Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
3.4 Mб
Скачать

4. Виготовлення стрижнів по оснащенню, яке нагрівається

Технологічний процес виготовлення стрижнів по нагріваємому оснащенню полягає в тім, що стрижнева суміш протягом 15-60 с твердіє у ящику. Отриманий стрижень не вимагає додаткового сушіння, а його міцність достатня для транспортування і постановки у форму. Особливість цього технологічного процесу в тім, що одержувані стрижні мають високу якість (підвищена геометрична точність і гладка поверхня).

Нагрівання оснащення на машинах може бути газовим, електричним або комбінованим - газовим і електричним. Складність і неекономічність електричного нагрівання, особливо ускладнюється конструкція і габарити оснащення знизило його застосування.

Газове нагрівання оснащення має наступні переваги: відносно низьку вартість природного газу; швидке і рівномірне нагрівання оснащення; високу надійність роботи газогорілочних пристроїв і простоту конструкції системи нагрівання.

4.1. АВТОМАТИ мод.23221,23223,23225 (мал..2.5.4 та 2.5.5) - стрижневі піскодувні однопозиційні автомати з човновим рухом піскодувного механізму для стрижнів масою до 2,5; 6; 16кг із піщано-смоляних сумішей у ящи­ках з вертикальною площиною рознімання у гарячих ящиках з газовим обігрівом.

ПРИНЦИП ДІІ: Привід переміщує піскодувний механізм під бункер, де він заповнюється сумішшю і повертає на робочу позицію. Нагрів ящика: газо­вий пальник вводиться між половинками ящика і нагріває порожнину ящика. Привід переміщує рухому плиту по направляючим штан­гам, ящик збирається. Механізм прижиму піднімає оснащення до кон­такту з піскодувним механізмом. Подається повітря в піскодувний механізм, суміш заповнює ящик, повітря через венти виходить і суміш ущільнюється. Витримуємо стрижень визначений час по масі стрижня до розплавлення смоли і спікання суміші до безпо­воротного стану. Прижимний механізм опускає стіл і починається розбирання ящика: рухома плита відводиться приводом до крайнього правого положення, упорні штирі тиснуть на плиту штовхачів і виш­товхують стрижень. З нерухомої плити стрижень виштовхується при розбиранні ящика пружинною плитою штовхачів. Готовий стрижень маніпулятором укладається в контейнер.

ПЕРЕВАГИ: 1. Висока якість поверхні, 2. Високий коефіцієнт виходу придатних стрижнів, 3. Повна механізація, 4. Невеликі габарити.

НЕДОЛІКИ: 1. Невисока продуктивність, 2.Складність конструкції, 3. Небезпечні в обслуговуванні.

4.2. АВТОМАТИ мод.23227,23229 - стрижневі піскодувні однопозиційні автомати з човниковим рухом піскодувного механізму для стрижнів масою 40 і 100 кг із піщано-смоляних сумішей у гарячих ящиках з гори­зонтальною площиною рознімання з газовим обігрівом. Загальний вид та конструкція показані на малюнку 2.5.6.

ПРИНЦИП ДІІ: Нагрів ящика: газовий пальник вводиться між половинками ящика і нагрівається половина ящика. Привод переміщує піскодувний механізм під бункер і заповнює його сумішшю, повертається піскодувний механізм на робочу позицію. За цей час подається форсунка між двома половинами ящика, обдуваються та покриваються спеціальним складом. Механізм прижиму піднімає нижню половину ящику до верхньої і зібраний ящик прижимається до піскодувного механізму. Подається повітря в піскодувний механізм, суміш заповнює ящик, повітря че­рез венти виходить і суміш ущільнюється. Витримується стрижень визначений час до розплаву смоли і спікання її до необоротного стану. Прижимний механізм опускає стіл з нижньою половиною ящика, стрижень остається в нижній половині ящика. Включається механізм виштовхування стрижнів: плита приводом піднімається до крайнього положення, штовхачі тиснуть на стрижень і виштовхують його із ящика. Готові стержні забираються вилочним кронштейном складуються в контейнер.

ПЕРЕВАГИ: 1. Висока якість, 2. Високий коефіцієнт виході придатних стрижнів,

3. Повна механізація, 4. Невеликі габарити.

НЕДОЛІКИ: 1. Невисока продуктивність, 2. Складність конструкції, 3. Небезпечні в обслуговуванні.

4.3. МОДЕЛЬ 4509 - піскострельний автомат вісьмипозиційний карусельного типу для гарячих ящиків з горизонтальною площиною рознімання для стрижнів масою до 16 кг. Схема та конструкція показані на малюнку 2.5.7.

РОБОТА МАШИНИ ЗА ПОЗИЦІЯМИ:

Нагрів ящиків в печі на холостому ходу каруселі. На 8 позиції виконуються підготовчі операції: в розібраний ящик між половинками встановлюється форсунка для обдування і обприскування робочої поверхні. Потім верхня половина ящика приводом опускається на нижню, ящик зібраний. Включаємо привід каруселі і готове оснащення встановлюється на позицію1. Перед цим в піскос­трельний механізм віброживильником подають суміш з бункера в гільзу.

Відкривається клапан повітря через прорізи попадає в гільзу, виконується постріл. Стіл прижимного механізму опускає оснастку на карусель і переміщується на позицію 2. З позиції 3 ящик попадає в піч, де при температурі 350-400оС смола починає розтоплюватися, покриває зер­на піску, і спекається до необоротного стану. На позиції 8 вер­хня траверса пневмозатискачами захоплює верхню половину ящика і піднімає її вверх, стрижень залишається в нижній половині. Вклю­чають привод плити штовхачів, яки виштовхують стрижень з ящика. Додаткове пристосування в вигляді вилочного кронштейна подається під стрижень, штовхачі опускаються, а стрижень залишається на кронштейні. Кронштейн виводить стрижень з зони машини і укладає в контейнер. Цикл повторюється.

ПЕРЕВАГИ: 1. Висока продуктивність, 2. Висока якість поверхні, 3. Високий коефіцієнт виходу придатних стрижнів, 4. Повна автоматизація, 5. Конструкція оснащення не ускладнюється електронагрівниками.

НЕДОЛІКИ: 1. Складність конструкції машини, 2. Великі габарити, 3. Небезпека роботи з гарячими газами.4. Забруднюється атмосфера цеху пічними газами.

5. Виготовлення стрижнів із ХТС

АВТОМАТ мод.4716 - піскострельний вісьмипозиційний карусельно­го типу для стрижнів із ХТС масою до 8 кг з вертикальною пло­щиною рознімання ящика з вихровою головкою для разового приго­тування дози суміші. Стрижнева секція з оснасткою показана на малюнку 2.5.5. Загальний вид машини показані на малюнку 2.5.8.

Конструкція: 1-механізм розібрання оснастки, 2-карусель з приводом, 3-механізм прижимний, 4-піскострельний механізм, 5-вихрова головка, 6-станина, 7-стрижнева оснастка.

ПРИНЦИП ДІІ: Форсунка маніпулятором встановлюється між половинками ящика, обдуває і обприскує робочі поверхні. Привід переміщує рухому плиту по штангам до з’єднання двох половинок ящика. На першій позиції механізм прижиму піднімає оснащення до контакту з насадкою піскострельного механізму. Одночасно з цим в вихрову головку подається з дозаторів пісок, смола, розчинник, затверджувач і готується порція ХТС, яка подається в гільзу піскострельного механізму. Включається система подачі стиснутого повітря, відбувається постріл, суміш заповнює порожни­ну ящика. Оснастка опускається на карусель та переміщується на другу позицію.

З другої по сьому позицію іде твердіння стрижня за рахунок реакцій, яки протікають у ХТС. На восьмій позиції відбувається розбирання ящика:

- рухома плита з половиною ящика переміщується приводом по направляючим штангам до контакту зі штирями, яки давлять на пли­ту штовхача, виштовхуючи стрижень з правої половини ящика,

- в нерухомій плиті зроблений пружинний упор, який при розбиранні ящика давить на плиту штовхачів і виштовхує стрижень з лівої половини ящика.

Стрижень по площині, яка знаходиться під нахилом, скочується на конвеєр і виводиться із зони машини. Цикл повторюється.

ПЕРЕВАГИ: НЕДОЛІКИ:

1.Висока якість, 1.Великі габарити,

2.Висока продуктивність, 2.Складність конструкції,

3.Повна автоматизація. 3.Шкідливі виділення при

твердінні стрижня.

Заключний етап

Питання:

  1. По яким параметрам класифікують стрижневі машини?

  2. Основні переваги піскострельного способу в порівнянні з піскодувним.

  3. Характеристика машин мод.2Б83, 9128Б5, 4509, 4716, 23223.

  4. Переваги та недоліки способу виготовлення стрижнів в нагріваємій оснастці.

Тема лекції: 2.6. Сучасні методи формування

Завдання для самопідготовки студентів: Л1 с.131-151