Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
3.4 Mб
Скачать

1.Класифікація та характеристика піскометів

Піскомет - формувальна машина для виготовлення форм метанням попередньо ущільнених пакетів суміші. На піскометах формують се­редні та крупні форми на односторонніх модельних плитах в умовах одиничного, дрібносерійного та серійного виробництва. Разом з ли­варними підлоговими конвеєрами (візковими та роликовими) піско­мети використовують у багатосерійному та масовому виробництвах. Піскомет механізує операції насипання суміші в опоку та її ущільнення.

В післявоєнні роки вітчизняною промисловістю виготовлялися піскомети слідуючих конструкцій:

- підвісні (хитні головки),

- стаціонарні консольні дворукавні,

  • стаціонарні та пересувні зі змінним бунке­ром,

  • пересувні консольні (велосипедні),

  • пересувні локомотивного типу,

  • мостові.

Робочим органом піскометів є метальна голівка (мал.2.4.1), в корпус якої транспортером подається формувальна суміш. Включаємо привод вала з ротором, на якому закріплені ковші. При швидкому обертанні ротора (близько 1500 об/хв.) форму­вальна суміш відцентровими силами відкидається на стінку корпуса, збирається кожухом в пакети і викидається через вихідний отвір в опоку чи в стержневий ящик. Суміш, яка падає на модельну плиту і модель, ударяється і ущільнюється. Голов­ка піскомета переміщується над опокою і забезпечує рівномірне ущільнення напівформи. Класифікація піскометів:

  1. по конструкції:

  • підвісні хитні,

  • дворукавні консольні,

  • мостові;

  1. по способу обслуговування площі:

  • стаціонарні, обслуговують площу по радіусу,

  • пересувні, обслуговують площу вздовж прольоту цеху;

  1. по способу забезпечення сумішшю:

  • зі стаціонарним бункером,

  • зі змінним бункером,

  • вмонтований в ЦСВ (центральне сумішоприготувальне відділення).

2. Конструкція та робота сучасних піскометів

2.1. Піскомет мод.293 - стаціонарний дворукавний консольний для опок розміром 3000х1800 і більше, обслуговує площу по радіусу з подачею суміші зі стаціонарного бункера. Схема піскомету показана на мал.2.4.2.

РОБОТА: В стаціонарний бункер над піскометом загружається суміш стрічковим конвеєром. На площі, яку обслуговує піскомет, підготовлюється і збирається модельний комплект. Робочий за пультом управління включає механізм повороту вели­кого рукава, який повертається відносно вертикальної осі і зупи­няється над підготовленим модельним комплектом. Включаються при­води стрічкових конвеєрів і піскометної головки. Із бункера суміш подається на конвеєр великого рукава, після чого на конвеєр малого рукава і в піскометну головку. Привід головки обертає ротор з ковшами, які захоплюють суміш, формують пакет, викидають його в опоку. При падінні пакет вдаряється о модельну плиту, суміш ущільнюється. Степінь ущільнення по площі і по висоті опоки рівномірна і складає 1,6 - 1,7 г/см³. Після заповнен­ня опоки сумішшю відключаються приводи стрічкових конвеєрів і рукав повертається до другої опоки. Цикл повторюється.

ПЕРЕВАГИ: 1.Простота конструкції, 2.Малі габарити, 3.Не залежить від ЦСВ.

НЕДОЛІКИ: 1.Більше суміші просипається, тому що пульт стаціонарний, 2.Менша площа обслуговування, тому що піскомет стаціонарний, 3. Не велика продуктивність.

2.2. Піскомет мод.24324 - зроблений на базі піскомета мод.293 з внесенням змін в конструкцію: 1 - винесений пульт управління, 2 - спрощений привід піскометної головки, 3- зроблений вилочний кронштейн для надійного з’єднання двох рукавів, 4- замінена тумба шафою, де розміщено електрообладнання.

Схема піскомету показана на мал.2.4.3.

2.3. Піскомет мод. 296 - дворукавний консольний пересувний велосипедного типу, вмонтований в ЦСВ для опок розміром в світлі 3000х2500 і більше, обслуговує площу уздовж прольоту. Схема піскомету показана на мал.2.4.4. РОБОТА ПІСКОМЕТУ: Робочий за пультом управління включає механізм переміщення візка з колоною, який встановлений на рейку, колона роликами закріплена у верхньому швелері. Піскомет переміщується уздовж прольоту до підготовленого модельного комплекту. По конвеєру подається суміш із ЦСВ. Привод опускає плужок на конвеєр ЦСВ і суміш подається на конвеєр великого рукава, потім на конвеєр малого рукава і в піскометну головку, де формується пакет і викидається в опоку. Рукава переміщують піскометну головку над модельним комплектом і пакети укла­даються рівномірно по ширині, довжині і висоті опоки. Після ущільнення напівформи піднімається плужок, суміш не поступає в піскомет, візок переміщує його на другу позицію.

ПЕРЕВАГИ: 1.Суміш не просипається, тому що пульт переміщується одночасно з піскометною головкою, 2.Велика площа обслуговування, тому що піскомет пересувний, 3.Висока продуктивність.

НЕДОЛІКИ: 1.Складна конструкція, 2.Велики габарити, 3.Залежить від ЦСВ.

2.4.5. Піскомет мод.24437 - зроблений на базі піскомета мод.296 з внесенням змін в конструкцію: більше надійне з'єднання великого ру­кава з колоною, електрообладнання розміщено в колоні.

2.4.6. Піскомет мод.294 - стаціонарний дворукавний з вмонтованим бункером для опок розміром в світлі 3000х2500 і більше, обслуговує площу по радіусу.

2.4.7. Піскомети мод.295,297 - пересувні локомотивного типу дворукавні з вмонтованим бункером для опок розміром в світлі 3000х2500 і більше, обслуговує площу уздовж прольоту, зроблений на базі піскомета мод.294, в якому рама замінена на привідний візок. Схема піскомету показана на мал.2.4.5.

РОБОТА ПЕСКОМЕТІВ: Мостовий кран привозить з сумішоприготувального відділення бункер з сумішшю і встановлює його на візок, витя­гується шибер, суміш остається на пластинчатому конвеєрі. Прово­дять підготовку модельного комплекту. Оператор вмикає привод візка і піскомет пересувається вздовж прольоту до підготовленого модельного комплекту. Вмикаються приводи піскометної головки, стрічкових конвеєрів, сита, пластинчатого живильника і суміш по­дається в сито, де відділяється від пиловидних частинок, потім суміш захоплюється ковшем елеватора і піднімається на рівень конвеєрів. На шкивному залізовідділювачі затримуються металічні включення, а суміш з елеватора просипається на конвеєр великого рукава, потім на конвеєр малого рукава і в піскометну головку. В піскометній головці формується пакет і викидається в опоку. Рукава переміщуються над модельним комплектом і укладають пакети рівномірно по ширині, довжині і висоті опоки. Після ущільнення напівформи відключається привід пластинчатого живильника, суміш не подається в елеватор, піскомет пересувається до наступної опоки на привідному візку.

ПЕРЕВАГИ: 1. Велика площа обслуговування, 2. Висока продуктивність,

3. Висока якість форми: суміш очищується від пиловидних час­тинок,

4. Незалежить від роботи ЦСВ.

НЕДОЛІКИ:1. Великі габарити, 2. Займає територію навіть при неробочому піскометі, 3. Складна конструкція потребує огляду, наладки, контролю.

2.4.8. Піскомет мод.24512 - пересувний мостового типу, встановлений в ЦСВ призначений для виготовлення крупних ливарних форм в опоках з розміром у світлі 3000х2500 мм, висотою 4000 мм і формовки в кесонах глибиною до 4000 мм в умовах одиничного і дрібносерійного виробництва в сталеливарних і чавуноливарних цехах. Схема піскомету показана на мал.2.4.6.

Конструкція: 1-плужок, 2-стрічковий конвеєр, 3-мост, 4-головка піскометна, 5-механізм переміщення головки, 6-пульт керування, 7-командоапарат, 8-стойки, 9-привод коліс

РОБОТА: Оператор включає привід коліс і піскомет переміщується до підготовленої модельно-опічної оснастки. Піскометна головка приводом переміщується до опоки і опускається плужок на стрічковий конвеєр ЦЗВ. Суміш падає на конвеєр і рухається до плужка піскометної головки, який скидає її на ротор. Відцентрові сили викидають суміш на дугу, а ківш збирає суміш в пакет і викидає його в опоку. При ударі о модель відбувається ущільнення суміші. Пакети укладаються по ширині і довжині опоки при переміщенні моста і піскометної головки. Після закінчення ущільнення форми плужок піднімається і піскомет пересувається до другої опоки.

ПЕРЕВАГИ: 1.Велика площа обслуговування, 2.Висока продуктивність, 3. Висока якість форми: суміш очищується від пиловидних час­тинок,

НЕДОЛІКИ: 1.Великі габарити, 2.Займає територію навіть при неробочому піскометі, 3.Складна конструкція потребує огляду, наладки, контролю. 4.Залежить від роботи ЦСВ. 5. Багато суміші просипається.

Заключний етап

Питання:

  1. Сутність ущільнення суміші піскометом, переваги, недоліки.

  2. Порівняти характеристики показників піскометів мод.293,296,295,24511.

  3. Чім відрізняється конструкція піскометів 293 та 24324?

  4. Чім відрізняється конструкція піскометів 296 та 24437?

  5. Чім відрізняється конструкція піскометів 295 та 24511?

Тема лекції: 2.5. Стрижневі машини

Завдання для самопідготовки студентів: Л1 с.113-131

  1. Класифікація й область застосування стрижневих машин

Стрижневі машини класифікують:

  1. по способу ущільнення суміші на: піскодувні, піскострельні, струшувальні, пресові, піскометні, мундштукові;

  2. по направленню дуття: з верхнім, нижнім, боковим дуттям;

  3. по площині рознімання стрижневого ящика:

  • з горизонтальної площиною рознімання,

  • з вертикальної площиною рознімання.

  • по призначенню та способу твердіння стрижнів:

    • для піщано-глиняних сумішей з сушінням стрижнів в сушарках,

    • для ХТС з твердінням стрижня в холодних ящиках,

    • для піщано-смоляних сумішей с твердінням стрижня в гарячих ящиках.

    Основні способу ущільнення:

    Піскодувним механізмом

    Піскострельним механізмом

    Ущільнення відбувається за допомогою стиснутого повітря, яке транспортує суміш в ящик і фільтрується скрізь венти.

    Переваги: простота конструкції механізму

    Недоліки: складність конструкції ящика, низька продуктивність, абразивній знос механізму та ящика, забруднюється атмосфера цеху, низка якість

    Ущільнення відбувається за допомогою тиску повітря на суміш в гільзі, яка виштовхується скрізь конічну насадку в ящик і доущільнюється видавлюванням додаткової порції суміші з насадки в заповнений стрижневий ящик.

    Переваги: високі продуктивність (0,2 хв) та якість, не ускладнюється конструкція ящика, mіn знос ящика, не забруднюється атмосфера цеху

    Недоліки: складність конструкції механізму

    2. Конструкція і принцип дії піскодувних та піскострельних механізмів

    Як піскодувна, так і піскострельна стрижнева машина має практично ті самі основні вузли, крім робочих резервуарів. Схеми та конструкція піскодувного та піскострельного механізмів показані на малюнках 2.5.1 а та 2.5.1.б. У піскодувному резервуарі 1 (мал.2.5.1 а) стиснене повітря підводиться до верхньої чи бічної стінки корпуса. Суміш завантажується зверху. Для розпушення суміші в корпусі резервуара вбудовуються приводні мішалки 2. Надувна плита 3 плоска, з одним чи декількома вдувними отворами. Повітря зі сумішшю подається через вдувний отвір у стрижневий ящик 4, де суміш ущільнюється, а повітря виходить через венти 5 в атмосферу (верхня вентиляція). Для складних стрижнів встановлюють додаткові венти в різних місцях ящика.

    У піскострельному резервуарі (мал.2.5.1 б) в корпус 1 подаються суміш із бункера і стиснуте повітря через клапан 6, яке проходить в гільзу 2 через вузькі вертикальні і горизонтальні прорізи 3,4. Суміш в гільзі стискається повітрям і виштовхується із резервуара через конічний насадок 5. Повітря із ящика виходить через венти 11, які розташовані у надувній плиті.

    Як у піскодувній машині, так і в піскострельної у період надуву суміші стрижневий ящик 13 повинен бути притиснутий до надувної плити силою, яка у 1,5-2 рази перевищує силу тиску повітря на стрижневий ящик.

    Переваги піскострельного механізму в порівнянні з піскодувним:

    1. вище ступінь ущільнення,

    2. рівномірний розподіл ущільнення по висоті ящика,

    3. менше витрати повітря в 3...5 раз,

    4. менше абразивна дія частинок суміші на стрижневий ящик,

    5. час робочого процесу менше в 10 раз і складає 0,1...0,2 хв.

    3. Приклади конструкцій стрижневих машин

    3.1. Автомат мод.2Б83 - піскострельний однопозиційний для виготовлення стрижнів з піщано-глиняних сумішей масою до 6 кг в ящиках з горизонтальною та вертикальною площиною рознімання. Загальний вид та конструкція показані на малюнку 2.5.2.

    ПРИНЦИП ДІІ:

    На допоміжному столі проводять підготовку ящика до роботи:

    - очищують поверхню ящика від суміші продувкою стиснутим повітрям,

    - покривають робочі поверхні розділювальною рідиною,

    - збирають дві половинки ящика по центруючим штирям,

    - ставлять готовий ящик на стіл машини.

    Для ящиків з вертикальною площиною рознімання включають пневмозатискачі та механізм підйому ящика. Одночасно з цим вмикають віброживильник і засипають суміш в піскострельний механізм. Коли ящик притискається до конічної насадки включають подачу стиснутого повітря в гільзу піскострельного механізму, відбувається постріл і суміш заповнює ящик, формується стрижень. Опускається стіл, пневмозатискачі звільняють оснастку, стерженщик знімає ящик на допоміжний стіл і виконує розбирання ящика. Стрижень залишається в нижній половині ящика, на яку кладуть драйєр, перевер­тають все на 180о і знімають другу половину ящика. Стрижень на драйєрі ставлять на конвеєр і транспортують у сушарку.

    ПЕРЕВАГИ: 1.Висока продуктивність, 2.Малі габарити, 3.Висока якість,

    4.Універсальність - можна застосувати для будь-яких ящиків.

    НЕДОЛІКИ: 1.Малий коефіцієнт виходу придатних стрижнів, 2.Мала механізація допоміжних робіт, 3.Небезпека в обслуговувані: робітник знаходиться в небезпечній зоні.

    3.2. НАПІВАТОМАТИ МОД.9128Б5, МОД.9128Б7, МОД.9128Б9 - однопозиційні піскострельні напівавтомати для виготовлення стрижнів масою 16, 40 і 100 кг із піщано-глиняних сумішей в ящиках з горизонтальною площиною рознімання. Загальний вигляд показані на малюнку 2.5.3.

    Конструкція: 1-бункер з віброживильником; 2-верхня траверса; 3- механізм піскострельний; 4-конічна насадка; 5-стіл прижимний; 6-колони; 7-прижимний механізм; 8-станина

    ПРИНЦИП ДІІ: Включається привод віброживильника, подається суміш із бун­кера в гільзу піскострельного механізму. На робочій позиції вер­хня половина ящика закріплена на штоках верхньої траверси. Ниж­ня половина ящика закріплена на кантувачі, де вона обдувається і обприскується роздільною рідиною. Включається механізм переміщення ящиків і штовхач ставить нижню половину ящика на стіл прижимного механізму. Подається повітря під поршень прижимного механізму, стіл піднімається і відбувається притискання нижній поло­вини ящика до верхній і до піскострельного механізму. Подається повітря в гільзу піскострельного механізму і суміш заповнює ящик. Для розбирання ящи­ка прижимний механізм опускає стіл з нижньою половиною ящика, їде протяжка стрижня. Штовхач повертає поло­вину ящика зі стрижнем на кантувач, де накривається плитою (драйє­ром) і затискається пневмозатискачами. Включається привід канту­вача і половина ящика перевертається на 180о. Подається повітря під приймальний стіл, який піднімається до кантувача з плитою, пневмозатискачі відключаються і плита з стрижнем опускається, іде протяжка стрижня з ящика. Стрижень на плиті виштовхується на рольганг, а половина ящика повертається кантувачем на робочу позицію. Цикл повторюється.

    ПЕРЕВАГИ: 1 - мали габарити, 2 - простота конструкції,

    3 - висока якість, 4- висока степінь механізації.

    НЕДОЛІКИ: 1-не високий вихід придатних стрижнів, 2-не висока продуктивність.