Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Режисура.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
1.95 Mб
Скачать

6. Методика підготовки та проведення вечора вшанування кращих військовослужбовців

Великий емоційний та виховний вплив на особовий склад підрозділу мають заходи по вшануванню кращих військовослужбовців. Дана форма культурно-виховної роботи призначена для популяризації досвіду передовиків навчання, служби, впровадження їх досвіду щодо вмілого використання та грамотної експлуатації бойової техніки, підвищення класної кваліфікації, оволодіння бойовими спеціальностями, розвитку позитивних морально-етичних норм, культури поведінки.

Організатором проведення вшанування кращих військовослужбовців у підрозділі виступає його командир. Даний захід проводиться, як правило, наприкінці періоду навчання, а також за результатами навчального року. Бажано, щоб цей захід за часом співпадав з прибуттям до підрозділу нового поповнення та звільнення в запас військовослужбовців, що відслужили встановлений термін служби. На підготовчому етапі командир підрозділу разом із своїм заступником з виховної роботи визначає персони військовослужбовців гідних вшануванню. Критерії відбору повинні бути досить високими. Відбираються, як правило, відмінники, висококваліфіковані фахівці, військовослужбовці, що протягом служби не мали стягнень, дотримувалися морально-етичних норм поведінки, мали в колективі високий авторитет, брали активну участь у суспільному житті підрозділу. Слід узагальнити їх досвід навчальної та службової діяльності, а узагальнені підсумки висвітлити у наочній агітації. На відібраного кандидата готуються соціально-демографічні дані, витяг з його картки обліку заохочень і стягнень, його автобіографія. Командир або його заступник з виховної роботи надає допомогу військовослужбовцю в підготовці його виступу на заході.

Напередодні проведення заходу по вшануванню командир підрозділу повинен зробити необхідні витяги з підсумкових та святкових наказів про заохочення військовослужбовців підпорядкованого йому підрозділу, отримати грамоти, цінні подарунки та інші відзнаки для їх вручення військовослужбовцям в день вшанування кращих.

Доцільно під час проведення вшанування провести вручення посвідчень класного спеціаліста, знаків військової доблесті, пам'ятних фотокарток тощо.

Основний етап вшанування проводиться в приміщенні народознавчої світлиці або в клубі військової частини В приміщенні народознавчої світлиці, в фойє клубу розташовується фотовиставка про історію, бойовий шлях та будні військової частини. Звучать фонограми військово-патріотичних, маршових пісень (грає оркестр частини). Сцена клубу святково прикрашається.

На свято вшанування кращих військовослужбовців запрошуються офіцери частини, спеціалісти високої класності, ветерани частини, Збройних Сил, учасники Великої Вітчизняної війни, представники шефських колективів.

Вечір розпочинається з ритуалу внесення державного прапора України, а за рішенням командира частини Бойового прапора частини.

Після вступного слова ведучого про вшанування кращих воїнів з промовою виступає командир частини.

Після виступу командира зачитується наказ командира частини про заохочення кращих військовослужбовців військової частини. Їм вручаються винагороди та знаки пошани. Цим завершується офіційна частина вечора яка виконує функцію прологу вечору.

Після нагородження кращих військовослужбовців із залу виноситься Державний прапор України (Бойовий прапор частини) і розпочинається художня частина вечора з вшанування кращих військовослужбовців.

Далі командири підрозділів розповідають про кращих військовослужбовців, які проходять службу в їх підрозділах. Це можна зробити за такою схемою:

- прізвище, ім'я та по батькові військовослужбовця;

- вид занять до призову;

- час призову та розповідь про отриману до призову спеціальність;

- особливості його професійного становлення як військовослужбовця;

- характеристика етапів оволодіння ним військовою спеціальністю;

- характеристика періоду його адаптації у військовому колективі;

- характеристика його участі в суспільному житті колективу;

- характеристика рівня оволодіння ним суміжними спеціальностями.

Після виступів командирів підрозділів слово надається військовослужбовцям, яких вшановують. Доцільно надати слово 1-2 військовослужбовцям від підрозділу, які виступають від імені кращих військовослужбовців підрозділу. В своєму виступі їм слід приділити увагу таким питанням.

  • розповісти про найбільш цікаві автобіографічні дані;

  • поділитися досвідом про основні проблеми, з якими він зіткнувся на початку своєї військової служби та шляхи їх подолання;

  • розповісти про "таємниці майстерності", що допомогли опанувати військову спеціальність;

  • розповісти про свої проблеми адаптації у даному колективі і до військової служби взагалі;

  • розповісти про товаришів по службі, що надали йому допомогу в процесі становлення.

Після кожного виступу військовослужбовця, якого вшановують, виконується концертний номер як дарунок кращому військовослужбовцю та його товаришам по службі.

Після виступів кращих військовослужбовців слово для привітання надається гостям зустрічі. Привітальні слова гостей також можна закінчувати концертними номерами.

На завершення вшанування кращих військовослужбовців можна провести міні концерт із 3-5 концертних номерів.

По завершенні заходу організовується фотографування кращих військовослужбовців з командуванням частини та гостями.

Після закінчення урочистої частини вшанування кращих військовослужбовців слушно організувати святковий обід для всіх військовослужбовців, під час якого провести концерт творчих колективів художньої самодіяльності частини та шефів.

Слід зазначити, що дуже добре запросити на такий захід членів сімей військовослужбовців, батьків, представників призовної молоді, старшокласників. Після вшанування кращих військовослужбовців ознайомити гостей з побутовими умовами проживання військовослужбовців, історією та бойовими традиціями частини, провести виставку зразків бойової техніки, дати можливість кожному наочно переконатись в бойовій і технічній готовності Збройних Сил України до виконання конституційного обов’язку щодо захисту територіальної цілісності та суверенітету України.

Слід зазначити, що методично грамотно підготовлений захід, проведений на високому рівні, залишає незабутнє враження у всього особового складу – підрозділу, значно сприяє згуртованості військового колективу, підвищеного рівня бойової та гуманітарної підготовки, сприяє росту авторитету військової служби, поваги до військовослужбовців.

З М І С Т

І. УКРАЇНСЬКА НАЦІОНАЛЬНА ВІЙСЬКОВА КУЛЬТУРА ЯК

КОМПОНЕНТ ДЕРЖАВОТВОРЧОГО ПРОЦЕСУ... ................................. 5