Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
3.4 Mб
Скачать
  1. Гравітаційне ущільнення

Сутність гравітаційного ущільнення полягає у використанні сил земного тяжіння. Схема установки для гравітаційного ущільнення суміші показана на мал. 2.6.5. На стіл 1 формувальної машини встановлюється модельно-опочне оснащення (модельна плита 2 з моделлю 3, опока 4). Суміш 9 з бункера 10 спочатку надходить у дозатор 7. При цьому шибер 8 відкритий, а затвор 6 закритий. Потім відкривається затвор 6, і доза суміші вільно падає по направляючій трубі 5 в опоку. Вдаряючись об модельне оснащення, суміш під дією сил інерції ущільнюється. Причому біля моделі щільність суміші досягає технологічно заданої, а зверху не ущільнюється, і її зрізують або доущільнюють пресовою колодкою на наступній позиції. Висота падіння суміші складає 1,5-2 м, а швидкість ύ = 1÷6м/с. Цей спосіб конструктивно простий, але для установки потрібна значна висоти. Цей спосіб найчастіше застосовують у комбінації з пресовим механізмом, або повітряно-імпульсним.

5. Пресування з одночасним вакуумуванням

На мал. 2.6.6. представлена схема формувальної машини, яка ущільнює суміш многоплунжерної пресовою голівкою під вакуумом. Машина включає дозатор 1, герметичну вакуумну камеру 2, пасивну многоплунжерну пресову голівку 3, пресовий поршень 4 і станину 5. При відкритті шибера суміш з дозатора 1 пересипається в опоку 7 і наповнювальну рамку 8. Модельна плита 6 і модель мають венти, які з’єднані з вакуумною камерою 2. Перед початком пресування пресова голівка 3 переміщається в робоче положення, пресовий стіл піднімає оснащення до контакту з многоплунжерною головкою, яка виштовхує суміш в опоку із наповнювальної рамки. Пресування здійснюється при одночасному вакуумуванні суміші, що збільшує рівномірність розподілу щільності суміші по всьому об’єму форми, при цьому знижується вологість суміші і підвищується міцність форми унаслідок видалення дрібнодисперсного і "затисненого" у порах повітря.

6. Ущільнення ширококовшовим піскометом

Ширококовшовий піскомет являє собою відцентрову метальну головку, яка кидає формувальну суміш в опоку, одночасно наповняє її й ущільнює суміш. Такий піскомет конструктивно відрізняється від звичайного тім, що ківш, ротор і в цілому метальна голівка мають ширину, рівну довжині опоки. На рамі 7 (мал.2.6.7) закріплений стрічковий конвеєр 1 малого рукава і метальна голівка 4 з ковшем 6, вал 5 метальної голівки 4 і вісь приводного барабана 2 стрічкового конвеєру 1. Для ущільнення однієї напівформи потрібно 10-12 с. За цей час голівка піскомета разом з живильним її стрічковим конвеєром робить всього чотири зворотно-поступальних рухи (два вперед і два назад).

До переваг звичайного піскомета додається ще одне - висока продуктивність. Ширококовшовий піскомет забезпечує досить високу якість ущільнення суміші, однак у тіньових місцях біля моделей суміш ущільнюється трохи гірше, що можна віднести до недоліку. Ширококовшовий піскомет споживає значну кількість енергії і створює високий шум. Незважаючи на це, його застосовують у промисловості.

7. Вібраційно-ударне ущільнення

Сутність вібраційно-ударного процесу - коливання столу з модельно-опічним оснащенням з одночасним ударом, який приводить до значного підвищення сил інерції, розподілу суміші і ущільненню. Існують два види вібраційно-ударних формувальних машин - вертикально-ударні і горизонтально-ударні. Вертикально-ударний процес, схожий на струшування, застосовують при невеликих розмірах опок <1000×1000 мм, а горизонтально-ударні установки застосовують для великих опок (>1000×1000 мм) і ущільнення форм із ХТС (мал. 2.6.8). Установка складається з віброзбуджувача 1 і пружних опор 4, амортизаторів і платформи 5, яка має скобу 2; на обох внутрішніх поверхнях порожнини закріплені гумові прокладки 3. Між ними і віброзбуджувачем 1 є зазори К. в межах 3-5 мм. Робота: включається вібратор, який рухає платформу вправо до удару, стіл зупиняється, а суміш за інерцією рухається далі, потім платформа рухається вліво до удару, а суміш за інерцією рухається далі.

При ущільненні ХТС вібраційно-ударними установками щільність суміші досягає 1,7-1,8 г/см³ але майже на 3/4 висоти опоки верхні шари суміші не ущільнюється, тому при вібрації на суміш накладають вантажну плиту, що забезпечує її ущільнення.

Горизонтально-ударні установки мають наступні переваги в порівнянні з вертикальними: на віброзбуджувач не діє маса установки; мала чутливість до зміни маси форми; нижче рівень шуму і простіше конструкція.

Заключний етап

Питання:

  1. Основні переваги застосування безопічного формування.

  2. Основні переваги застосування вакуумно-плівочного формування.

  3. Порівняти способи формування гравітаційний з повітряно-імпульсним, газовим, пресуванням з одночасним вакуумуванням, ширококовшовим піскометом, вібраційно-ударним.

32