Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сам. Фін.ринок.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
656.9 Кб
Скачать

Задачі та завдання

1. Відомі різні визначення поняття "ризик". Яке з них є найбільш прийнятним для українського фінансового ринку? Відповідь об­ґрунтуйте.

2. Дохідність фінансового активу і ризик, що асоціюється з цим активом, пов'язані певною залежністю. Дайте характеристику цій залежності. Яка особливість залежності ризик-дохід на україн­ському фінансовому ринку?

3. Дайте оцінку фінансовим ризикам, пов'язаним з вкладанням коштів у різні фінансові інструменти, що обертаються на україн­ському фінансовому ринку (єврооблігацїі, короткострокові дер­жавні облігації, середньострокові державні облігації, облігації підприємств).

4. У акціонерного товариства є потреба в грошових ресурсах. Роз­глядаються три можливості їх отримання:

- випустити привілейовані акції;

- випустити облігації;

- взяти кредит в банку.

Проаналізувати всі можливі варіанти для емітента з точки зору ризику операції за умови, що відсоткова ставка і ставка дивіден­ду у всіх випадках однакова, однакові і терміни позики.

5. На українському ринку корпоративних цінних паперів об'єм ви­пусків облігацій значно менший об'єму випуску акцій. Які причи­ни лежать в основі такого стану?

6. Дайте класифікацію фінансових ризиків, пов'язаних с цінними паперами. Заповніть нижченаведену таблицю.

Макроекономічні, галузеві, регіональні ризики

Ризик підприємства

Ризик управління портфелем і технічні ризики

Наведіть приклад реалізації кожного виду ризику.

7. Акціонерне товариство розмістило на ринку купонні облігації зі строками обігу 5 років і ставкою купона 20 %. Через 3 роки в результаті стабілізації економічної ситуації в країні ринкова став­ка відсотка склалась на рівні 10 %. Якій вид ризику емітенту реалізувався в даному випадку? Дайте йому характеристику.

8. Хеджування можна розглядати як будь-яку схему, що дозволяє виключити або обмежити ризик фінансових операцій. Дайте ха­рактеристику хеджування за допомогою опціонних контрактів.

9.Розширення фінансових ринків спричинило до життя похідні цінні папери. В чому полягає їх роль у системі управління ризиком?

10. Є дані про два проекти:

Проект А

Проект Б

Дохідність %

Імовірність %

Дохідність %

Імовірність %

12

0,2

12

0,4

15

0,3

15

0,3

18

0.4

16

0,2

19

0,1

35

0,1

Розрахуйте середньоочікувану дохідність і стандартне відхилення. Обґрунтуйте вибір того чи іншого проекту.