Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
___ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
3.39 Mб
Скачать

Німеччина

У 1935 р. фашистським урядом був узятий курс на підготовку до війни. Щорічний випуск військової продукції становив:

– літаків – 25 тис. шт.;

– танків – 20 тис. шт.;

– гармат – 50 тис. шт.

У ході локальних “бліцкригів” Німеччиною було загарбано економічний потенціал інших країн. Після перемоги над Францією в червні 1940 року основні економічні показники мали такий вигляд:

Показники

Німеччина

Окуповані країни

Населення (млн осіб)

69

290

Пром. робітники (млн осіб)

10

28

Виробництво:

Вугілля (млн т)

235

400

Нафта (млн т)

0,7

7,5

Сталь (млн т)

22

45

Основою економіки країни стала військова промисловість, питома вага якої становила 80 %. У цій галузі було зайнято 20 % працюючого населення (”Трудовий фонд” близько 5 млн осіб). Ши­роко використовувалася примусова праця депортованих і військо­вополонених.

З кінця 1943 р. намітився сировинний голод та економічна криза, що не дозволило повною мірою задовольнити потреби фрон­ту. Відчувалась і недостача фінансів. З другої половини 1944 р. промислове виробництво різко скорочується, зростає інфляція, за­непадає сільське господарство. Окуповані території вже не могли компенсувати втрат (рух опору, партизанська війна, відкриття ІІ-го фронту). Німецька військова економічна машина зазнала краху.

Наслідки Другої світової війни для Німеччини були жахливими. Рівень промислового виробництва становив усього 30 % від рівня 1939 р., майже на 30 років назад було відкинуто сільське господарство. Майже повна відсутність товарів, інфляція (600 %) вели до натуралізації господарства та натурального продуктообміну. У країні, крім “чорного ринку“, діяв і так званий “сірий ринок“ – товарообмінні угоди між окремими підприємствами, натуральна оплата праці тощо. Населення голодувало (виділялося 200 г м’яса на місяць), пара взуття розраховувалася на 12 років, костюм на 50 років, тарілка на 5 років.

Японія

7 грудня 1941 р. Японія розпочала війну проти США (напад на базу Перл-Харбор на Гавайских островах). Промислова та військова підготовленість призвели до захоплення: Індокитаю, Індонезії, Таїланду, Бірми, Філіппінів, Нової Гвінеї. У ході війни Япо­нія перетворилася в індустріально-аграрну країну. Частка війсь­кової промисловості у 1943 р. становила 72 %, тоді як легкої про-мисловості зменшилася у 25 разів. Витрати на військові потреби перевищили доходи у 4 рази. Японські дзайбацу впродовж 1937 – 1944 рр. збільшили власні прибутки з 2,1 до 7,1 млрд ієн, або в 3,4 раза. Здійснювалися спеціальні заходи щодо мобілізації еко­номіки на потреби війни на окупованих територіях. Незважаючи на це, витримати довготривалу війну економіка Японії не змогла. 2 вересня 1945 р. Японія підписала Акт про беззастережну капі­туляцію. Японський мілітаризм було повалено.

Англія

Під час Другої світової війни Британська імперія зазнала ма-теріальних втрат. Особливо руйнівними були бомбардування Лон­дона, Ковентрі, Бірмінгема. Військова морська блокада, яку здій­снювала Німеччина, розладнала зв’язки з колоніями. Англія втратила Бірму, Сінгапур та Малайзію.

Промислове виробництво зменшилось у 5 разів. Витрати на війну збільшилися у 25 разів. Відбулося закріплення позицій США в арабському світі.

Зовнішній борг країни зростав. У 1939 р. він становив 7,3 млрд ф. с., а в 1945 р. – 22,8 млрд ф. с.

Дефіцит бюджету погашався випуском паперових грошей: у 1939 р. – 555 млн ф. с.; 1945 р. – 328 млн ф. с.

Вартість життя і податки в роки війни збільшилися на 72 %.

Володіючи значними матеріальними та людськими ресурсами, британська економічна система не змогла мобілізувати дос­татню їх кількість для гідного протистояння Німеччині.