Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сам. Фін.ринок.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
656.9 Кб
Скачать

Рекомендована література

1. Жуков Е.Ф. Ценньїе бумаги й фондовьіе ринки. - М.: Банки й биржи, 1995.

2. Мельник ВЛ. Ринок цінних паперів: Довідник керівника підприєм­ства. - К..-А.ЛД.. ВІРА-Р, 1998.

3. Миркин Я.М. Ценньїе бумаги й фонд^вьш рьінок. - М.: Перспек­тива, 1995.

4. Мозговий О.М. Фондовий ринок; Навч. посібник, - К.: КНЕУ, 1999.

5. Павлова Л.Н. Профессиональная делтельность нарьінке ценньїх бумаг: Практ., пособие. - М.: ЗАО «Бухгалтерский бюллетень», 1997.

6.Семенкова Е.В. Ценньїе бумаги в системе финансовьіх потоков: Научное издание, - М.: Изд-во Рос. Зконом. Акад,, 1998.

7. Шевчук ВЛ., Рогожин П.С. Основи інвестиційної діяльності. - К.: Генеза,1997

Тема 9 ціноутворення на фінансовому ринку Семінарське заняття

Питання до обговорення:

1. Мета ціноутворення на фінансовому ринку.

2. Принципи ціноутворення та їх характеристика.

3. Види та функції цін на фінансовому ринку.

4. Характеристика методів ціноутворення та їх особливості на фінан­совому ринку.

5. Процес визначення цін на різні фінансові інструменти (цінні па­пери, банківські кредити). Доповіді

1. Особливості ціноутворення на фінансовому ринку в Україні.

2. Сек'юритизація державного внутрішнього боргу України і її під­сумки.

Задачі та завдання

1. Номінал акції дорівнює 500 грош. од; оголошений розмір дивіденду на одну акцію - 70 грош. од., середня ринкова ставка відсотка ~ 18 %. Визначте курсову вартість акції.

2. Облігація номіналом 1000 грош. од. випущена в обіг з терміном погашення через 3 роки. Купон в розмірі 20 % виплачується 2 рази нарік. Ринкова відсоткова ставка - 25 %. Облігація розміщується на первинному ринку з дисконтом 5 %. Дайте оцінку доцільності придбання облігації.

3. Безкупонна облігація з терміном погашення 3 місяці продається на ринку за ціною, що складає 80 % від номіналу. Що вигідніше: купити облігацію чи розмістити гроші на депозиті в банку, при умові, що ставка за депозитом складає 80 %.

4. Коефіцієнт дивідендних виплат корпорації становить 0,5 %. Дохід на просту акцію - 5 грош. од. Дивіденд, що сплачується за простими акціями, щорічно зростає на 4 %, ціна сплаченого капіталу -15%. Визначте ціну простої акції.

5. Якою буде ціна акції, якщо компанія сплачує дивіденди в розмірі 20 % від прибутку, який призначений для власників простих акцій. Ріст дивідендів щорічно становить 5 %. Поточний дивіденд2 грош. од. за акцію. Ціна сплаченого капіталу - 12 %.

6. Облігація номіналом 500 грош. од. з купонною ставкою 4 % випу­щена на 4 роки. Визначте ціну облігації за умови, що очікуваний дохід складе:

а) 10 %;

б) 16 %;

в) 8 %.

7.Ціна на фінансовому ринку служить найважливішим його регуля­тором. Визначте особливості системи формування цін на фінан­сові інструменти. Які суб'єкти фінансового ринку приймають без­посередню участь у формуванні ціни? У чому полягає їх роль?

8. Ціноутворення як процес формування цін на ринку здійснюється за певними правилами і базується на відповідних принципах. Назвіть основні принципи формування цін на фінансовому ринку. Розкрийте Їх суть.

9. Грошово-кредитна і бюджетна політики є важливими фактора­ми, які визначають кон'юнктуру фінансового ринку і ринку цінних паперів у тому числі. Розгляньте напрямки цього впливу. Проана­лізуйте зміни в ціноутворенні на фінансовому ринку в залеж­ності від різних варіантів:

а) грошово-кредитної політики держави;

б) бюджетної політики держави.