Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
302484_44377_shahray_v_m_tehnologi_socialno_rob....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
3.13 Mб
Скачать

Тема 3. Спілкування в колективі

Категорія спілкування в психології. Міжособистісні взаєми­ни в групах і колективах. Людина-маніпулятор. Структура взає­мин в колективі. Конфлікт як суспільне явище. Як завоювати друзів і здійснювати вплив на людей. Мова тіла. Конституцій­на концепція Кречмера і Шелдона і застосування її на практиці. Передумови продуктивного спілкування. Самооцінка. Страте­гія прийняття рішень.

Педагогічний акцент: У будь-якому конфлікті винними є обидві сторони.

Тестування з метою пізнання:"Чи товариські Ви?", "Чи кон­фліктна Ви особистість?", "Якою мірою Ви помірковані?".

Звуковий ряд. Фрагмент "Чому я щасливий" із повісті Л.Тол-стого "Казаки"; вірш Н.Заболоцького"Про красу людських облич"; уривок із притчі Р.Баха "Чайка на ім'я Джонатан Лівінгстон".

Тема 4. Людина і її здоров'я

Професійні і сезонні хвороби. Епідемії.' Інвазії. "Чоловічі хвороби" та їх профілактика. Захворювання, що передаються статевим шляхом: герпес, гепатит В, сифіліс, хламідіоз, гені­тальні бородавки, гонорея, СНІД. їх етіологія і профілактика. Безпечний секс.

Тиск середовища: алкоголь, нікотин, наркотики. Історія їх появи в житті суспільства і наслідки. Свобода і право протис­тояти натовпу. Шкідливі звички і їх профілактика.

432

Психічне здоров'я людини. Фрустрація, афект. Причини і профілактика суїциду. Телефони довіри. Консультація психо-аналітика.

Педагогічний акцент: Людина - господар свого здоров'я.

Вправи: Медитація. Храм тиші. Діалог із часом. Діалог з не­нажерою. Абсолютне здоров'я.

Дискусія: Хіба веселитися можна лише "під кайфом"?

Звуковий ряд. Есе Д.Пауела "Чому я боюсь любити?" Для медитації використовувати класичну камерну чи сучасну елек­тронну музику.

Тема 5. Людина і право

Свобода і відповідальність. Поняття про реєстрацію грома­дян ("прописку") у місцях постійного проживання і тимчасо­вого перебування. Нове в кримінально-виконавчому законо­давстві. Судимість і її наслідки. Житлові проблеми осіб, які звільнилися з місць позбавлення волі. Житлове законодавство.

Порядок і нормативи сплати податків. Податкова відпові­дальність. Податкова декларація, її заповнення і терміни подачі в податкову інспекцію. Податкові пільги для індивідуальної трудової діяльності.

Педагогічний акцент: Будь-яке право пов'язане з відпові­дальністю.

Звуковий ряд: Вірш Б.Пастернака "Гамлет", уривок із рома­ну братів Стругацьких "Важко бути Богом".

Тема 6. Людина і праця

Специфіка сучасного ринку праці. Форми трудової діяльності. Види трудових угод. Документація і порядок прийому на роботу. Нове в. правилах дорожнього руху, в трудовому законодавстві.

Ази виробничої економіки: основні і обігові виробничі фон­ди, їх амортизація. Витрати виробництва (собівартість про­дукції) і шляхи їх зниження. Прибуток. Рівень рентабельності. Норма рентабельності. Окупність витрат. Шляхи підвищення рентабельності виробництва.

Малий та середній бізнес. Порядок реєстрації, ліцензуван­ня малих підприємств. Характер оподаткування. Трудове сумісництво.

433

Педагогічний акцент: Потреби в праці і творчості - найвищі потреби людини.

Практичне заняття: оформлення різного роду заяв; скла­дання бізнес-плану (для тих, хто збирається розпочати "спра­ву" і взяти кредит у банку).