Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сам. Фін.ринок.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
656.9 Кб
Скачать

Тема 5 цінні папери як головний інструмент фінансового ринку Семінарське заняття

Питання до обговорення:

1. Ринок цінних паперів та його відмінності від інших ринків.

2. Цінні папери та їх особливості як товару фінансового ринку.

3. Види та функції цінних паперів.

4. Інвестиційні характеристики цінних паперів.

5. Роль цінних паперів в економіці.

6. Особливості цінних паперів в Україні.

Доповіді:

1. Подібні та відмінні ознаки цінних паперів і грошей.

2. Історія розвитку ринку цінних паперів в Україні.

Задачі та завдання

1. Дайте визначення цінним паперам згідно з Цивільним Кодексом Украї­ни, за Законом України "Про цінні папери та фондовий ринок". Виділіть відмінні ознаки цінних паперів. Які ознаки дозволяють віднести документи до цінних паперів?

2. Відзначте додаткові якості, при наявності яких документи мо­жуть бути розглянуті як цінні папери. Обґрунтуйте важливість урахування додаткових якостей.

3. Чому цінні папери являють собою документи, що свідчать про інвестування коштів і виступають вищою формою інвестування? Яке значення має інвестування в формі цінних паперів? Який стан інвестування коштів в цінні папери в Україні?

4. Цінний папір приносить дохід і тому стає капіталом. Чим відрізняється цей капітал від реального капіталу? Чому розмір капіталу у вигляді цінних паперів не визначає величину принесе­ного Їм доходу, а сам визначається розмірами доходу?

5. Розкрийте, зміст наступних якостей цінних паперів: ліквідність, обіговість, ринковий характер, стандартність, серійність, участь у цивільному обігу. Чому їх потрібно враховувати при розгляді природи цінних паперів?

6. Визначте суть поділу цінних паперів за ознаками їх призначення або мети випуску. Які цінні папери відносяться до інструментів грошового ринку і в чому полягає мета їх випуску? Розкрийте характер інструментів ринку капіталів. Їх види та особливості.

7. Поясніть, чому в залежності від характеру угод, які лежать в основі випуску цінних паперів, вони поділяються на фондові і тор­гові. Яка між ними різниця? Встановіть роль кожної групи в економічних процесах. Прокоментуйте ступінь розвитку обігу фондових та торгових цінних паперів в Україні.

8. Чим обумовлюється поділ цінних паперів на ринкові та неринкові? Які властивості цінних паперів роблять доцільним такий поділ? Продемонструйте переваги кожного виду цінних паперів. Охарактеризуйте перспективи розвитку того або іншого виду цінних паперів в українській економіці.

9. Визначте, як діляться цінні папери за своєю роллю. Які цінні папери можна віднести до основних і чому? Які їх важливі риси і переваги? Що таке допоміжні цінні папери? Які конкретні види відносяться до допоміжних цінних паперів? Розкрийте цілі. які переслідують інвестори при вкладанні коштів в певні види цінних паперів.

10. Дайте загальну оцінку значення цінних паперів для ринкової еко­номіки. Яка роль цінних паперів в Україні? Визначте перспекти­ви розвитку цінних паперів в Україні.