на таких об'єктах можуть супроводжуватись поширенням біологічних агентів (речовин, засобів тощо) в кількостях, що створюють загрозу життю чи здоров'ю людей, сільськогосподарських тварин і рослин, нано­сять шкоду здоров'ю людей і (чи) довкіллю.

Так, НС у Кірішах і Ангарську (Російська Федерація) виникла внаслідок викиду в атмосферу білково-вітамінного концентрату, а масові алергічні реакції у жителів м. Барселони (Іспанія) при розгрузці кораблів з соєвими бобами. Аналогічні ситуації реєструвались у США та інших країнах.

Внаслідок такої аварії може розвиватися надзвичайна епідемічна ситуація, що виявляється у виникненні вогнища масових інфек­ційних хвороб, можливого виносу збудників за його межі, обтяженні перебігу хвороб і збільшенні кількості негативних наслідків. Крім того, попадання в довкілля біологічних агентів (як радіоактивних та хімічних) може сприяти виникненню екологічних катастроф, при яких визначається відхилення від природного стану довкілля, що призводить до тяжких наслідків екологічного і соціального харак­теру і викликає безпосередню загрозу для життя і здоров'я людей.

1.2.6. Транспортні катастрофи

За видами катастроф транспортні катастрофи розподіляються на авіаційні, автошляхові, залізничні, водні, та ін.

Розглядаючи причини виникнення транспортних катастроф, слід зауважити, що між небезпечними передумовами, аваріями та катастрофами існує прямий кореляційний зв'язок, в якому людському (особистому) фактору належить провідна роль (помилкові дії членів транспортних екіпажів та диспетчерів; уколисування під час руху, хвороба, зниження працездатності та таке інше). Транспортні (мобільні) об'єкти можуть постраждати від навмисних ворожих актів, при порушенні вимог техніки безпеки або від випадкових пожеж, вибухів, дії РР та ОР, стихійних лих і техногенних катастроф. Можливе також зіткнення рухомих об'єктів: пасажирського з пасажирським, пасажирського з вантажним, вантажного з вантажним, а також зіткнення з людьми, птахами, різними штучними та природними перепонами (будівлі, елементи ландшафту) та ін.

В залежності від чисельності потерпілих визначають 5 категорій транспортних катастроф (за ступенем медичних наслідків): І ступінь – до 5 чоловік, ІІ – 6-15, ІІІ – 16-30, ІV – 31-50, V – більше 50 чоловік.

Авіаційні катастрофи

Авіаційна катастрофа — це авіаподія, що спричинила заги­бель хоча б одного члена екіпажу або пасажира, повну або част­кову руйнацію повітряного судна або його безслідне зникнення.

Авіаційна аварія — подія, що не супроводжується людськими жертвами та значним руйнуванням, після чого відновні роботи є неможливими або недоцільними.

Основними причинами авіаційних катастроф є:

  • помилки людини (льотчика, диспетчера, членів екіпажу) – 50-65%;

  • погода (гроза, туман та ін.) – 10-15%;

  • технічне обслуговування – 5-10%;

  • саботаж і воєнні дії – 10%;

  • несправність елементів конструкції – до 5%.

Основні види уражень у пасажирів та екіпажу — травми і термічні опіки, інколи — кисневе голодування під час розгер­метизації кабіни або салону літака. Травми можуть бути уск­ладнені опіками.

Розміри санітарних втрат можуть сягати 80-90 % від за­гальної кількості людей, що знаходяться на повітряному судні, Максимальна кількість потерпілих може дорівнювати: на літа­ку АН-2 - 12 осіб, АН-10 – 72, АН-24 - 47, ЯК-42 - 113, ТУ-154 - 168, ИЛ-86 - 324 особи. Серед потерпілих кількість осіб з механі­чними ушкодженнями може становити 90 %, у тому числі у стані шоку — 10 %, із черепно-мозковою травмою - 40 %, у 10-20 % можуть бути поєднані травми й опіки. Близько поло­вини потерпілих можуть мати тяжкий і вкрай тяжкий ступінь травми. У зв'язку з отриманими травмами майже 40 % потер­пілих потребуватимуть накладання пов'язок на рани, 50-60% - уведення знеболювальних засобів, 35 % - іммобілізації пе­реломів, 60-80 % - евакуації на ношах і щитах.